(06-09-2022, 13:43)Daras napisał(a): W standardzie SD raczej nie dostrzegłem wad, o których wspomniał Misfit. Teraz myślę, że wspomniane EE zastosowano z uwagi na zbyt miękki materiał źródłowy. Też nie lubię takich zabiegów.
Jakich konkretnie wad nie dostrzegłeś ?
Nie wiem po co te olbrzymiaste EE, ale przez to totalnie skiepścili tę rekonstrukcję. Teraz Krzyżacy wyglądają jakby byli kręceni jakąś prymitywną cyfrówką z początku XXI wieku, a nie na taśmie Eastmancolor - jeśli taki był zamysł tej rekonstrukcji to gratuluję świetnie wykonanej roboty

Na płycie BD jest też w bardzo dobrej jakości materiał porównawczy sprzed i po rekonstrukcji - w sumie dość smutne video bo pokazuje ogrom krzywd jakie poczyniono obrazowi po rekonstrukcji, również jeśli chodzi o ziarno.
Dysponując dzisiejszym oprogramowaniem byle Mietek w garażu w kilka miesięcy może wykonać nieporównywalnie lepszą robotę, gdyby tylko dać mu dostęp do skanu sprzed czyszczenia i korekcji barwnej. Chciałbym wierzyć, że Francuzi nie poszli po łatwiźnie i uznali, że to co Polacy im oferują nie nadaje się do wypuszczenia na nośnikach i jeszcze żądania za to 30 EUR i zrobili własną rekonstrukcję, ale wielkich nadziei sobie nie robię.
(06-09-2022, 13:43)Daras napisał(a): Dźwięk: DD 3.0 mono (oryginalny) - nie jak sugeruje okładka 5.1.
Tzn. na Twoim DVD dźwięk jest zapisany w DD 3.0 czy 5.1, ale z aktywnym wyłącznie kanałem lewym, prawym i centralnym ? Na BD ma miejsce ten drugi przypadek.
(06-09-2022, 13:43)Daras napisał(a): Kurna, mam pamięć fotograficzną. Na mocne 80% procent kojarzę, że były dwie niezależne rekonstrukcje „Krzyżaków”. W necie ukazał się opis i zrzuty obu wersji (chyba, że chodziło o inny film tego typu, ale raczej nie). Ostatecznie ostała się jedna rewitalizacja.
Też coś o tym czytałem, że niby KinoRP zleciło wykonanie roboty Studiu Filmowemu TPS i WFDiF i że niby ta druga rekonstrukcja była wyraźnie lepsza od tego co na nośniki trafiło, ale traktuję to jako miejską legendę, bo nigdzie stosownych dowodów nie uzyskałem.
Zresztą operatorem platformy 35mm.online jest nie kto inny jak WFDiF, a zamieszczeni tam Krzyżacy to kropka w kropkę dokładnie ta sama rekonstrukcja co na BD z pakietu Scorsese - tyle, że oczywiście w streamingu w dużo gorszej kompresji obrazu i z PAL Speedup.