Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 149 150 151 152 153 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

#1,501
19-05-2024, 08:50
Chodzi o Yamahę, sony już podłączony w miejsce poprzedniego odtwarzacza.
W zestawie jest tylko kabel Stereo RCA i dźwięk miałem tylko po podłączeniu go do Phono, po podłączeniu do AUDIO IN CBL/SAT lub Media Player nie ma dźwięku.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

#1,502
19-05-2024, 09:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2024, 09:08 przez sebas.)
(19-05-2024, 08:50)lis22 napisał(a):  W zestawie jest tylko kabel Stereo RCA i dźwięk miałem tylko po podłączeniu go do Phono, po podłączeniu do AUDIO IN CBL/SAT lub Media Player nie ma dźwięku
Zrobiłeś, sprawdziłeś to, co opisałem w poprzednim poście? Miałeś "dźwięk" z PHONO, bo to jest akurat wejście występujące w Twoim amplitunerze tylko raz, więc nie było wątpliwości co i gdzie jest podłączone.

EDIT:
Tu masz instrukcję on-line:
https://manuals.denon.com/AVRX1600H/EU/PL/GFNFSYicezyjvb.php
Rozdział: "Przypisanie wejścia"

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,503
19-05-2024, 09:16
O kant dupy taka kalibracja jednego profilu SDR, kasa w błoto.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

#1,504
19-05-2024, 09:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2024, 09:51 przez sebas.)
Spróbuj podłączyć Yamache do Analog In 1 czyli CBL/SAT. W menu które ci podlinkowałem dla CBL/SAT powinno być wybrane wtedy INPUT MODE - "Analog". W kolumnie ANALOG" powinno być "1".
Przy tym samy połączeniu elektrycnzym można by też spróbować przemapować to na etykiete DVD. DVD - HDMI też nie używasz. Wtedy dla wiersza DVD powinno być wybrane też INPUT MODE -> "Analog" i  w Kolumnie ANALOG -> "1".  W tej sytuacji wiersz CBL/SAT chyba powinien mieć opcję AUTO, żeby nie było konfliktu.[/b]

(19-05-2024, 09:16)prodarek napisał(a):  O kant dupy taka kalibracja jednego profilu SDR, kasa w błoto.
Mam wrażenie, że Kolega lis22 zamawiając tą kalibracje, tak do końca nie był świadomy tego co tak na prawdę kupuje, podobnie jak z tym UHD Sony. Polecany Panasonic ma przyzwoitą sekcję analogowego audio (jak na odtwarzacz UHD) i dało by się podłączyć go do tego Denona po RCA. Nie zmienia to faktu, że nawet teraz Sony mógłby działać jako CD, puszczając PCM po HDMI. Nie do końca rozumiem Yamahę za około 1500zł w połączeniu z amplitunerem AV za 2600zł... Huh

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik
Liczba postów: 174
Reputacja: 9

#1,505
19-05-2024, 16:33
(19-05-2024, 09:36)sebas napisał(a):  Chodzi o Yamahę, sony już podłączony w miejsce poprzedniego odtwarzacza.
W zestawie jest tylko kabel Stereo RCA i dźwięk miałem tylko po podłączeniu go do Phono, po podłączeniu do AUDIO IN CBL/SAT lub Media Player nie ma dźwięku.
Bardzo dziwny ten Denon skoro CBL/SAT (można RCA, optykiem, HDMI), a Media Player (RCA, HDMI). Powinno być coś w stylu HDMI 1,2,3 itd; Audio 1 opt, Audio 2 coax, Audio 4,5,6 wtedy po RCA.
No ale nie ma, tak jak napisał kolega PHONO do gramofonu więc odpuszczasz. A w Denonie Media Player czy CBL/SAT MUSI być w ustawieniach możliwość zamiany z HDMI na Analog i powinno działać, no chyba, że w CD uszkodzone jest audio po RCA.

(19-05-2024, 09:36)sebas napisał(a):  Nie do końca rozumiem Yamahę za około 1500zł w połączeniu z amplitunerem AV za 2600zł...
A o co chodzi? CD za drogie/tanie do tego ampli? Czy coś innego?

