04-02-2023, 01:01
(04-02-2023, 00:07)Mefisto napisał(a): ich tytuły można spokojnie dać w opisie filmu.Pole opis filmu nie jest uwzględniane, przez wyszukiwarki tak więc nie da się wtedy wyszukać po tytule.
(04-02-2023, 00:07)Mefisto napisał(a): Jak dla mnie szansa, że ktoś będzie szukał boxu po tytule filmu jest mniejsza niż szukanie go po nazwie. Jeśli bowiem szukamy konkretnego filmu to oczekujemy, że to właśnie wyskoczy, a nie wydania zbiorcze. A jeśli szukamy wydania zbiorczego to raczej nie po tytule filmu - zwłaszcza jeśli nie wiemy/nie pamiętamy, co taki box zawiera dokładnie. Oczywiście rozumiem kompromis, bo innym jest chyba tylko zmiana opcji wyszukiwania.Wyszukiwanie po nazwie boxu sprawdzi się u osób które wiedzą o istnieniu tego boxu i znają jego nazwę (szczególnie przy boxach tematycznych gdzie w nazwie nie występuje nazwisko reżysera). Szukając wydań danego filmu chciałbym zobaczyć wszystkie wydania w jakich mogę go kupić również w boxach bo może się okazać np. że jest w nim więcej interesujących mnie filmów. Mam wrażenie, że podchodzisz do tego z punktu widzenia dodawania wydań do swojej kolekcji. Wtedy masz już ten box, wiesz jaką ma nazwę i co w nim jest, i tak łatwiej jest Ci go wyszukać. Spróbuj jednak postawić się w sytuacji, że dopiero poznałeś jakiś film i chcesz sprawdzić jakie wydania z nim istnieją. Jak będziesz wtedy szukał? Wydaje mi się, że pierwsze wyszukanie zrobić po tytule i drugie ewentualnie po nazwisku reżysera.
(04-02-2023, 00:07)Mefisto napisał(a): A i w bezpośrednim widoku kolekcji te boxy będą wtedy obok siebieTo chyba jedyny plus ale i tak rozwiąże Ci jedynie zagadnienie związane z seriami boxów, które mają takie same nazwy i różnią się tylko numerem. Cała pozostała kolekcja będzie dość chaotycznie prezentowana. Kiedyś to próbowałem rozwiązać poprzez wykorzystanie pola data zakupu gdzie wstawiałem fikcyjne daty zgodnie z przyjętym kluczem. Przy tym podejściu można to uporządkować i prezentować gdy wybierze się sortowanie po dacie zakupu ale jest to dość czasochłonne. Ja zaniechałem tego gdy zostałem moderatorem bo stwierdziłem, że wolę ten czas poświęcać na porządki w filmoskopie

Tutaj możesz zobaczyć efekt (ostatnie 23 rzędy od filmów Cronenbergera): http://filmozercy.com/filmoskop/profile/412/collection?sortby=bought_asc&search=