02-08-2025, 20:29
@NWWStation
Pewnie będzie w poniedziałek. Zdarzały się już takie opóźnienia...
Pewnie będzie w poniedziałek. Zdarzały się już takie opóźnienia...
niespotykanie spokojny człowiek
|
Kopia zapasowa (Blu-ray/UHD) - dysk HDD/płyta
|
|
02-08-2025, 20:29
@NWWStation Pewnie będzie w poniedziałek. Zdarzały się już takie opóźnienia...
Zdarzały się znacznie dłuższe niż kilka dni... ![]() Zawsze można wykupić płatną wersję, z którą takich problemów nie ma. A jeśli ktoś chce jakąś alternatywę, też za free: https://www.xreveal.com/download.html I w ustawieniach BD/UHD -> KeyDB należy wskazać lokalizację pliku KEYDB.cfg w naszym systemie. EDIT: Aktualny klucz do makemkv nadal nie został zaktualizowany. Jednocześnie przestrzegam przed próbą zakupu płatnej wersji, jak można przeczytać na forum.makemkv.com, mimo zapłaty ludziska w mailu nie otrzymują klucza do programu. Z kolei mike admin nie daje znaku życia od pewnego czasu. https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=38762 https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=38781
12-08-2025, 19:25
Można też przestawić czas w systemie i wkleić klucz na publiczną betę, który wtedy zadziała.
12-08-2025, 20:11
Można, ale dopóki autor programu nie wróci do żywych, nie będzie możliwości odblokowania coraz większej ilości płyt - chodzi szczególnie o obecne nowości UHD i wszystko to co po tym czasie wyjdzie. Ale i na to jest rada, podobna jak w przypadku wcześniej wspomnianego przeze mnie Xreveal. A konkretnie należy skopiować kluczyk KEYDB.cfg w miejsce lokalizacji danych MakeMKV (w programie - Widok->Ustawienia i zakładka Ogólne). Link do kluczyka (codziennie aktualizowany przez użytkowników) -> click.
19-09-2025, 13:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2025, 13:36 przez Kirek.
Powód edycji: literówki
)
(16-05-2025, 12:37)misfit napisał(a): kupiłem... ASUS BW-16D1H-U Pro, w którym w środku siedzi napęd Pioneera. Pozostaje teraz odblokować możliwość odczytu płyt UHD i sprawdzić na ile lepiej radzi sobie z płytami BD-100 od mojego dotychczasowego LG BH16NS55.Po zachętach od misfit również kupiłem ten napęd z myślą "będzie do tych trudniejszych przypadków" (w tamtym momencie miałem chyba 5 takich płyt, które podczas tworzenia kopii rzucały błędami). Sprawdziło się, i wszystkie te płyty udało się odczytać na ASUS bez błędów. W każdym razie LG nadal był tym podstawowym do pracy. No i kurcze, wczoraj napęd LG odmówił w ogóle odczytywania płyt BD. DVD i CD jeszcze lubi. W każdym razie tyle opisów do filmoskopu co dzięki niemu zrobiłem to uważam, że to zasłużona emerytura. Chyba, że to ASUS był zazdrosny o pozycję i wprowadził wirusa do LG ![]() Podsumowując posiadanie drugiego napędu na zakładkę to był dobry pomysł tylko co teraz? Od razu kupować kolejny czy uznać, że jednak ASUS przez najbliższe co najmniej 2 lata nie będzie robił fochów? .
19-09-2025, 15:10
Uuu, to szkoda - dobra sztuka ci się trafiła. Próbowałeś czyścić laser? Ile mniej więcej mógł on mieć płyt na liczniku?
19-09-2025, 16:36
(19-09-2025, 13:33)Kirek napisał(a): No i kurcze, wczoraj napęd LG odmówił w ogóle odczytywania płyt BD. DVD i CD jeszcze lubi.Dlaczego go nie wyczyścisz? mój po pełnym wyczyszczeniu i smarowaniu chodzi lepiej niż jak był nowy i chodzi tu o samą szybkość początkowego odczytu jak i jego głośność wysuwania / zamykania tacki.
Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
19-09-2025, 18:36
Jeżeli chodzi o czyszczenie to chyba nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Co do licznika płyt to nie prowadziłem statystyk poza pierwszą połówką tego roku, ale skoro w te 6 miesięcy obrobił 236 płyt to spokojnie mogę napisać, że wynik idzie w tysiące a mogę dodać, że na początku prac każdą płytę obrabiałem w sumie dwukrotnie, bo DVDFab sczytywał ją pod BDInfo a makeMVK robił kopię pod wykres.
15-11-2025, 11:13
Mam problem ze zrobieniem kopii zapasowej The Wild Robot, z tego wydania -> Filmoskop, za pomocą makemkv. Jak na razie nic nie wskazuje, żeby był to inny dysk niż ten umieszczany w wydaniu w amaray, które jest dostępne już od wielu miesięcy. Ktoś próbował zgrywać to UHD? Co ciekawe, Leawo BluRay player odczytuje płytę bez większych problemów...
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości |