Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Batman Antologia (1989-1997)

Strony (18): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18

Opcje tematu
Batman Antologia (1989-1997)
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,899
Reputacja: 779

Wczoraj, 19:16
Z lewej 35mm z filmiku prodarka, z prawej 35mm z filmcolors. I bądź tu mądry.

[Obrazek: 1K0jQSS.jpeg] [Obrazek: gEMIj2k.jpeg]

[Obrazek: FN40goD.jpeg] [Obrazek: fBSo0Os.jpeg]

[Obrazek: jt4NSNQ.jpeg] [Obrazek: uWforW0.jpeg]

[Obrazek: SF3vKS2.jpeg] [Obrazek: Rq5i789.jpeg]

Wiem tylko, że zdecydowanie bardziej podchodzą mi te z filmocolors i nie pogardziłbym gdyby na UHD wyglądałoby to podobnie. Chociaż po 10 sekundowej prostej korekcie już i tak jest bardzo blisko.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,166
Reputacja: 97

Wczoraj, 19:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 19:36 przez Juby.)
(Wczoraj, 14:45)Ash-9001 napisał(a):  Z całym szacunkiem, ale tutaj automatyczna korekta zawiodła i nie wygląda to lepiej Big Grin Zamiast Pingwina jest Lobster Wink
No te jego poprawki są do dupy, ale z samą tezą facet ma rację.

Dyskusja z @misfitem w kwestii kolorów jest jak dyskusja z @Nfsfan83. Tamten zawsze będzie wolał wersje VHS/DVD za samo to, że są to wersje VHS/DVD, a temu pierwszemu zawsze "bardziej podchodzi" to, co kupił w 4K, bo jest w 4K Rolleyes Powoływanie się na te klatki, lub pełny skan taśmy 35mm w obu przypadkach wydaje mi się nietrafione, bo jak wiemy takie taśmy degradują z czasem i zmienianą kolory, w przypadku tego RawScan widać, że całość jest niesamowicie zimna i niebieska. W wersji po prawej wygląda to już zdecydowanie lepiej.

@sebas
Nie trzeba pamiętać wersji VHS i DVD, aby wiedzieć w jakich latach w kinie zaczęła się moda na teal+yellow i nie trzeba ich pamiętać, aby widzieć, że coś z tymi remasterami jest nie tak. Że nawet patrząc na movie stills, na plakaty do tych filmów i na stare reklamy w tv, że to, co zrobiono tutaj z kolorami (i w przypadku B'89 z dźwiękiem) wypacza oryginalny nastrój i klimat Burtonowskich produkcji. Ale nawet porównania do DVD nie są złe - jeśli przez dekady utrwalony był jakiś wygląd filmu, czemu nagle tak drastycznie go zmieniać? Okej, jeśli robi się to, aby film wyglądał jak najbliżej oryginalnej kopii z kin, ale nie gdy robi się tak, aby upodobnić go do współczesnych produkcji.

Dlatego jeszcze niedawno u mnie było:

[Obrazek: 20260715-181302.jpg]

A teraz jest:

[Obrazek: 20260715-181330.jpg]

Bo te cztery remastery 4K prezentują się fantatycznie. Ale w kwestii Batmanów Burtona zmiany nie planuję, o ile nie zrobią ich ponownie jak należy.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,899
Reputacja: 779

Wczoraj, 19:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj, 19:44 przez misfit.)
(Wczoraj, 19:25)Juby napisał(a):  Dyskusja z @misfitem w kwestii kolorów jest jak dyskusja z @Nfsfan83. Tamten zawsze będzie wolał wersje VHS/DVD za samo to, że są to wersje VHS/DVD, a temu pierwszemu zawsze "bardziej podchodzi" to, co kupił w 4K, bo jest w 4K

ROTFL, ze świecą szukać osób, które częściej narzekały ode mnie na poszczególne wydania 4K, także te, które wcześniej kupowałem. Może niekoniecznie na kolorystykę, więc z góry sorry, że nie mam szajby na tym punkcie jak co poniektórzy i że nie uważam starych transferów z dvd/bd jako jakąkolwiek referencję.

(Wczoraj, 19:25)Juby napisał(a):  Nie trzeba pamiętać wersji VHS i DVD, aby wiedzieć w jakich latach w kinie zaczęła się moda na teal+yellow i nie trzeba ich pamiętać, aby widzieć, że coś z tymi remasterami jest nie tak. Że nawet patrząc na movie stills, na plakaty do tych filmów i na stare reklamy w tv, że to, co zrobiono tutaj z kolorami (i w przypadku B'89 z dźwiękiem) wypacza oryginalny nastrój i klimat Burtonowskich produkcji.

Plakaty, stare reklamy, zdjęcia z planu jako wzorzec kolorów danego filmu. Co jeszcze? Big Grin

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,646
Reputacja: 147

2 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2 godzin(y) temu przez sebas.)
@Juby
Ja nie kwestionuję tego, że jest wiele wydań filmów podkolorowanych tealem. Mam takie na swojej półce, bo czasem nie ma innej opcji. Dodatkowo, ten cały teal to nie jest coś, czego nie da rady w dużym stopniu zniwelować ustawieniami w TV które można sobie dodatkowo zapamiętać. Nie rozumiem tylko dlaczego każdy VHS, każde DVD robione po "bylejakiemu", każdy skan film printu (nie ważne jakiego, jak i czym zrobiony, bo przecież wiadomo, że skanowanie to pikuś i nie można tu nic podkolorować), każde wspomnienie seansu w kinie z przed kilkudziesięciu lat jest referencją i punktem odniesienia w kwestii kolorów. Dawniej zawsze było dobrze, a teraz jest generalnie źle. No a jak ktoś sobie kupił 4K to pewnie sobie wmawia, że jest OK, żeby uzasadnić zakup. Smile  Czy, jak w komentarzach do filmiku Szymona - tylko plazma 720p, bo tak najlepiej. Tak się składa, że plazmę panasa jeszcze mam, co prawda nie HD ready a Full HD, ale doskonale wiem, jak się na niej prezentuje obraz po 12 latach użytkowania w porównaniu do OLED tej samej firmy. DVD, BD czy UHD mogę sobie porównać na tym samy ekranie, bo odtwarzacze dwa i nawet z tego samego samego pilota da się kontrolować.
Te stare formaty też miały swoje problemy, zwłaszcza VHS z kolorem czerwonym. W DVD też mogło być nieciekawie, jak ktoś przesyłał sygnał analogowym kompozytem chociażby. W tak zachwalanych wydaniach NTSC z USA był 3:2 pull down, itp... Tak się jednak oglądało, tak się podobało i tak się trochę utrwaliło. Było inaczej, ale to nie znaczy z automatu, że zawsze dobrze.

(Wczoraj, 19:44)misfit napisał(a):  ROTFL, ze świecą szukać osób, które częściej narzekały ode mnie na poszczególne wydania 4K,
Co prawda to prawda. Smile  Wink

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (18): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku