02-12-2022, 09:30
(02-12-2022, 09:02)Mierzwiak napisał(a): Zobacz sobie na rtings.com jakie maksymalne wartości osiągają telewizory w trybie SDR, każdy test ma sekcję "SDR Brightness", przykładowo dla OLEDa LG C2 to 422 nity w realnej treści, 427 nitów dla planszy testowej 2%:To o czym piszesz to zasługa technologi OLED, w rzeczywistości gdy ustawisz w filmie bez HDR tak wysoką wartość jasności to ciemne miejsca nie wygaszone będą dużo jaśniejsze niż w obrazie z HDR. Nie potrzeba do tego dwóch telewizorów, łatwo to sprawdzić jak ja zrobiłem, ustawiłem podobne parametry obrazu w trybie Kino i kino (dolby vision) na swoim B9. Puściłem dwa razy scenę z filmu "Ciche miejsce", pierwsze z blu ray, drugi raz z blu ray 4K HDR. Scena to ta, gdzie syn biegnie w nocy przez pole kukurydzy z latarką w ręku. W obu przypadkach latarka świeciła prawie tak samo jasno ale niebo i pole kukurydzy w SDR było dużo jaśniejsze niż w HDR, brak było głębokiej czerni. Technologia SDR nie pozwala na większą rozpiętość niż właśnie 100 nitów, więc gdy w tym przypadku latarka wali nam z bardzo jasno, to ciemne elementy sceny będą dużo jaśniejsze niż w przypadku HDR.