12-11-2025, 16:51
(12-11-2025, 12:43)Mefisto napisał(a): Przy czarno-białych filmach jak znalazłZatem wypróbuję żółte napisy przy najbliższej okazji.
|
Panasonic UB420/UB820/UB9000 - dyskusja
|
|
12-11-2025, 16:51
(12-11-2025, 12:43)Mefisto napisał(a): Przy czarno-białych filmach jak znalazłZatem wypróbuję żółte napisy przy najbliższej okazji.
14-11-2025, 19:45
(12-11-2025, 12:43)Mefisto napisał(a): Przy czarno-białych filmach jak znalazł Ajj chyba jakiegoś Hitchcocka trzeba sobie oglądnąć
13-01-2026, 02:25
Pierwszy mój post, więc chciałbym się przywitać i jednocześnie oznajmić, że modyfikacja kolegi Prodarek zainstalowana na Panasonic DP-UB824EGK działa, i to działa bardzo sprawnie. Instrukcja instalacji szczegółowa, krok po kroku prowadzi do celu. Pobieranie napisów przez telefon/tablet i aplikację - bajka, rzekłbym nawet sprawniej, niż przez PC. Napisy działają tak jak powinny. Podziękowania dla Prodarka za nową funkcjonalność oraz pomoc w instalacji i rozwianiu niektórych wątpliwości sprzętowo-programowych.
A dziękuję bardzo! Aktualizacja zmian https://forum.filmozercy.com/watek-panasonic-ub420-ub820-ub9000-dyskusja?pid=115007#pid115007 12.01.2026 - Nowe opcje "Wyłącz przycisk NETFLIX" i "Wymuś HDR dla NETFLIX" (dla ostatniej należy wyłączyć opcję "Wyłącz usługi sieciowe"). - Wyłączono wymuszony tryb DV dla NETFLIX, uruchamiał się on mimo wyłączonej konwersji SDR>HDR (należy wyłączyć opcję "Wyłącz usługi sieciowe"). - Włączenie wentylatora dla UB9000 lub przyspieszony dla UB820/420 uruchamia się po 30 sekundach od włączenia płyty BD/UHD lub NETFLIXA. - Komenda "s nazwa" potrafi wyszukiwać napisy typu srt sub txt vvt i automatycznie konwertować je do właściwego formatu. - W katalogu update można umieścić tapetę png jpg jpeg, wydać polecenie up aby została ona ustawiona jako Tapeta nr 2 w odtwarzaczu. - Lepsza jakość skalowania okładek i tapet. - Poprawione tłumaczenie w HOME menu dla ikony "Usług sieciowych" na "Usługi sieciowe". - Wiele poprawek i optymalizacji. i inne starsze z przed nowego roku 22.12.2015 - dodany kreator tworzenia pamięci usb, dostępny po wpisaniu komendy "setup". - komeda add umożliwia dodanie tekstu do nazwy dodawanych napisów. - nowa komenda "ns" wyszukiwarka napisów do seriali w bazie napiprojekt.pl. - wyszukiwarka napiprojekt wyszuka teraz do 90 wyników dla jednego filmu.
20-01-2026, 22:28
Zastanawiam się czy byłoby technicznie możliwe przeładowywanie nowo pobranych przez Terminusa napisów zewnętrznych i uruchamianie ich jednym kliknięciem przycisku na pilocie zamiast sekwencji OPTION/ OK / ↓ (Zewnętrzne napisy)/ OK / ↓ / Back x4 . Bo to razem daje około 10 kliknięć na pilocie. Niby nie dużo... ale może udałoby się "poświęcić" jeden przycisk np. Netflix lub przyciśnięcie któregoś klawisza 3krotnie szybko lub dłużej? Chyba, czegoś nie doczytałem i można to zrobić sprawniej, co zakładam jest równie prawdopodobne ;-) Samo pobieranie napisów jest dobrze rozwiązane, szczególnie z uwzględnieniem czasu trwania filmu, co daje szybsze i dokładniejsze dopasowanie niż z korzystanie z PC i transfer przez ftp.
20-01-2026, 22:38
3 kliknięcia mógłbyś wyeliminować kupując pilota od UB900 który ma przycisk "subtitles" u Czechów jest dostępny org za około 100zł ale mają też podobno tej samej jakości pilot bez loga Panasonic za 60zł. Link do sklepu znajdziesz na 1 stronie tego wątku. Wracając do ogólnego mechanizmu przeładowania, moim marzeniem byłoby "przeładowywać" je szybciej bez konieczności wyłączania, jeśli uda mi się to osiągnąć na pewno zostanie to dodane.
Jest to jakieś rozwiązanie, bo obecny oryginalny pilot jakoś mi "nie leży". Ale może się przyzwyczaję... dam sobie trochę czasu. Dzięki za odpowiedź ----Edytowane--- Właśnie sobie przypomniałem, że mam gdzieś jakiegoś pilota Logitech Harmony i on miał możliwość programowania makr ... może on dałby radę ogarnąć to poprzez makra ... trzeba będzie odszukać i pobawić się w wolnej chwili
Macie jakieś doświadczenia z używaniem UB820 (824) jako odtwarzacza sieciowego dla plików video umieszczonych na domowym NAS-ie np. OMV? 1) problem: odtwarzacz nie widzi udziału sieciowego SMB, mimo konfiguracji SMB jako v1, widzi jedynie pendrive na routerze ASUS. 2) czy w ogóle warto z tym walczyć w sytuacji posiadania Nvidia Shield z zainstalowanym na nim Kodi? I to działa świetnie od lat, ale może na UB będzie działać jeszcze lepiej, z uwagi na b.dobrej jakości skaler? --------------------EDYCJA--------------------- Dzięki Prodarek .... no i problem rozwiązany
25-01-2026, 16:43
Szkoda czasu, na 1 stronie masz mini podsumowanie obsługi plików co prawda bardzo stare, ale raczej bym tam jeszcze więcej minusów dodał
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |