60-70 nitów w szczycie w "HDR" przez 99% trwania filmu to jest rekord, przynajmniej jeśli chodzi o dyski, z którymi miałem do czynienia. Chociaż z tego co słyszałem to Zakładnik (jakby ktoś nie widział to też Mann) prezentowałby się na wykresie jasności szczytowej dość podobnie - tyle, że film rozgrywa się w ~95% w nocy, więc palmę pierwszeństwa i tak przyznałbym Gorączce 
Jeśli kiedyś Ostatni Mohikanin pojawi się na UHD to jestem przekonany, że pod względem jasności szczytowej będzie to samo - przynajmniej dopóki Mann ma decydujący głos
I podobnie jak Gorączka, ma on w remasterze BD niedoświetlony wygląd filmu, na który swego czasu też było sporo narzekania...
Osobiście nie mam większego problemu z tego typu filmami, które na moim LG OLED i tak prezentują się przyjemniej niż na jakimkolwiek wcześniej posiadanym przeze mnie wyświetlaczu. Warunek podstawowy do szczęścia to pełne zaciemnienie (bez tego będzie klapa bez względu na rodzaj wyświetlacza) + wyłączenie ASBL w przypadku telewizorów LG. No i kalibracja... lub chociaż upewnienie się na planszach testowych, że przy dotychczasowych ustawieniach jasności/poziomu czerni wyświetlacz nie robi black crusha - a przeglądając np. wątek Gorączki na forum blu-ray.com widzę, że nie jest z tym za różowo

Jeśli kiedyś Ostatni Mohikanin pojawi się na UHD to jestem przekonany, że pod względem jasności szczytowej będzie to samo - przynajmniej dopóki Mann ma decydujący głos
I podobnie jak Gorączka, ma on w remasterze BD niedoświetlony wygląd filmu, na który swego czasu też było sporo narzekania...Osobiście nie mam większego problemu z tego typu filmami, które na moim LG OLED i tak prezentują się przyjemniej niż na jakimkolwiek wcześniej posiadanym przeze mnie wyświetlaczu. Warunek podstawowy do szczęścia to pełne zaciemnienie (bez tego będzie klapa bez względu na rodzaj wyświetlacza) + wyłączenie ASBL w przypadku telewizorów LG. No i kalibracja... lub chociaż upewnienie się na planszach testowych, że przy dotychczasowych ustawieniach jasności/poziomu czerni wyświetlacz nie robi black crusha - a przeglądając np. wątek Gorączki na forum blu-ray.com widzę, że nie jest z tym za różowo