23-06-2023, 20:45
Kusiło mnie, żeby napisać, że faktycznie kiedyś to było lepiej, ale wydaje mi się, że - oprócz wspomnianych wcześniej elementów (nasz wiek, kiedy doświadczaliśmy "tamtych" filmów, lata obycia się z kinem , ukształtowanie gustu i smaku filmowego) - to także efekt tego, że dzisiaj produkuje się więcej i szybciej a i źródeł dostępu do filmów jest także znacznie więcej niż w porównaniu do lat 80/90/00. Moim zdaniem to może mieć duży wpływ na postrzeganie "dobrych filmów jest coraz mniej, a chłamu coraz więcej" - zewsząd bombardują nas newsy, zwiastuny i filmy. Trudno nie poczuć się przytłoczonym i nie odczuwać, że tego, co mnie interesuje jest coraz mniej.
IMHO proporcja prawie w ogóle się nie zmienia. Też chodzę rzadziej do kina niż powiedzmy 10-20 lat temu, ale to w dużej mierze wynika także z tego, że stworzyłem sobie warunki w domu, aby cieszyć się komfortowym seansem (jak sobie przypomnę, że LOTRa 1 pierwszy raz oglądałem z wypiekami na twarzy na monitorku CRT 23" z jakiegoś chamskiego cam-ripa na 3 CD (!), gdzie PRAKTYCZNIE nic nie było widać, to mnie pusty śmiech ogarnia*
).
Ad proporcji ilość bardzo dobrych** filmów vs chłamu, to zrobiłem sobie porównanie i sprawdziłem ile mam w kolekcji filmów z poszczególnych dekad 80/90/00/10 ocenionych przeze mnie na min 8/10 (film bardzo dobry) i wyszło mi, że to w każdej dekadzie ~30 (+/- 3 filmy). Stawiam czapkę gruszek, że u większości z Was może być podobnie
* oczywiście byłem chwilę po tym "seansie" na prawilnym pokazie w kinie
** to oczywiście jest w pewnym stopniu ocena subiektywna
IMHO proporcja prawie w ogóle się nie zmienia. Też chodzę rzadziej do kina niż powiedzmy 10-20 lat temu, ale to w dużej mierze wynika także z tego, że stworzyłem sobie warunki w domu, aby cieszyć się komfortowym seansem (jak sobie przypomnę, że LOTRa 1 pierwszy raz oglądałem z wypiekami na twarzy na monitorku CRT 23" z jakiegoś chamskiego cam-ripa na 3 CD (!), gdzie PRAKTYCZNIE nic nie było widać, to mnie pusty śmiech ogarnia*
).Ad proporcji ilość bardzo dobrych** filmów vs chłamu, to zrobiłem sobie porównanie i sprawdziłem ile mam w kolekcji filmów z poszczególnych dekad 80/90/00/10 ocenionych przeze mnie na min 8/10 (film bardzo dobry) i wyszło mi, że to w każdej dekadzie ~30 (+/- 3 filmy). Stawiam czapkę gruszek, że u większości z Was może być podobnie

* oczywiście byłem chwilę po tym "seansie" na prawilnym pokazie w kinie

** to oczywiście jest w pewnym stopniu ocena subiektywna
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA