Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (451): « Wstecz 1 ... 441 442 443 444 445 ... 451 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

#4,421
02-07-2026, 19:22
(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a):  Ojtam, ojtam, przecież Komisja Europejska na swoim oficjalnym profilu napisała wyraźnie:

European Commission napisał(a):Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.
i dalej:
European Commission napisał(a):The new duty will apply per item, based on tariff classification and not quantity.

A za nimi Krajowa Administracja Skarbowa przetłumaczyła to samo na polski. Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację? Big Grin Sick
Wielka Brytania jest w Unii Europejskiej? Smile

Szybka symulacja w koszyku na włoskim amazonie, nic nie doliczają.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 52

#4,422
02-07-2026, 19:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 19:49 przez Piotrek P.)
(02-07-2026, 19:01)fire_caves napisał(a):  
(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a):  Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację?
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że najwyraźniej to sklepy zdzierają z klientów, wprowadzając nowe zasady w sposób z nimi sprzeczny? To wina urzędów?
Przytaczam oryginalny post, który komentowałem, bo w międzyczasie został przykryty przez inny Wink
Nie do końca rozumiem jakim cudem zdziera ze mnie sklep, skoro ta opłata celna została wprowadzana przez UE i nie idzie do kieszeni sklepu, tylko UE.
Winą urzędu jest więc wprowadzenie tej opłaty, a następnie dezinformacja w postaci takich wpisów:

Krajowa Administracja Skarbowa napisał(a):Kto płaci cło?
Ważne – cła nie płaci konsument. Dłużnikiem celnym będzie sprzedawca, platforma internetowa lub ich przedstawiciel zgłaszający towar do odprawy. Konsument może jednak zobaczyć wyższą cenę zakupu, jeśli sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie lub kosztach dostawy.
Sorry, ale jeśli to nie jest najwyższa forma kłamstwa to już nie wiem co nią jest. Cła nie płaci konsument, no chyba, że sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie, to jednak płaci Big Grin
Nie trzeba być Sherlockiem żeby stwierdzić, że sklep przerzuci tę opłatę na konsumenta, zwłaszcza że ona nie dotyczy wszystkich klientów, tylko tych spoza własnego kraju, a zakładam, że to jednak kupujący z danego kraju stanowią największy odsetek klientów.

Pomijam już fakt, że ogromna część informująca o wprowadzeniu tych opłat wspomina głównie o problemie małych i bardzo tanich przesyłek z chińskich platform sprzedażowych - jeśli naprawdę to było celem, to znaczy że wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotę. A jeśli celem jest jednak ochrona towarów z terenu UE to bardzo proszę jawnie to zakomunikować a nie zasłaniać się takimi wpisami:
European Commision napisał(a):? Moreover, last year over 60% of products bought online from non-EU platforms were found unsafe.
Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.
For a safer consumer experience and fairer competition.
Chyba, że naprawdę uważasz, że kupowane przeze mnie płyty 4K z UK (wyprodukowane w UE Big Grin) lub z USA są niebezpieczne dla zdrowia Huh

A co do wielokrotnego naliczania tej samej opłaty za produkty z tej samej pozycji taryfowej - problem polega na tym, że nawet tu można się do Amazona niestety przywalić tylko częściowo, bo wszyscy wiemy, że notorycznie Amazon lubi wysłać zamówienie z 4 przedmiotami w 3 paczkach, a to oznacza, że mają prawo pobrać tę opłatę wielokrotnie Dodgy I tu znowu dochodzimy do jednego wniosku - osoby stanowiące prawo i urzędnicy są tak oderwani od rzeczywistości, że nie zdają sobie sprawy z konsekwencji wprowadzania i realizowania wymyślanych przez siebie przepisów.

EDIT:
(02-07-2026, 19:22)Mierzwiak napisał(a):  
(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a):  Ojtam, ojtam, przecież Komisja Europejska na swoim oficjalnym profilu napisała wyraźnie:

European Commission napisał(a):Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.
i dalej:

European Commission napisał(a):The new duty will apply per item, based on tariff classification and not quantity.

A za nimi Krajowa Administracja Skarbowa przetłumaczyła to samo na polski. Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację? Big Grin Sick
Wielka Brytania jest w Unii Europejskiej? Smile

Szybka symulacja w koszyku na włoskim amazonie, nic nie doliczają.
Eeee, ale o co chodzi? Kto twierdzi że Wielka Brytania jest w UE?
I doprecyzuj jeszcze co dokładnie symulowałeś na włoskim Amazonie, bo jestem niesłychanie ciekawy Big Grin

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#4,423
02-07-2026, 19:55
(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Eeee, ale o co chodzi? Kto twierdzi że Wielka Brytania jest w UE?
To po co w kontekście rozmowy o nowych dopłatach na brytyjskim amazonie cytujesz unijne przepisy?

Cytat:I doprecyzuj jeszcze co dokładnie symulowałeś na włoskim Amazonie, bo jestem niesłychanie ciekawy Big Grin
Jesteśmy na forum poświęconym kupowaniu filmów, no zgadnij, co też takiego mogłem na szybko zasymulować w koszyku? Podpowiedź: nie kupowanie miesięcznego zapasu pieluch.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,857
Reputacja: 772

#4,424
02-07-2026, 20:23
Też nie bardzo rozumiem o co chodzi w komentarzach Mierzwiaka.

(02-07-2026, 19:01)fire_caves napisał(a):  Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że najwyraźniej to sklepy zdzierają z klientów, wprowadzając nowe zasady w sposób z nimi sprzeczny? To wina urzędów?

Jeśli sklepy, z Amazonem na czele, źle interpretują nowe zasady wprowadzone przez Unię Europejską, to czekamy na szybką reakcję odpowiednich organów z informacją kiedy zostaną nam zwrócone nienależnie pobrane pieniądze. W przeciwnym razie oczekiwałbym szeregu dymisji od osób odpowiedzialnych za wprowadzenie tych zmian.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#4,425
02-07-2026, 20:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 20:32 przez Mierzwiak.)
Nie wiem czy to zależy od wysokości ceny czy mają coś skopane, ale tak wygląda Gra o Tron za £199:

[Obrazek: Screenshot-2026-07-02-21-08-37-749-com-a...g-edit.jpg]

Czyli w zasadzie standard jak do tej pory.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,857
Reputacja: 772

#4,426
02-07-2026, 20:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 20:40 przez misfit.)
Standard bo pokazujesz sytuację z zamówieniem powyżej 150 EUR, a zmiany od 1 lipca (wprowadzone przez Unię Europejską na wniosek Komisji Europejskiej i za zgodą państw członkowskich działających w Radzie UE) dotyczą zamówień przez internet z państw spoza UE przy kwotach poniżej 150 EUR.

https://www.gov.pl/web/kas/zmiany-w-e-commerce-od-1-lipca-2026-r

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 52

#4,427
02-07-2026, 20:59
(02-07-2026, 19:55)Mierzwiak napisał(a):  
(02-07-2026, 19:41)Piotrek P napisał(a):  Eeee, ale o co chodzi? Kto twierdzi że Wielka Brytania jest w UE?
To po co w kontekście rozmowy o nowych dopłatach na brytyjskim amazonie cytujesz unijne przepisy?

Cytat:I doprecyzuj jeszcze co dokładnie symulowałeś na włoskim Amazonie, bo jestem niesłychanie ciekawy Big Grin
Jesteśmy na forum poświęconym kupowaniu filmów, no zgadnij, co też takiego mogłem na szybko zasymulować w koszyku? Podpowiedź: nie kupowanie miesięcznego zapasu pieluch.
Ale Ty w ogóle czytałeś poprzednie posty i wiesz na jaki temat toczy się dyskusja? Bo albo piszesz o czymś zupełnie innym i dlatego ciężko Cię zrozumieć, bo nie dałeś kontekstu albo totalnie nie wiesz o co chodzi w nowych regulacjach UE i towarów importowanych spoza UE i dlatego Twoje posty przypominają halucynacje AI Tongue
I z łaski swojej daruj sobie uszczypliwości - bo to Ty dajesz przykłady od rzeczy z włoskim Amazonem w roli głównej, którego temat w ogóle nie dotyczy.

