Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD

Strony (65): « Wstecz 1 ... 61 62 63 64 65

Opcje tematu
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,041
Reputacja: 76

04-03-2026, 22:45
W sumie to nie pamiętam, który tryb był sprawdzany przed kalibracją, bo skakałem pomiędzy biurem a salonem, ale wydaje mi się, że filmmaker, bo coś mi świta, że gość się pytał czy może go przywrócić do ustawień domyślnych. Tak czy owak, na szczęście oglądałem tak tylko przez kilkanaście miesięcy a nie lat. Oko się przyzwyczaiło, ale dzięki temu teraz obraz bardziej cieszy Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,700
Reputacja: 745

05-03-2026, 10:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2026, 10:25 przez misfit.)
Pamiętasz na jakich trybach i ustawieniach jechałeś w SDR i HDR jeszcze przed kalibracją? Jeśli był to tryb kinowy/filmmaker/expert z domyślną temperaturą Warm50, który fabrycznie jest najbliższy celowi 6500K, to te odczyty z raportu nie mają dla mnie żadnego sensu - są zbyt duże odchyły, sugerujące, że do pomiarów obrazu zastanego u klienta musiał być wzięty tryb z ustawioną zimną temperaturą. Ew. wygrałeś 6 w totka i trafiła ci się totalnie rozjechana sztuka, z tym, że wydaje mi się to mniej prawdopodobne gdyż nie jest to ani pierwszy, ani drugi raport od naszych forumowiczów, w którym widzę takie kwiatki, a też nie sądzę, że jesteście takimi ciołkami, którzy ustawili swoje tv na tryb typu Standard i z zimną temperaturą barw Smile

Poniżej kilka odczytów C3 fabrycznych trybów filmmaker i expert:

[Obrazek: jnIuaaum.png]
https://hdtvpolska.com/test-telewizor-lg-oled-c3-najlepszy-do-grania-opinie-cena/?showfull=1

Fabryczny filmmaker:
[Obrazek: SQ4PGlgm.jpeg]
https://www.flatpanelshd.com/review.php?id=1686299145&subaction=showfull

Fabryczny filmmaker:
[Obrazek: MGLb3vmm.jpeg]
https://www.avforums.com/reviews/lg-c3-oled65c3-oled-evo-tv-review.20771/

Zdaję sobie sprawę, że sztuka sztuce nie jest równa, na różnych przekątnych też może trochę inaczej sprawa wyglądać, ale nawet w skrajnych przypadkach spodziewałbym się uśrednionych odchyłów od normy na poziomie nie większym niż 1000K w jedną lub drugą stronę w optymalnych trybach fabrycznych, a nie 5 razy większych wartości...
Więc na koniec taka moja rada na przyszłośc dla osób, które zdecydują się na kalibrację - gdy na koniec facet będzie wam pokazywał obraz przed i po kalibracji, upewnijcie się, że ten obraz "przed" jest na ustawieniach, z których rzeczywiście dotychczas korzystaliście.

Odpowiedz
Strony (65): « Wstecz 1 ... 61 62 63 64 65

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku