Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD

Strony (64): « Wstecz 1 ... 57 58 59 60 61 ... 64 Dalej »

Opcje tematu
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

30-10-2024, 08:23
(30-10-2024, 00:15)Mr.Hankey napisał(a):  Nie obraź się, ale jak mogłeś tego nie zauważyć przez dwa miesiące? Przecież to się nie stało nagle, tylko ta matryca wyglądała tak od nowości.
Nie obraź się, ale na jakiej podstawie zakładasz, że ta matryca tak wyglądała od nowości i zwyczajnie kontrola jakości to przepuściła?  Wink  Smile Elektronika ma prawo się zepsuć w trakcie okresu gwarancyjnego i mam wrażenie, że mamy do czynienia właśnie z taką sytuacją. Po wyjęciu z pudła, początkowo było OK (bo przecież pearlzfan oglądając dowolny film, musiał wcześniej czy później trafić na jakąś scenę z niskim oświetleniem, więc by raczej zobaczył tak ewidentny problem). Z czasem ujawniła się wada produkcyjna...
Niektórzy producenci monitorów (EIZO przykładowo) potrafią "wygrzewać" po wyprodukowaniu urządzenie przez wiele godzin właśnie po to, żeby zobaczyć czy wszystko jest OK i wyłapać pewne wady produkcyjne które mogą ujawnić się na wczesnym etapie użytkowania. Oczywiście to podnosi koszty i nie każda linia produktowa jest traktowana w ten sam sposób. Dla produktów "premium" może się to jednak opłacać, bo unika się wpadek takich jak tutaj.
Tutaj link do tego jak sprawdza monitory EIZO.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

30-10-2024, 08:32
(29-10-2024, 23:22)Mierzwiak napisał(a):  Pilnujesz cykli kompensacji matrycy?
Puszczałem go już kilkukrotnie a pdkąd odkryłem te pasy, to puszczam go codziennie praktycznie (znalazłem info, że ponoć pomaga włączenie na kilka godz hdrowych treści i potem włączanie naprawy pikseli - pisali o tym na avsforum). Na razie brak znaczących rezultatów.

(30-10-2024, 00:15)Mr.Hankey napisał(a):  jak mogłeś tego nie zauważyć przez dwa miesiące?
Tak się złożyło, że nie wrzuciłem nic na erkan z dużą ilością ciemnych scen a testy zaraz po zakupie robiłem na jaśniejszei planszy szarości. I tak jak pisałem powyżej 15% szarości tego nie widać, może ciut na meczach w niektórych ujęciach, ale to samo miałem też na C9, więc się za bardzo nie przejąłem, dopiero jak obejrzałem Batmana i zaraz potem zacząłem oglądać Pingwina, to zaczęło się to rzucać w oczy tak, że nie można tego było zignorować podczas seansu. Zacząłem znowu sprawdzać na planszach testowych i wyszło co wyszło :/

Nie zmienia to faktu, że LG powinno się tym zainteresować, bo nie wydałem na ich sprzęt 100 złotych a znacznie więcej i taki bubel powinien być przez nich wzięty na klatę czyt. powinni chociaż spróbować temu zaradzić a nie rzucać korpo pierdzenie.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

30-10-2024, 09:06
(30-10-2024, 08:32)pearlzfan napisał(a):  Puszczałem go już kilkukrotnie a pdkąd odkryłem te pasy, to puszczam go codziennie praktycznie (znalazłem info, że ponoć pomaga włączenie na kilka godz hdrowych treści i potem włączanie naprawy pikseli - pisali o tym na avsforum). Na razie brak znaczących rezultatów.
Nie o to pytam. (ogółem tych kompensacji aktywowanych w menu TV należy unikać)

Po każdych co najmniej 4h pracy (niekoniecznie ciągłych) jeśli wyłączymy TV ma miejsce automatyczna, trwająca kilka minut (u mnie bodaj coś koło 7) kompensacja matrycy, dlatego jeśli od razu po wyłączeniu TV nie słychać charakterystycznego "kliknięcia" należy odczekać z odłączeniem TV od sieci (jeśli ktoś praktykuje, ja owszem, nie lubię jak mi sprzęty niepotrzebnie pożerają prąd w trybie czuwania) aż skończy się kompensacja, co również sygnalizuje odgłos "kliknięcia."

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

30-10-2024, 09:44
(30-10-2024, 08:00)Mierzwiak napisał(a):  matryca po pierwszym włączeniu TV a po pierwszym cyklu kompensacyjnym to dwie różne sprawy.
Ok, zgoda. Ale pierwsza kompensacja robi się chyba po czterech godzinach oglądania, więc przez te dwa miesiące kilka tych cykli już się odbyło i większej poprawy moim zdaniem już nie będzie.

(30-10-2024, 08:23)sebas napisał(a):  Elektronika ma prawo się zepsuć w trakcie okresu gwarancyjnego i mam wrażenie, że mamy do czynienia właśnie z taką sytuacją
W tym wypadku to nie jest żadna awaria, a zwyczajnie wadliwa sztuka, która nie powinna wyjechać z fabryki. Wystarczy poczytać fora internetowe, na których jest masa zdjęć podobnie wyglądających oledów. Nie bez powodu zaleca się właśnie dokładne sprawdzenie matrycy na szarych planszach i testowanie ciemnych scen, bo w tej kwestii jest loteria - możesz trafić ideał, albo jak kolega wyżej. Problem polega na tym, że producent twierdzi, że tak jest ok i czasem w tej technologii po prostu syf się zdarza.

(30-10-2024, 08:23)sebas napisał(a):  Po wyjęciu z pudła, początkowo było OK
Nie było. Nawet pearlzfan pisze, że nie sprawdzał tego dokładnie. Było tak samo, ewentualnie bardzo podobnie.

(30-10-2024, 08:32)pearlzfan napisał(a):  Nie zmienia to faktu, że LG powinno się tym zainteresować
Odpisali już coś na zdjęcia porównawcze z Diuny na starym i nowym wyświetlaczu?

Odpowiedz
Offline Diocletian
Stały bywalec
Liczba postów: 275
Reputacja: 16

30-10-2024, 10:01
U mnie po czterech latach w C9 dopiero 3 razy odpalił się ten duży proces kompensacji matrycy i z tego co wiem, to nie powinno się tego odpalać samemu, a już na pewno nie codziennie.
I powinno się pilnować tych codziennych czarów z pikselami, bo od tego zależy czy uznają gwarancję.
Aha, u mnie po miesiącu używaia pojawiy się dwie duże krechy przez cały ekran
i załamka. Po dwóch dniach zniknęły!

65C4/UB820/BDT700 + 2.0 Marantz+Wiim+Aune+Denon+Heco
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI

30-10-2024, 11:51
(30-10-2024, 09:06)Mierzwiak napisał(a):  ogółem tych kompensacji aktywowanych w menu TV należy unikać)
LG twierdzi co innego wprost pisząc w menu, że należy korzystać z tej funkcji regularnie, a RTINGS.com także to potwierdza. Możesz podać źródło, które mówi, żeby tego unikać?

Ta "mała" kompensacja kilkuminutowa sama się uruchamia po wyłączeniu tv po kilku godzinach użytkowania tak jak piszesz.

(30-10-2024, 09:44)Mr.Hankey napisał(a):  Odpisali już coś na zdjęcia porównawcze z Diuny na starym i nowym wyświetlaczu?
Jeszcze nie, pewnie dzisiaj/jutro coś wysmażą.

(30-10-2024, 10:01)Diocletian napisał(a):  to nie powinno się tego odpalać samemu, a już na pewno nie codziennie
Podaj jak możesz źródło skąd to info, bo ja nigdzie na tą informację nie trafiłem.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 113
Reputacja: 6

30-10-2024, 12:36
(30-10-2024, 11:51)pearlzfan napisał(a):  LG twierdzi co innego wprost pisząc w menu, że należy korzystać z tej funkcji regularnie, a RTINGS.com także to potwierdza. Możesz podać źródło, które mówi, żeby tego unikać?

Myślę że Mierzwiak ma rację, nie mogę znaleźć na stronie LG, a jestem przekonany że LG też o tym wspominał. Jednak znalazłem na stronie Sony https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00173467 gdzie zalecają aby nie robić tego częściej niż rok!

LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Offline Diocletian
Stały bywalec
Liczba postów: 275
Reputacja: 16

30-10-2024, 13:45
@pearlzfan
Czytałem trochę o tym jak kupowałem swój OLED i pamiętam tylko, że nie zalecali tego samemu odpalać. To się dzieje samoczynnie. U mnie dopiero 3 razy przez 4 lata. Ale gdzie o tym czytałem, to sobie teraz nie przypomnę, sorki.

65C4/UB820/BDT700 + 2.0 Marantz+Wiim+Aune+Denon+Heco
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI

30-10-2024, 14:18
Po obejrzeniu zdj z Diuny C3vsC9 napisali, że wyślą serwisanta. Oby tylko nie miał problemów ze wzrokiem i nie powiedział, że nic nie widzi jak zobaczy to na żywo Big Grin

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

30-10-2024, 14:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2024, 14:55 przez Mierzwiak.)
(30-10-2024, 11:51)pearlzfan napisał(a):  LG twierdzi co innego wprost pisząc w menu, że należy korzystać z tej funkcji regularnie, a RTINGS.com także to potwierdza. Możesz podać źródło, które mówi, żeby tego unikać?
Szczerze mówiąc nie wiem skąd się to dokładnie wzięło, wszędzie się z czymś takim spotykałem jeszcze zanim kupiłem OLEDa, natomiast polecam filmik poniżej zwracający uwagę na coś ciekawego - od 17:40.

Zaskoczyłeś mnie tym, że w menu zalecają robić to regularnie (muszę zobaczyć co jest napisane u mnie), skoro tak to dlaczego automatyczna, długa kompensacja jest ustawiona na co 2000 godzin? (przynajmniej w moim modelu)

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (64): « Wstecz 1 ... 57 58 59 60 61 ... 64 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku