Moje 1 zamówenie na imusic i mogę polecić. Przesyłka dhl monitorowania. Zabezpieczona dobrze-karton gruby i folia babelkowa. Info o tym że będzie wysyłka dłuższą jeśli nie z ich magazynu. Od wysyłki była u mnie 4 dni. Zamawiałem box od arrow trylogi dolarowej
Wczoraj do mnie przyszła 2 z trzech paczek rozbitego zamówienia z rarewaves i bez opłat. Już się cieszyłem, ale dostałem też list z poczty polskiej, że ostatnia z trzech została zatrzymana u celników i chcą mi policzyć VAT/Cło od całego zamówienia na podstawie wyciągu z karty, więc nawet nie tego, co jest faktycznie w paczce. To jest absurd. Na pisałem do rarewaves, czy mam przyjmować i mi zwrócą kasę, czy odmówić i by do nich wróciło. Poczcie polskiej napisałem, że to IOSS i czy czasem to nie błąd/nie sprawdzili, ale wątpię, by coś to dało.
(19-08-2026, 15:03)kulcikriu napisał(a): Wczoraj do mnie przyszła 2 z trzech paczek rozbitego zamówienia z rarewaves i bez opłat. Już się cieszyłem, ale dostałem też list z poczty polskiej, że ostatnia z trzech została zatrzymana u celników i chcą mi policzyć VAT/Cło od całego zamówienia na podstawie wyciągu z karty, więc nawet nie tego, co jest faktycznie w paczce. To jest absurd. Na pisałem do rarewaves, czy mam przyjmować i mi zwrócą kasę, czy odmówić i by do nich wróciło. Poczcie polskiej napisałem, że to IOSS i czy czasem to nie błąd/nie sprawdzili, ale wątpię, by coś to dało.
To jakiś ekstremalnie pokręcony przypadek już, współczuję problemów.
Miałem tak samo i uczulałem ich by coś z tym zrobili. Rozdzielają zamówienie na kilka przesyłek, ale każda przesyłka zawiera dane pełnego zamówienia i tylko jedna zawiera info o IOSS (no bo nie może być IOSS na każdej bo oznaczałoby to iż x razy opłacili podatek za całość). Więc ta, która nie ma info o IOSS jest do opłacenia dla odbiorcy (za całość) mimo iż Rarewaves odprowadził cały podatek, ale info o tym dokleił tylko na jednej przesyłce. U kolegi przyszły dwie bez opłat, ale możliwe, że obie albo przynajmniej jedna były z EU.
Poprawnie powinno być iż każda zamówiona pozycja jest w odpowiadającej jej przesyłce i zawiera sygnaturę IOSS. Oni nic z tym nie zrobią, bo to system rozdziela i okleja, no ale jak wolą być stratni to proszę bardzo.