20-08-2022, 17:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2022, 17:21 przez Pan Anatol.)
Mam ten box z filmami Kurosawy od BFI i są to te same mastery, co w wydaniach Toho. Ja osobiście nie żałuję zakupu, bo dość często przychodzi mi ochota na zobaczenie Siedmiu samurajów czy Straży przybocznej, więc sporo z tego boxu korzystałem. Warto też zauważyć, że użyty w nim master Sanjuro i chyba także Straży przybocznej jest lepszy niż ten u Criteriona, który jest trochę przekontrastowany. Pozostałe mastery co prawda ustępują Criterionowi, szczególnie Siedmiu samurajów, ale nadają się do oglądania do czasu, aż dostaniemy coś lepszego w Europie. Szkoda tylko, że trzeba tyle na to czekać... W sensie zarówno na lepsze mastery tych wydanych już filmów, jak i te jeszcze nie wydane. Najchętniej zobaczyłbym jakiś box z angielskimi napisami.
Zastanawiałem się kiedyś, czy nie brać tych wydań francuskich, ale jeszcze trochę poczekam.
Co do polskich wydań DVD - mam takich zestaw trzech "boxów" od Mayfly, w którym są filmy: Pijany anioł, Zbłąkany pies, Piętno śmierci, Siedmiu samurajów, Tron we krwi, Ukryta forteca, Straż przyboczna, Rashomon, Sanjuro, Niebo i piekło, Rudobrody i Dodeskaden. Niektóre z tych tytułów były/są też dostępne w pojedynczych wydaniach. Jakość obrazu w większości całkiem znośna czy może nawet niezła, ale w kilku wypadkach niestety jedynie mierna (Ukryta forteca i chyba parę innych w formacie Scope). Wyszedł też "ekskluzywny" box z dziwacznym doborem filmów: Pojedynek w ciszy, Rashomon, Tateshi Danpei (film ze scenariuszem Kurosawy) oraz Madadayo.
Zastanawiałem się kiedyś, czy nie brać tych wydań francuskich, ale jeszcze trochę poczekam.Co do polskich wydań DVD - mam takich zestaw trzech "boxów" od Mayfly, w którym są filmy: Pijany anioł, Zbłąkany pies, Piętno śmierci, Siedmiu samurajów, Tron we krwi, Ukryta forteca, Straż przyboczna, Rashomon, Sanjuro, Niebo i piekło, Rudobrody i Dodeskaden. Niektóre z tych tytułów były/są też dostępne w pojedynczych wydaniach. Jakość obrazu w większości całkiem znośna czy może nawet niezła, ale w kilku wypadkach niestety jedynie mierna (Ukryta forteca i chyba parę innych w formacie Scope). Wyszedł też "ekskluzywny" box z dziwacznym doborem filmów: Pojedynek w ciszy, Rashomon, Tateshi Danpei (film ze scenariuszem Kurosawy) oraz Madadayo.