22-04-2023, 08:34
(22-04-2023, 07:26)nygus napisał(a): W przypadku NASa, nawet jak podłączysz napęd, moze sie okazać, że nie ma żadnego programu, którym można zrzucić płyty na NASa.W przypadku NAS praktycznie zawsze tak będzie. No chyba, że ten NAS, to złożony przez nas PC z pełnoprawnym systemem operacyjnym. Ja dalej trzymam w domu obudowę CoolerMastera z serii Cosmos, chyba podświadomie właśnie po to. Tam jest miejsca na 8 HDD + 5 napędów optycznych. To rozwiązanie od zappiti jest fajne, ale drogie.
https://www.zappiti.com/zappiti-nas-4k-hdr-se
Taniej wyjdzie kupić serwery NAS od Synology lub QNAPa i dokupić napęd UHD, nawet zewnętrzny do laptopa. Oczywiście, takie rowiązanie wymaga od nas więcej pracy przy procesie rippowania, ale coś za coś.
(21-04-2023, 18:01)misfit napisał(a): Czyli czekam aż pojawią się dyski 40-50TB na rynku konsumenckimHDD? Jak dla mnie, to raczej odpada, chyba że od razu przewidujesz backup. Ja, podobnie jak pred, powoli zrzucam na pamięć flash. Jest drożej, ale to pewniejsze. Dzisiaj kartę microSD 64GB da się kupić w okolicach 20 zł, w promocji. Taka pojemność pozwala na pełny backup większości UHD na płycie BD66. Ewentualnie można kupić dysk SSD, przykładowo 2TB (najbardziej optymalna opcja). Jak przeliczymy jego cenę i pojemność na ekwiwalent w kartach microSD, to wyjdzie niemal dokładnie ta sama cena i pojemność, ale wiadomo, te 2TB w SSD da się lepiej upakować obrazami płyt i potencjalnie możemy zyskać miejsca na 1-2 filmy.
W jakim formacie przechowujesz ripy UHD, jeśli można wiedzieć? BD-folder, czy plik .iso. Kodi ostatnio szwankuje w kwestii BD-folderów, chociaż pojawiły się dedykowane buildy z pełną obsługą BD-J menu i nawet Dolby Vison. Zamierzam sprawdzić, jak to zagra na mojej Nvidii Shield...
Jeżeli chodzi o zwykłe BD, to robię backup na nagrywalnej, dwuwarstwowej BD. Kupiłem na japońskim amazonie Verbatimy i z kosztami przesyłki wyszło dużo taniej niż zakup w Polsce.
Teraz większość płyt jakie kupuję, staram się od razu w jakiś sposób backupować. Coraz częściej też oglądam film z backupu...
niespotykanie spokojny człowiek