(02-07-2026, 20:32)Mierzwiak napisał(a):  Nie wiem czy to zależy od wysokości ceny czy mają coś skopane, ale tak wygląda Gra o Tron za £199:

[Obrazek: Screenshot-2026-07-02-21-08-37-749-com-a...g-edit.jpg]

Czyli w zasadzie standard jak do tej pory.
Czyli jednak nie wiesz o czym rozmawiamy Big Grin

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,040
Reputacja: 61

#4,428
02-07-2026, 21:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 21:19 przez kulcikriu.)
Wypowiedziałbym sie, ale oglądam meczBig Grin ale tak powaznie, tez jestem oburzony delikatnie mówiąc. Oburzony glownie za przypadki - wysylamy Wloch, ale wczesniej i tak skasujemy oplate, albo ze oplata sciagana jest za kazdy przedmiot.
Jednak też jestem zdania (misfit chyba pisal w kontekście takiego Arrow chyba), że przecież spora część klientów jest z UE i coś musi się zmienić, bo sklepy odczują mniejszą liczbę zamówień. Na rynku się to odbije prędzej czy pozniej. Na Wyspach na pewno, bo Stany zyja we wlasnej rzeczywistosci.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

#4,429
02-07-2026, 21:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2026, 21:46 przez Mierzwiak.)
(02-07-2026, 20:59)Piotrek P napisał(a):  Czyli jednak nie wiesz o czym rozmawiamy Big Grin
Już wiem, kompletnie umknęło mi to, że dotyczy to przesyłek spoza Unii poniżej określonej kwoty. misfit już wyjaśnił swoim poorzednim postem więc nie ma sensu się kłócić. Po ostatniej pogodzie wciąż mam galaretę zamiast mózgu więc sobie wybaczam, Ty nie musisz Wink

Przy promce 3 za £50 z nową dopłatą finalnie mamy teraz cenę jakby żadnej promocji nie było Big Grin (dla trzech filmów po £19,99)

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,717
Reputacja: 172

#4,430
02-07-2026, 22:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2026, 01:47 przez Mefisto.)
(02-07-2026, 17:34)Altair napisał(a):  Może to przejściowe.

Nic, co wprowadzają rządy nie jest przejściowe. Przejściowe miały być dodatkowe kontrole i trzepanie każdego jak terrorystę po 9/11 i cyk, minęło ćwierć wieku, islamiści rządzą się w cywilizowanym świecie, jakby byli w domu, a ty dalej nie możesz włożyć do bagażu pasty do zębów. Bo tak i wuj.

(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a):  ale jakim cudem miałeś przy zamówieniach z Amazona US tax to be collected ustawiony na zero i tak niskie opłaty za wysyłkę to nie mam pojęcia.
Przejrzałem właśnie na szybko wszystkie swoje zamówienia od 2023 roku (fakt, nie było ich za wiele) i wszystkie miały naliczony 23% podatek, a koszt wysyłki przy zamówieniach zawierających od 2 do 4 pozycji wahał się od 15$ do prawie 20$.

Kupuję na amazonie od prawie 20 lat Smile To, co wkleiłem jest akurat dokładnie sprzed dekady, a opłaty, o których piszesz - a które też przeklinam każdego dnia i wraz z nimi wszystkie Ursule von Niedoyebanen tego świata - weszły w życie jakoś z początkiem lat 20 i całego tego pierdolnika, który nam wtedy zgotowano. I który też miał być przejściowy.

Mógłbym tu wkleić jeszcze piękne historie z kanadyjskiego oddziału, ale nie chcę, żebyś miał potem koszmary nocne Smile

(02-07-2026, 19:41)Krajowa Administracja Skarbowa Wrote: napisał(a):  Ważne – cła nie płaci konsument.

Za wszystko płaci konsument, plebs - o to w tym właśnie chodzi. Nie bez kozery, a bez powodu nagle wzrosły opłaty za śmieci, choć całe segregowanie przerzucono na jednostki, mimo iż to państwo powinno się tym zająć. I nie bez kozery teraz połowa społeczeństwa lata z wywieszonym językiem do butelkomatów, marnując czas, energię i pieniądze tylko po to, żeby te automaty zrobiły to, co i tak robiliśmy w domu. I tak nas ruchają, w każdym aspekcie, małymi kroczkami. Osobiście czekam na podatek od oddychania (oczywiście będzie on dotyczył tylko białego człowieka, a nie małpy, które przyjeżdżają żyć za darmo i jeszcze dostają socjal).

Odpowiedz
Strony (451): « Wstecz 1 ... 441 442 443 444 445 ... 451 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   pred895, 6 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku