Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Lawrence z Arabii - Lawrence of Arabia (1962) Blu-ray

Strony (2): « Wstecz 1 2
Opcje tematu
Lawrence z Arabii - Lawrence of Arabia (1962) Blu-ray
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

04-09-2020, 21:27
Mało rzeczy widziałeś. Np. http://filmozercy.com/screencomp/predator-1987-bd-uhe-uhd-73047/

Poza tym żeby zobaczyć jak się będzie ziarno zachowywało w HDR trzeba mieć wyświetlacz HDR - nie masz takowego Big Grin

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

04-09-2020, 22:37
Chcesz się licytować kto ile rzeczy widział? Rolleyes Oczywiście mógłbym zasypać wątek linkami, o których także nie masz pojęcia. Ma to sens?

Ale zgoda w jednej kwestii, Predatorów i takich tam omijam szerokim łukiem. Wujowie powiadali, że już w dzieciństwie cechował mnie brak infantylizmu.
Podsumowując, od standardu UHD oczekuję więcej ziarna w stosunku do BD, przy czym z oczywistych powodów musi być ono mniejsze. Jak na razie jestem zadowolony.
Owszem, nie mam wyświetlacza HDR, ale 10 – bit owszem. O różnicach pomiędzy UHD a BD pisałem w odrębnych wątkach. Przy okazji podałem czasy fragmentów filmów, gdzie HDR pokazywało przewagę nad SDR.  

Powtórzę - jestem zadowolony z tego co widzę na 100 calowym ekranie projekcyjnym. A właśnie to jest najważniejsze. Poniekąd rozumiem jednego z forumowiczów kupującego na co dzień dvd, także gości oglądających Predatorów. Kto wie, może takie podejście ma głębszy sens wobec maniaków, którzy pół życia szukają perfekcji w obrazie. W doskonałość absolutną nie wierzę, po prostu. I nie chodzi mi tylko o jakość filmów, ale każdy aspekt otaczającej nas rzeczywistości. A zegar tyka: tyk, tyk, tyk...

Tyle ode mnie. Co do zasady nie włączam kompa w soboty / niedziele. Obejrzę "Lawrence" na BD, ciesząc się, iż nie z UHD.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,201
Reputacja: 277

04-09-2020, 23:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2020, 23:44 przez Mierzwiak.)
Daras, jeszcze raz:

NIE POSIADASZ WYŚWIETLACZA HDR, WIĘC NIE ZOBACZYSZ WPŁYWU TEJ TECHNOLOGII NA WYŚWIETLANIE ZIARNA. Tylko tyle i aż tyle, to bardzo proste i nie trzeba się od razu denerwować i rzucać tekstami o jakimś licytowaniu.

Przywołujesz konwersję HDR -> SDR czy 10 bitów, co dobitnie świadczy że nawet nie masz pojęcia o czym mowa, a wystarczyło przeczytać wypowiedź misfita ze zrozumieniem.

(04-09-2020, 22:37)Daras napisał(a):  Predatorów i takich tam omijam szerokim łukiem. Wujowie powiadali, że już w dzieciństwie cechował mnie brak infantylizmu.
Masturbacja nad swoim własnym gustem i osobą zawsze w cenie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

05-09-2020, 00:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2020, 10:36 przez Gieferg.)
Daras napisał(a):Predatorów i takich tam omijam szerokim łukiem. Wujowie powiadali, że już w dzieciństwie cechował mnie brak infantylizmu.

Powyższa wypowiedź to kwintesencja infantylizmu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

05-09-2020, 10:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2020, 10:20 przez misfit.)
Daras - naprawdę nie rozumiem czemu nie pojmujesz tak prostej rzeczy, że nie jesteś w stanie zobaczyć jak prezentuje się ziarno (i przy okazji wiele innych rzeczy) w HDR puszczając film po konwersji do SDR... na wyświetlaczu SDR. Pisząc dosadniej - to tak jakbyś chciał zobaczyć kolorowy obrazek na czarno-białym wyświetlaczu Smile

(04-09-2020, 22:37)Daras napisał(a):  Podsumowując, od standardu UHD oczekuję więcej ziarna w stosunku do BD, przy czym z oczywistych powodów musi być ono mniejsze. Jak na razie jestem zadowolony.

W końcu do czegoś dochodzimy - tak, w zdecydowanej większości płyt UHD jest więcej ziarna w stosunku do odpowiednika BD - bo nowszy transfer ze skanu 4K, bo wyższa rozdziałka, bo lepsza kompresja, bo obraz jest mniej odziarniony, itd. itp. Ale to ziarno jest zwykle niemal niezauważalne podczas seansu z optymalnej pozycji, czego nie można powiedzieć o niemal wszystkich starszych, ziarnistych transferach ze skanu 2K.  Są jednak wyjątki od tej reguły i jest nim m.in. Lawrence z Arabii (głównie jasne sceny na tle nieba).

Dlaczego tak jest, że ziarno z Lawrence'a w 65 mm jest dużo bardziej zwracające na siebie uwagę w stosunku do np. Gandhi, A League of Their Own czy It's a Wonderful Life z 1946r. na UHD (wszyscho w 35 mm) ? To też chciałbym wiedzieć. Podejrzewam, że jest to wynikowa tego, że nie jest to już rekonstrukcja pierwszej świeżości, a poza tym sam negatyw był w tragicznym stanie.
PS. W przypadku Dr. Strangelove wygląd ziarna też pozostawia co nieco do życzenia, ale tutaj sprawa jest wiadoma - remaster tego filmu nie pochodzi z negatywu, bo ten uległ zniszczeniu.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

06-09-2020, 09:47
(04-09-2020, 22:37)Daras napisał(a):  W doskonałość absolutną nie wierzę, po prostu.
Pewnie, ze nie, ale wciąż całujesz dziewuszkę przez szybkę, tyle , że 100 calową.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

3 godzin(y) temu
W KOŃCU!!! nadchodzi samodzielne wydanie w amarayu, na razie zapowiedź dostępna na HMV:

https://hmv.com/store/film-tv/4k-ultra-hd-blu-ray/lawrence-of-arabia-6b523b4

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,043
Reputacja: 82

3 godzin(y) temu
Mozna tez juz zamawiac w naszym ulubionym sklepie ;-)

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

2 godzin(y) temu
Jest i amazon UK:

https://www.amazon.co.uk/Lawrence-Arabia-Blu-ray-Region-OToole/dp/B0G65W6S99/

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (2): « Wstecz 1 2

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku