(28-08-2022, 20:48)pred895 napisał(a): Szkoda że w tej edycji nie usunęli oderwanego kawałka filmu, który wdziera się na sekundę/dwie w sporą część kadru podczas wieczornych zamieszek na Kubie ( jest on obecny bodaj na wszystkich znanych mi edycjach tego filmu). Za każdym razem wybija mnie to trochę z rytmu.
Też to zauważyłem. Można się też przyczepić do kilku scen czy aby nie zabrali za bardzo "ciepełka". Ale ogólnie jestem zaskoczony, że w I i II pod względem kolorystycznym jest tyle podobieństw względem remasterów z 2008 roku, szczególnie biorąc pod uwagę straszny lament co niektórych osobników na forum blu-ray.com. Wygląda na to, że ci najwięksi krzykacze nawet tych filmów nie widzieli w nowych wydaniach, tylko może co najwyżej kilkanaście screenów na caps-a-holic i na tej podstawie wyrobili sobie kategoryczne zdanie. A fakty są takie, że w ok. 90% scen kolorki wypadają dość podobnie. Pod tym względem to nawet były różnice wersji odrestaurowanej 2007 z kopii DCP vs BD, ale niektórym ciężko wytłumaczyć, że Rec.709 ma swoje ograniczenia...
Dodam jeszcze poprawione poziomy czerni i stabilizację w wielu ujęciach w nowych remasterach, wyraźnie lepszą szczegółowość obrazu i ziarna + świetny HDR często dochodzący do 800-900 nitów, który też znacząco redukuje ilość przepaleń względem BD 2008. Wciąż są słabsze ujęcia (ale jest ich teraz mniej), ale tak już zostanie, bo część negatywu filmu bezpowrotnie została utracona.