(21-04-2023, 11:35)pred895 napisał(a): Mógłbyś po krótce przedstawić projekt tego przedsięwzięcia ? Rozumiem że to już będzie miało wbudowany napęd i w momencie zakupu nowego wydania od razu wrzucasz do biblioteki NAS i strimujesz do odtwarzacza ?
Żaden napęd, pogooglaj.
Tak na oko, na ten moment potrzebuję aby w NAS było jakieś 70TB miejsca na wykonanie kopii wszystkich filmów. Z serialami - 100TB. Oczywiście trzeba doliczyć miejsce na dane naprawcze w razie awarii jednego czy dwóch dysków jednocześnie. Do tego ma być też trochę wolnego miejsca na przyszłość. Czyli czekam aż pojawią się dyski 40-50TB na rynku konsumenckim - kilka takich będę potrzebował

![[Obrazek: noKQazr.jpg]](https://i.imgur.com/noKQazr.jpg)
Raczej nie planuję zabaw ze zmianą kontenera do mkv żeby zaoszczędzić trochę miejsca, ale to się jeszcze okaże. W przypadku płyt 4K UHD tylko oryginalna struktura, z oczywistych względów.
Laser w OPPO kiedyś w końcu powie dość, części zamienne też się skończą. Nie wiadomo też jak za te X lat będzie z alternatywami stacjonarnymi, więc chcę być przygotowany na to wszystko, a przy okazji lepiej będzie mi się spało wiedząc, że mam kopie zapasowe całości kolekcji