14-01-2022, 11:14
(13-01-2022, 23:42)pearlzfan napisał(a): No nie wiem... na razie przeczytałem na forum Twoje opinie o trzech filmach z UHD i w każdym jest mniejsze lub większe najeżdżanie na kolorki
Czterech, jeśli czytałeś moją opinię o The Good, the Bad and the Ugly.
Ale pisałem też o powtórzonych w 4K Spider-Manach Raimiego - nie miałem żadnych uwag, wyglądają super. Deadpool 2 i Mumia powraca (których nie widziałem jeszcze w całości) również.(13-01-2022, 23:03)misfit napisał(a): Nawet to rozumiem w kontekście Batmanów, bo one zasadniczo się różnią pod względem korekcji barwnej vs BD, szczególnie w scenach dziennych. Więc jak ktoś się przyzwyczaił do kolorystyki z BD to na pewno może mieć problem.
I to na pewno jest bliższe prawdzie niż rzekome problemy z moim tv. Zresztą - Mierzwiak może mnie poprawić jeśli się mylę - z tego co pamiętam on ma skalibrowanego OLEDa 65'' i widziałem u niego kilka fragmentów Batman Returns. Tam było to samo - ten bardzo niebieski film przejechano tealem, a wszystkie żółcie skręciły w dziwny rudawopomarańczowy odcień (np. logo bohatera na jego kostiumie). I podejrzewam, że stojąc obok tego tv wyświetlającego ten film w tym samym czasie na tych samych ustawieniach, ja zwróciłbym na to uwagę (bo nie przepadam za takim połączeniem kolorów + jestem przyzwyczajony do kolorystyki, w której oglądałem film niezliczoną ilość razy w ostatnich 23 latach), a ty byś stwierdził, że to nie jest przesadzona czerwień i wygląda dobrze.
(13-01-2022, 23:42)pearlzfan napisał(a): ale warto dać szansę kalibracji.
Powtórzę - jeśli mój telewizor potrzebuje wydania kolejnych pln na "profesjonalną kalibrację", żeby dobrze wyświetlać kolory w jakimś filmie (ale w reszcie filmów już nie), to wciąż wina tego filmu skoro wymaga tej kalibracji, nie mojego tv. Kalibracji nie planuję, a z TDK już sobie poradziłem własną nieprofesjonalną korektą ustawień. Jeszcze w styczniu obejrzę kolejne dwa filmy w 4K, które do mnie dotrą w tym tygodniu, więc możecie spodziewać się kolejnych krótkich recenzji od Nieogara w tym temacie.