08-11-2022, 11:23
(08-11-2022, 07:55)misfit napisał(a): prodarek pisał, że na każdym nagraniu tak ma, więc z góry odrzuciłbym pierwszą i ostatnią opcję.Dlatego właśnie od razu zaznaczyłem, żeby odrzucić pierwszą opcję, bo Vu+ (i chyba inne tunery z Linuxem zresztą też) nie kompresują sygnału a jedynie go deszyfrują. No chyba że zrzut pochodziłby nie z oryginalnego pliku zrzuconego na dysk a jawnie transkodowanego podczas strumieniowania do np. urządzeń mobilnych.
Coś ewidentnie ingeruje w jakość sygnału, ale mniejsza z tym.
(08-11-2022, 07:55)misfit napisał(a): Przy okazji poniżej wrzucam porównanie obrazu sprzed i po rekonstrukcji. Obraz sprzed rekonstrukcji nie był poddany korekcji barwnej więc na ten element nie zwracajcie uwagi. Chodzi o ziarno, ale nie tylko...Ups
https://slow.pics/c/lNnqZICn
Śmieszne te nasze pierwsze "rekonstrukcje", takie nie za fajne...
Ja bym nawet powiedział, że ziarno to tu jest małym problemem, w stosunku do reszty która się tu wydarzyła
(08-11-2022, 08:44)prodarek napisał(a): Ok sprawdziłem ffmpega, czyli wychodzi na to że mpv ze swoimi ustawieniami ingeruje. Co do PNGa to wydaje mi się że PNG z zasady jest bezstratny.
Tak czy siak obraz wyciągnięty za pomocą ffmpega nie ma "śniegu" po rozjaśnieniu.
Co do PNGa to racja - tutaj się zapędziłem.