17-01-2023, 13:43
Może kiedyś jeszcze pojawi się jakaś nowa rekonstrukcja tego filmu? W końcu mamy precedensy powtórnych polskich rekonstrukcji, a Faraon to jednak film dość reprezentacyjny. Byłoby bardzo fajnie, po pierwsze z powodu okropnego DNR-u, po drugie dlatego, że zrekonstruowana wersja jest nieco przemontowana i skrócona w stosunku do oryginału. Przyznam, że owej oryginalnej wersji nigdy nie widziałem, a chętnie bym się zapoznał, najlepiej w ładnym wizualnie wydaniu.
Na szczęście mam zestaw Martina Scorsese z tym filmem, bo na pojedyncze wydanie z tak wymydlonym obrazem raczej bym się nie zdecydował, pomimo iż jest to chyba i tak najlepiej wyglądająca wersja dotychczas (stare DVD sprzed rekonstrukcji raczej też nie zachwycały). Ciekawe czy Niemcy coś w tej kwestii zmienią, choć trochę wątpię.
Na szczęście mam zestaw Martina Scorsese z tym filmem, bo na pojedyncze wydanie z tak wymydlonym obrazem raczej bym się nie zdecydował, pomimo iż jest to chyba i tak najlepiej wyglądająca wersja dotychczas (stare DVD sprzed rekonstrukcji raczej też nie zachwycały). Ciekawe czy Niemcy coś w tej kwestii zmienią, choć trochę wątpię.