07-05-2023, 13:40
Film nie był jeszcze oglądany. I nie wiem, może coś mi się przestawiło, może dostałem jakiegoś tymczasowego zaćmienia, albo to przez to, że sprawdzałem płytę w dzień - napisy wydawały mi się ciemniejsze i cieńsze, ale sprawdziłem przed chwilą jeszcze raz (tryb HDR mam włączony, potem sprawdziłem w HDR10, HLG i na wyłączonym) i rzeczywiście są białe, wyświetlane raczej tradycyjnej grubości fontem
Co nie zmienia faktu, że ich tłumaczenie jest do bani...
(Blu-ray)
(HDR automat)
(HDR10)
(HLG)
(wył.)
I psują się, gdy przewinie się rozdział (pierwsze zdjęcie nie oddaje tego dokładnie, wypełnienia są ciemniejsze: ciemnoszare, lub czarne):
![[Obrazek: MEKOS3D_t.jpg]](https://thumbs4.imagebam.com/fc/7d/5c/MEKOS3D_t.jpg)
Także dla osób niewładających językiem angielskim, oglądanie filmu w 4K wiąże się z kijowym lektorem, lub kijowymi napisami, nie ma dobrego rozwiązania. A na Blu owszem, nawet jeśli obraz nie jest tak ostry, kolory tak mocne, a w jasnych partiach dostrzeże się białe plamy, zamiast masy szczegółów w świecących lampach w sufitach wind budynku Nakatomi.
Także zakup Die Hard w 4K jak najbardziej mogę polecić, ale nie osobom, które film mają już na Blu-ray, i które nie oglądają filmów bez tłumaczenia. Ja akurat czasami oglądam tylko z angielskimi napisami (kiedy nie mam alternatywy, lub po prostu dla obcowania z językiem, żeby go nie zapominać) i filmu w ogóle nie posiadałem, więc zakupu nie żałuję, ale takiemu Giefergowi odradzam i cieszę się, że mam alternatywę w postaci drugiej płyty, bo dupne tłumaczenie bardziej wybija mnie z oglądania od słabszej jakości video.
Co nie zmienia faktu, że ich tłumaczenie jest do bani...I psują się, gdy przewinie się rozdział (pierwsze zdjęcie nie oddaje tego dokładnie, wypełnienia są ciemniejsze: ciemnoszare, lub czarne):
Także dla osób niewładających językiem angielskim, oglądanie filmu w 4K wiąże się z kijowym lektorem, lub kijowymi napisami, nie ma dobrego rozwiązania. A na Blu owszem, nawet jeśli obraz nie jest tak ostry, kolory tak mocne, a w jasnych partiach dostrzeże się białe plamy, zamiast masy szczegółów w świecących lampach w sufitach wind budynku Nakatomi.
Także zakup Die Hard w 4K jak najbardziej mogę polecić, ale nie osobom, które film mają już na Blu-ray, i które nie oglądają filmów bez tłumaczenia. Ja akurat czasami oglądam tylko z angielskimi napisami (kiedy nie mam alternatywy, lub po prostu dla obcowania z językiem, żeby go nie zapominać) i filmu w ogóle nie posiadałem, więc zakupu nie żałuję, ale takiemu Giefergowi odradzam i cieszę się, że mam alternatywę w postaci drugiej płyty, bo dupne tłumaczenie bardziej wybija mnie z oglądania od słabszej jakości video.