https://www.komputronik.pl/informacje/co-to-jest-hdr/?gclid=Cj0KCQiAvqGcBhCJARIsAFQ5ke6Jvd6lv7vAQQxzwQHOTQqTLCf1sSq5S69Vk30Nt4dXyr7iJ5sTw2IaAh8rEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
HDR jest to rozwiązanie, zwiększającym zakres rozpiętości pomiędzy ciemnymi i jasnymi tonami. Oznacza to, że różnica pomiędzy najciemniejszymi i najjaśniejszymi tonami może być na ekranie znacznie większa.
Co daje HDR? Mówiąc najprościej: żywsze kolory i bardziej naturalny obraz.
Efekt działania tego rozwiązania widoczny jest przede wszystkim w ciemnych scenach z jasnymi punktami. Przykładem może być nadmorski zachód słońca albo samochód pędzący ulicami po zmroku. Telewizor z HDR sprawi, że będzie to bardziej realistyczne dla widza – czasami do tego stopnia, że będzie musiał zmrużyć oczy.
No to macie WYPALANIE OCZU
a na poważnie czy to można odnieść też do filmów, że słońce wypala oczy a ciemny jest ciemniejszyy?
PS. jakie macie kontrast jasność i podświetlenie matrycy i czy regulujecie to do każdego filmu ja mam tak:
SONY 40W705C (FHD , matryca VA) wiem, że wątek o HDR ale z ciekawości:
1. Podswietlenie matrycy 5
2. Kontrast 50
3. Jasność lubie 55
HDR jest to rozwiązanie, zwiększającym zakres rozpiętości pomiędzy ciemnymi i jasnymi tonami. Oznacza to, że różnica pomiędzy najciemniejszymi i najjaśniejszymi tonami może być na ekranie znacznie większa.
Co daje HDR? Mówiąc najprościej: żywsze kolory i bardziej naturalny obraz.
Efekt działania tego rozwiązania widoczny jest przede wszystkim w ciemnych scenach z jasnymi punktami. Przykładem może być nadmorski zachód słońca albo samochód pędzący ulicami po zmroku. Telewizor z HDR sprawi, że będzie to bardziej realistyczne dla widza – czasami do tego stopnia, że będzie musiał zmrużyć oczy.
No to macie WYPALANIE OCZU
a na poważnie czy to można odnieść też do filmów, że słońce wypala oczy a ciemny jest ciemniejszyy?PS. jakie macie kontrast jasność i podświetlenie matrycy i czy regulujecie to do każdego filmu ja mam tak:
SONY 40W705C (FHD , matryca VA) wiem, że wątek o HDR ale z ciekawości:
1. Podswietlenie matrycy 5
2. Kontrast 50
3. Jasność lubie 55