13-01-2022, 20:32
(13-01-2022, 18:56)Juby napisał(a): W ogóle ustawienia pod filmy mam zrobione w oparciu o recenzje mojego Sony z hdtvpolska oraz rtings.com + podpowiedzi Mierzwiaka. Wydaje mi się, że są optymalne.
Niestety to tak nie działa - każdy egzemplarz telewizora jest inny, a przepisując czyjeś ustawienia, szczególnie jeśli chodzi o skalę szarości i inne opcje ingerujące w kolorki, jest dużo większa szansa, że sobie obraz bardziej popsujesz niż poprawisz.
(13-01-2022, 18:56)Juby napisał(a): Jeśli twierdzisz, że przy TDK potrzebna jest jeszcze profesjonalna kalibracja to ja również powtórzę - w takim wypadku coś jest nie tak z kolorami w filmie, nie z moim tv.
Nie - twierdzę, że Twojemu TV ewidentnie potrzebna jest kalibracja, na podstawie Twoich opisów i zdjęć vs to co ja widzę u siebie na skalibrowanym TV na tych samych ujęciach. Zdjęć czy symulacji z innych filmów nie umieszczałeś, ale jestem na 100% przekonany, że też będzie ewidentny rozjazd vs referencja - nie ma innej opcji. Im więcej zdjęć umieścisz tym bardziej mnie przekonasz co do słuszności mojej diagnozy