Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy › Reżyserzy
1 2 Dalej »

Wojciech Has

Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12

Opcje tematu
Wojciech Has
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,950
Reputacja: 789

7 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 7 godzin(y) temu przez misfit.)
Widzę, że co niektórzy już dostali Rękopis, przy dobrych wiatrach swoją sztukę dostanę w przyszłym tygodniu. Napiszcie jak tam ziarno w ruchu, jest duża poprawa względem poprzedniej rekonstrukcji? Screeny na blu-ray.com niespecjalnie mnie uspokoiły... Wink

EDIT:

Dobra, już nieaktualne. Faktycznie w ruchu jest spora poprawa na UHD względem tej katastrofalnej przefiltrowanej rekonstrukcji z 2011 roku - ogólnie większa we wnętrzach, mniejsza w plenerach, gdzie wciąż nieraz można odczuć, że miała miejsce redukcja ziarna. W nowej rekonstrukcji jest nieco więcej widocznych zabrudzeń obrazu, ale w sumie dobrze, że tym razem żaden automat nie poszedł w ruch, tak jak to miało miejsce poprzednim razem, bo skończyłoby się to tylko bardzo źle Smile
Są też znacznie słabiej prezentujące się ujęcia (szczegółowość, ziarno) pochodzące z duppozytywu + opticale. Więcej napiszę gdy obejrzę całość, ale na ten moment radzę wszystkim troszkę ostudzić oczekiwania. Jeśli ktoś zobaczył w recenzji na blu-ray.com ocenę za obrazek 5/5 i liczy, że dostanie coś na zbliżonym poziomie do Sanatorium pod klepsydrą to raczej na pewno się rozczaruje.

[Obrazek: NgojRsGm.jpeg]

[Obrazek: 2ywzFO5m.jpeg]

[Obrazek: cCqlFLsm.jpeg]

[Obrazek: 38P22vbm.jpeg]

BDInfo:
Kod:
Name:                   00004.MPLS  
Length:                 3:03:41.468 (h:m:s.ms)
Size:                   97,055,152,128 bytes
Total Bitrate:          70.45 Mbps

(*) Indicates included stream hidden by this playlist.

VIDEO:

Codec                   Bitrate             Description    
-----                   -------             -----------    
MPEG-H HEVC Video       66068 kbps          2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / HDR10 / BT.2020
* MPEG-H HEVC Video     77 kbps (0.12%)     1080p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 4:2:0 / 10 bits / 1000nits / Dolby Vision MEL / BT.2020

AUDIO:

Codec                           Language        Bitrate         Description    
-----                           --------        -------         -----------    
DTS-HD Master Audio             Polish          1067 kbps       1.0 / 48 kHz / 1067 kbps / 24-bit (DTS Core: 1.0 / 48 kHz / 768 kbps / 24-bit)

SUBTITLES:

Codec                           Language        Bitrate         Description    
-----                           --------        -------         -----------    
Presentation Graphics           English         23.528 kbps

[Obrazek: 8qnAOw3l.png]

[Obrazek: NS2HcJi.png]

[Obrazek: kehgbJ2.png]

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,968
Reputacja: 130

6 godzin(y) temu
Niecierpliwię się:

[Obrazek: funny-cat-85.gif]

Ale już się studzę:

[Obrazek: mokry-kot-w-sk%C4%85paniu-97223080.jpg]

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,797
Reputacja: 176

3 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 3 godzin(y) temu przez Mefisto.)
( 8 godzin(y) temu)HAL 9000 napisał(a):  No dobra, najważniejsze pytanie!
Jak wygląda RĘKOPIS! Big Grin

Porównałem kilka scen na szybko (relatywnie niedawno oglądałem kopię z boxu, więc nie mam ciśnienia od razu na całość, choć dość łatwo znowu się zagubiłem w czasie przy tych kilku scenach Big Grin ) i jakkolwiek sama natura filmu nie pozwala tu na jakiś wizualny nokaut, to ziarenko jest bardzo ładne, czernie solidne, bitrate na wysokim poziomie, no i ogółem poprawę widać gołym okiem, a nawet i ubranym (i to już na dołączonym blu). Generalnie nie sądzę, żeby ten film wyglądał kiedykolwiek lepiej. No chyba, że ktoś cofnie się w czasie, przekona Hasa do kręcenia w kolorze i od razu wróci ze świeżutką kopią do przyszłości.
Na plus rozdziały, które są chyba dokładnie tak samo ustawione jak na starym wydaniu (a przynajmniej te parę próbek się pokrywało idealnie, czego o Sanatorium już nie mogę napisać) i występują +- co 10 min.
Przeczytałem też książeczkę - całkiem niezła, choć żaden z autorów nie błyszczy wnioskami, no i obojgu brakuje jednak polskiej perspektywy. Dobrze oddają to zresztą angielskie napisy - w porównaniu do pięknej, kwiecistej i pełnej niuansów językowych (teraz już chyba) staropolszczyzny, tłumaczenie jest proste i bez wyrazu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

2 godzin(y) temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2 godzin(y) temu przez misfit.)
( 3 godzin(y) temu)Mefisto napisał(a):  Generalnie nie sądzę, żeby ten film wyglądał kiedykolwiek lepiej.

Jestem w 100% przekonany, że gdyby rekonstrukcją zajął się Fixafilm to więcej wyciągnąłby z tego samego materiału źródłowego.

W ujęciu od 05:04 jest sobie u góry obrazu włosek, który jest nieumiejętnie maskowany.
W scenie od 10:07 do 11:24 pod względem szczegółowości i struktury ziarna (a raczej marnej pozostałości jaka z niego została) to jest jak na moje oko jakieś przeciętne dvd. Można było wyczyścić te pozostałości ziarna i ponownie zaziarnić obraz. Odbiór byłby nieporównywalnie lepszy niż obecnie.
W ujęciu od 12:25 ziarno pojawia się i znika na niebie.

To tyle jeśli chodzi o początkowe kilkanaście minut Wink

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,797
Reputacja: 176

1 godzinę temu
( 2 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  Jestem w 100% przekonany, że gdyby

Gdyby babcia miała wąsy Smile
Nie zajął się i prawdopodobnie już sie nie zajmie.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

1 godzinę temu (Ten post był ostatnio modyfikowany: 1 godzinę temu przez misfit.)
Pożyjemy, zobaczymy.
14 lat minęło od ostatniej rekonstrukcji Rękopisu, niewykluczone, że w 2040 roku dostaniemy kolejną, może wtedy trafi na Fixafilm, o ile do tego czasu AI wszystkich nie wykosi. Nie będę ukrywał, że gdyby to ode mnie zależało to dałbym im wszystkie polskie klasyki do rekonstrukcji - IMO od ładnych kilku lat najlepiej ogarniają temat z polskich ekip Smile

Czy zatem radzę się wstrzymać z zakupem UHD od Radiance? Nie no, tak jak pisałem ogólnie jest spora poprawa w stosunku do poprzedniej rekonstrukcji i nie żałuję zakupu. Ale 5/5 za obraz to jak dla mnie gruby żart.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,968
Reputacja: 130

1 godzinę temu
( 2 godzin(y) temu)misfit napisał(a):  Jestem w 100% przekonany, że gdyby rekonstrukcją zajął się Fixafilm to więcej wyciągnąłby z tego samego materiału źródłowego.

Pracowali na "3 zmiany" żeby zdążyć na festiwal Sad

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

49 minut(y) temu
To właśnie tak wygląda jakby inna ekipa zajmowała się negatywem, a inna tym 60 minutowym duppozytywem. Dla jednych ziarno jest spoko i w sumie niewiele z nim robimy, a dla drugich ziarno to zło i nim mocno zarządzamy. Nie wiem jak na projach, itd. ale w telewizorowym HDR różnica między tymi dwoma światami jest mocno zauważalna. W SDR znacznie mniej.

Odpowiedz
Strony (12): « Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   7 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku