Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (177): « Wstecz 1 ... 173 174 175 176 177

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 857
Reputacja: 62

#1,761
7 godzin(y) temu
( 7 godzin(y) temu)afflux napisał(a):  Wiem jak działa Chat GPT, możliwe że kiedyś będzie podawał tylko bzdury w odpowiedziach.

Jakość odpowiedzi sztucznej inteligencji zależy bezpośrednio od precyzji i intencji pytania. Jest taka zasada: „śmieci na wejściu, śmieci na wyjściu” (ang. garbage in, garbage out), co znaczy, że jak wpiszesz chaotyczny, byle jaki prompt lub nawet z pozoru normalny, ale napisany zbyt ogólnie, to AI generuje odpowiedź adekwatną do zadanego pytania, po prostu dostosuje się do poziomu prompta. Związane jest to ze zużywaniem zasobów, bo zdecydowanie miej zasobów idzie na byle jaką odpowiedź, niż na odpowiedź, przy której AI musi się trochę "zastanowić".

Ze względu na charakter wykonywanej pracy, co jakiś czas uczestniczę w szkoleniach i konferencjach związanych z AI, na których prowadzący to niejednokrotnie uznane postaci w tej dziedzinie (m.in. ludzie, którzy bawili się Edwardem Warchockim - lub jego kopią - zanim stał się popularny). I na pewnym spotkaniu gość, jakiś profesor z uczelni, napisał prompta w stylu zwyczajnego użytkownika, czyli takiego jak pewnie 99% z nas by napisało. Dostał odpowiedź. Następnie tego samego prompta rozbudował o dodatkowe informacje, precyzyjnie określił czego oczekuje, a ponieważ wyszło mu dosyć długie zdanie złożone, to zastosował wszystkie możliwe zasady polskiej pisowni, czyli wszystko było gramatycznie, ortograficznie i interpunkcyjnie wypieszczone. Dodatkowo na początku i na końcu prompta zastosował ustalone przez siebie znaki właśnie początku i końca tegoż prompta. Odpowiedź była diametralnie inna niż wcześniej, bardziej profesjonalna i wyczerpująca zadany temat.

No i na końcu wg najnowszego rankingu ludzi z branży, którzy mają wykupione płatne wersje kilku różnych modeli AI i na bieżąco testują, to ChatGPT ma raczej teraz słabe notowania. Na czele jest chiński DeepSeek, potem długo, długo nic, a dalej Gemini i ChatGPT właściwie na podobnym poziomie. Polski Bielik i PLLuM właściwie ryją po dnie i nie łapią się do żadnych rankingów.

Więc w kwestii odpowiedzi od AI, to wszystko zależy od tego jak podejdziemy do sprawy i ile włożymy wysiłku do skonstruowania zapytania.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,902
Reputacja: 779

#1,762
6 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 6 godzin(y) temu przez misfit.)
( 7 godzin(y) temu)kulcikriu napisał(a):  To ja mam takie pytanie - jako ze moj samsung ma juz 6 lat i ciagnie mnie do oleda, byc moze zaczne cos dzialac - powiedzcie prosze jak wygląda kwestia agresywne ASBL w LG? Nie mozna tego chyba wylaczyc w ustawieniach? Czy tez moze jakos poradzili sobie z problemem i nie jest uciążliwy? Mysle nad G5

Zależy co rozumiesz pod pojęciem agresywnego ASBL. Przez lata w LG OLED był problem z tym, że telewizor potrafił uznać w filmach długą, ciemną scenę z niewielką ilością ruchu za statyczny obraz i w konsekwencji jasność obrazu spadała do absurdalnych poziomów. W 2023 roku pojawiła się aktualizacja oprogramowania, która rozwiązała ten problem w serii z 2023 i niektórych modelach z 2022 roku (CS, C2, G2). W nowszych telewizorach LG problemu już nie ma.

Odpowiedz
Online kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 1,053
Reputacja: 61

#1,763
6 godzin(y) temu
( 6 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  Zależy co rozumiesz pod pojęciem agresywnego ASBL. Przez lata w LG OLED był problem z tym, że telewizor potrafił uznać w filmach długą, ciemną scenę z niewielką ilością ruchu za statyczny obraz i w konsekwencji jasność obrazu spadała do absurdalnych poziomów. W 2023 roku pojawiła się aktualizacja oprogramowania, która rozwiązała ten problem w serii z 2023 i niektórych modelach z 2022 roku (CS, C2, G2). W nowszych telewizorach LG problemu już nie ma.
Chodziło mi myślę o to zjawisko, które opisałeś, dzięki za odpowiedź!

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,759
Reputacja: 173

#1,764
6 godzin(y) temu
( 7 godzin(y) temu)kulcikriu napisał(a):  moj samsung ma juz 6 lat i ciagnie mnie do oleda

Dziewczyna to czyta? Smile

Odpowiedz
Online kulcikriu
Posting Freak

#1,765
6 godzin(y) temu
nieWink

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,312
Reputacja: 289

#1,766
3 godzin(y) temu
( 7 godzin(y) temu)afflux napisał(a):  (...) Zmierzam do tego, że na B5 tryb Filmmaker jest pomyłką z powodu zbyt nisko ustawiony limit jasności - czyli ABL.
Mam nadzieję że wyjaśniłem mój punkt widzenia?
Czy to w ogóle możliwe by była różnica między ABL między poszczególnymi trybami to nie wiem, obstawiałbym raczej jedno, globalne ustawienie ale ja bym jednak pogrzebał dokładnie w ustawieniach bo te wszelkie eko badziewia bywają mocno zdradliwe i mogą być powłączane mimo, że je wyłączaliśmy.

Jako ciekawostkę mogę przywołać taką sytuację: parę razy puszczając Spotify albo jakieś gaduły na YT które nie wymagały oglądania używałem opcji Oszczędzanie energii -> Wyłącz ekran. Fajna sprawa bo wygasza ekran i mamy tylko dźwięk ale uwaga - po aktywacji (dowolnym przyciskiem) i powrocie do tego menu okazuje się, że Oszczędzanie energii jest nie Wyłączone jak było wcześniej ale na Auto Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Online kulcikriu
Posting Freak

#1,767
28 minut(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26 minut(y) temu przez kulcikriu.)
Zastanawiam sie jeszcze nad jedna rzecza - moj obecny tv ma 65 cali, ogladam z okolo 2,5-3 m i tv zawieszony jest w lekkim nachyleniu, tzn. gorna krawedz jest lekko odchylona od sciany. Caly problem jest taki, ze przez szafke pod, tv moze wisiec max 95 cm nad podloga, nie nizej. Chcialbym przejść na 77 cali, ale nie wiem czy nie musialbym tego lg odchylac tez od sciany. Wizualnie dla salonu lepiej wygladalby na plasko i zona tez raczej by tak wolalaWink czy montaz na plasko na takiej wysokosci i przy takiej odleglosci ogladania bedzie problematyczny przy 77 calach? Macie jakies doswiadczenie w tej kwestii? Albo wiedze?

Odpowiedz
Strony (177): « Wstecz 1 ... 173 174 175 176 177

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   Etharr, kulcikriu, 5 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku