03-05-2023, 14:07
(03-05-2023, 13:23)sebas napisał(a):(03-05-2023, 10:02)misfit napisał(a): Jednak bardziej od tego czy to będzie BD66 czy BD100 interesuje mnie czy Cameron będzie w stanie wymusić na Disneyu DV na UHD BD...Pytanie jaka tam będzie szczytowa luminancja, żeby to DV rzeczywiście dało jakąś zauważalną różnicę. No chyba, że patrzymy też na przejścia tonalne... Wtedy DV się też przyda.
Będzie pewnie 200-300 nitów przez 99% czasu i DV w takim przypadku jak najbardziej też się przyda. Przykładowo jeśli algorytm mapowania tonów w jakimś wyświetlaczu stwierdzi sobie, że jest tam 1000 nitów (np. na podstawie MDL) to obraz będzie ciemniejszy niż być powinien. Poza tym poprawcie mnie jeśli się mylę, ale u Disneya zwykle są wyzerowane metadane MaxCLL/MaxFALL, więc skąd wyświetlacz ma wiedzieć ile tam jest faktycznie nitów? Z kolei włączenie dynamicznego mapowania tonów w wielu wyświetlaczach też wprowadza pewne obrazowe mankamenty (w moich LG także), więc w każdym przypadku chcę mieć DV. 12 bitowa głębia koloru też się przyda, zwłaszcza w tego typu filmach...