23-07-2022, 18:30
(23-07-2022, 08:11)misfit napisał(a): Hobbity były skończone w 2K i tego nie przejdziesz
Te filmy nie były czasami kręcone w 5K i potem jakość była obniżana w dół? Pamiętam, że się tym swego czasu mocno chwalili, ile to terabajtów na dyskach twardych zajmował materiał zdjęciowy z jednego dnia pracy na planie.
Cytat: Peter Jackson nie byłby więc sobą, gdyby nie zechciał sobie tej realizacji trochę utrudnić, przekraczając formułę i tego formatu. Wraz z zespołem postanowił zastosować trzy eksperymentalne techniki, które nie tylko poprawiają jakość obrazu, ale zapowiadają prawdziwą filmową rewolucję – kamery red epic, a wraz z nimi rozdzielczość 5K oraz system HFR 3D.
https://www.pcformat.pl/Hobbit---wladca-obrazu,a,2965
(23-07-2022, 08:11)misfit napisał(a): To w końcu jak jest z tymi kolorkami, bo później piszesz:
Trochę nieprecyzyjnie pisałem ten post, sprawdziłem wersję BD już po jego napisaniu i edytowałem

(23-07-2022, 08:11)misfit napisał(a): Z tym ciemniejszym obrazem w HDR to raczej kwestia Twojego TV (no właśnie - jaki TV konkretnie ?)
Sony Bravia 55 XE93 - odtwarzacz 4K - Samsung Blu-ray UBD-K8500 UBD-K8500/XU UBD-K8500/ZF - jeden z tych trzech, pamiętam, że to pierwszy odtwarzacz 4K na rynku. Co do jasności to w HDR jasność tv jest podbita na maksa a i tak wersja BD wydaje się być jaśniejsza i to bez HDR a co za tym idzie, bez dużej jasności tv.
Chodziło mi głównie o to, czy do wydania wersji 4K Hobbity też były poddawane jakimś zmianom, korekcjom, poprawom, itp?