(22-04-2023, 06:10)pred895 napisał(a): Wiem że nie ma napędu, chodziło mi czy to pucha będzie miała już w sobie tackę gotową do ripowania czegokolwiek jednym kliknieciem tak jak tutaj od 7:55 minuty :
Wygląda na autorskie rozwiązanie od Zappiti - widzę, że też można dokupić trzy dodatkowe napędy po USB (za ~350 EUR każdy) coby przyspieszyć proces tworzenia kopii z płyt na HDD. Dla mnie jednak zbędny gadżet, który dodatkowo znacząco podwyższa całkowity koszt. Mam już w kompach dwa napędy, niedługo będę miał trzy - jak będzie potrzeba to dokupię kolejne i to za 1/5 tego co sobie życzy ten producent. Możesz sobie ustawić aby makemkv robił kopię bezpośrednio do NAS, itd.
Od NAS oczekuję stabilności, dobrego supportu, bezpieczeństwa danych - żeby monitorował na bieżąco stan każdego z dysków i poinformował mnie gdy zaczną się problemy z którymś z nich. A w razie awarii dysku, która prędzej czy później kiedyś nadejdzie, aby bezproblemowo odbudował macierz - i żeby w miarę szybko to zrobił, a nie tygodniami czy miesiącami

(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a): HDD? Jak dla mnie, to raczej odpada, chyba że od razu przewidujesz backup.
Sure, a czy to będzie RAID DP, czy co innego, na razie sobie tym nie zaprzątam głowy. Przyjdzie na to czas. W każdym razie chcę być zabezpieczony na wypadek jednoczesnej awarii dwóch twardzieli.
(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a): Ja, podobnie jak pred, powoli zrzucam na pamięć flash. Jest drożej, ale to pewniejsze. Dzisiaj kartę microSD 64GB da się kupić w okolicach 20 zł, w promocji. Taka pojemność pozwala na pełny backup większości UHD na płycie BD66.
Przy moich ilościach to odpada i na karty pamięci już teraz musiałbym wydać jakieś 40 tysi, a kolekcja wciąż rośnie
Tak więc celuję w bardziej ekonomiczne rozwiązanie, które przy okazji da mi też większą wygodę.(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a): W jakim formacie przechowujesz ripy UHD, jeśli można wiedzieć? BD-folder, czy plik .iso. Kodi ostatnio szwankuje w kwestii BD-folderów, chociaż pojawiły się dedykowane buildy z pełną obsługą BD-J menu i nawet Dolby Vison. Zamierzam sprawdzić, jak to zagra na mojej Nvidii Shield...
Jeżeli chodzi o zwykłe BD, to robię backup na nagrywalnej, dwuwarstwowej BD. Kupiłem na japońskim amazonie Verbatimy i z kosztami przesyłki wyszło dużo taniej niż zakup w Polsce.
Wszystkie filmy w BD-folder i to się raczej nie zmieni dopóki OPPO jest ze mną. Co do Kodi, od kiedy pamiętam to ten player od zawsze miał problemy ze strukturą BDMV, szczególnie w przypadku filmów w seamless branchingu - a to przycięcia obrazu przy zmianie pliku czy brak możliwości prawidłowego wyświetlania napisów zewnętrznych (synchronizacja). Ostatni raz sprawdzałem sytuację tak ze trzy lata temu, więc może coś się w tym względzie zmieniło, ale wątpię...
(22-04-2023, 08:34)sebas napisał(a): Jeżeli chodzi o zwykłe BD, to robię backup na nagrywalnej, dwuwarstwowej BD. Kupiłem na japońskim amazonie Verbatimy i z kosztami przesyłki wyszło dużo taniej niż zakup w Polsce.
Przy zwykłych BD chyba też rozważałbym takie rozwiązanie. Aczkolwiek mam nikłe doświadczenie jeśli chodzi o dwuwarstwówki BD50 jak z ich żywotnością po czasie, itd. Markowe BD-R po ile teraz w ogóle chodzą?