(11-01-2022, 18:25)Juby napisał(a): Tylko, jak na screenie #3 z Batmanem i ew. #4 z generałem. Reszta raczej ma takie pomarańcze, bo całe sceny są tak oświetlone, a w szóstym kadrze w ogóle nie ma pomarańczu.
A #5 ? Tak w ogóle to wszycho to są screeny z BD

W TDKR w pierwszych 35 minutach na BD jest tyle pomarańczowych twarzy, co przez całe TDK na UHD, jeśli nie więcej. Wiem, zdecydowana większość to wynikowa tego jak są te sceny oświetlone, ale to samo w sumie można napisać o TDK na UHD

(11-01-2022, 18:25)Juby napisał(a): Nie widziałem prawie żadnej różnicy w scenach 35mm, a czasami na gorsze w 4K, więc nie wystawiłbym tu różnych ocen. Natomiast co do scen IMAX, niektóre też bardziej podobały mi się na Blu, jak chociażby napad na giełdę (cieplejsza kolorystyka) i późniejszy pościg (lepsze czernie nocą). Ale fakt, w scenach takich jak uwalnianie przestępców z Blackgate wersja UHD robi największe wrażenie.
Kolorki to jest IMO w dużej mierze kwestia gustu - jednemu podoba się to, innemu tamto. Ale tak jak pisałem, w tym przypadku to jest dla mnie pół na pół jeśli chodzi o UHD vs BD.
Podobnie ma się sprawa z czerniami - dlaczego wyższą ocenę ma dostać coś co ma głębokie czernie, ale w rezultacie ma mniej widocznych detali w czerniach ? A może wyższą ocenę powinno dostać to co jest bliższe wizji twórców ?
Na mojej ocenie przede wszystkim zaważyła postrzegana szczegółowość obrazu oraz HDR.