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

#1,506
19-05-2024, 18:58
(19-05-2024, 16:33)thomasso hi-fi napisał(a):  A o co chodzi? CD za drogie/tanie do tego ampli? Czy coś innego?
Po pierwsze, to niepotrzebne. Sony daje wszystko, co potrzeba, żeby posłuchać CD. Ten Denon to jest 7 kanałów (plus rozbudowana sekcja DSP) za 2700zł. Gdyby to był wzmacniacz stereo (czyli tylko dwa kanały) za zbliżoną kwotę, to jak najbardziej to CD Yamahy miałby uzasadnienie.

Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik
Liczba postów: 174
Reputacja: 9

#1,507
19-05-2024, 20:35
(19-05-2024, 18:58)sebas napisał(a):  Po pierwsze, to niepotrzebne. Sony daje wszystko, co potrzeba, żeby posłuchać CD. Ten Denon to jest 7 kanałów (plus rozbudowana sekcja DSP) za 2700zł. Gdyby to był wzmacniacz stereo (czyli tylko dwa kanały) za zbliżoną kwotę, to jak najbardziej to CD Yamahy miałby uzasadnienie.
Aaa ok, mając Sony, który odtwarza CD, widzę, że nawet SACD to do takiego zestawu, typowy odtwarzacz CD jest zbędny. Zgadzam się, jak poprawi to będą to zapewne niuanse. Chyba, że w zamyśle jest system stereo czyli jak piszesz wzmacniacz dwukanałowy. (ew. można mieć 2w1 kupując końcówkę mocy czy wzmacniacz zintegrowany pełniący rolę końcówki mocy)

Ja już zupełnie nie gram, PS5 służy mi do odtwarzania filmów, koncertów i będę chciał sprzedać, zobaczyć co potrafi ten model i ewentualnie kupić, zależy mi też na SACD, a czy obraz będzie na tyle lepszy, żeby kupić hmm nie wiem, na razie czytam, bo to nowy model, będę testował czy warto.
https://www.q21.pl/reavon-ubr-x110.html (coś 4,3-4,4 do zapłacenia)

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,508
03-07-2024, 15:15
Tak szczerze powiedziawszy to nie widzę tak wielkiej różnicy pomiędzy XR A95L a moim poprzednim tv Sony, czyli XE93.

To niby QD OLED i miał rozwiązać pewne problemy obecne w tv LED, ale:

- Napisy na materiale HDR nadal mają obwódkę i się świecą.
- Jasne miejsca przeświecają na czarne pasy.
- Jasny napis na czarnym tle się świecie, te trzy rzeczy miały być wyeliminowane przez matryce OLED.
- Czasami oglądając film lub serial odnoszę wrażenie jakby nadmiernej płynności, jakbym oglądam 3D - wyłączyłem wszystkie upłynniacze i nie wiem, co jeszcze można zrobić.
- Czerń nie jest tak dobra jak sobie wyobrażałem ale to pewnie zależy od materiału źródłowego i od tego, jak dany film lub serial został nakręcony, niemniej myślałem, że będzie ciemna jak noc Wink
- Tylko jasność HDR jest tu widocznie większa niż na poprzedniku ale tv dzieli ponad sześć lat.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,509
31-07-2024, 14:28
Zakupiłem wczoraj film "Indiana Jones i Artefakt Przeznaczenia" na Blu-Ray ( 4K w Polsce nie ma ) i mam wrażenie, że obraz jest poddany jakimś upłynniaczom bo jest taki nienaturalny, chodzi mi o ruch - wcześniej opisałem moje ustawienia w tv, w odtwarzaczu mam włączoną opcję Wyjście 24p, nie wiem, czy opcja Tryb BRAVIA powinna być włączona, czy nie? Co mogę zmienić żeby polepszyć to wrażenie nienaturalnego ruchu?
Muszę jeszcze sprawdzić, czy tak samo film działa na Disney+.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,510
31-07-2024, 15:54
(31-07-2024, 14:28)lis22 napisał(a):  Co mogę zmienić żeby polepszyć to wrażenie nienaturalnego ruchu?

Musisz wyłączyć upłynniacze, które masz ewidentnie włączone wg. wcześniej podanych ustawień Twojego TV po kalibracji.

Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 149 150 151 152 153 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku