Zupełnie odmienna sytuacja - inny wydawca. Kino Świat rzadko kiedy wydaje cokolwiek na BD, o wydaniach katalogowych nie wspominając. Poza tym generalnie w Polsce bardzo rzadko wydaje się remastery filmów, które już wcześniej wyszły na BD.
Chociaż w tym roku Kino Świat zrobiło się jakoś dziwnie aktywne pod względem wydań na BD. Co prawda głównie jest to kino polskie, ale kto wie... może stanie się cud
19-07-2017, 04:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2017, 04:18 przez Gieferg.)
(18-07-2017, 21:49)Blade napisał(a): Titanic zremasterowany trafił do nas więc na T2 oraz The Abyss też mam nadzieję.
Jeśli Abyss w ogóle kiedyś wyjdzie na BD, to prawa do dystrybucji w Polsce ma Imperial więc teoretycznie są spore szanse, że będzie i u nas. TRochę bardziej skomplikowana jest sytuacja True Lies, na DVD mam co prawda wydanie KŚ, ale nie wiem kto teraz to trzyma. Za to z T2 sprawa jest jasna - jest niestety w czarnej dupie.
Ptaszki coś tam ćwierkają, że dodatkowe sceny z wersji rozszerzonych nie będą pochodziły z nowego remastera.
Z True Lies jest taka sprawa: w kinach na świecie film rozpowszechniał Universal/UIP (u nas ITI Cinema, który wtedy miał podpisaną umowę z Universalem), w USA - Fox. Na VHS oczywiście ITI. Na DVD obraz Camerona wyszedł najpierw pod szyldem Columbii (która pod koniec lat 90-tych i na początku XXI w. dystrybuowała produkcje Universala w Europie; u nas był to Warner), następnie sam Universal, potem wspomniany Kino Świat (miał kilkanaście filmów Universala w katalogu, np. Góra Dantego, Ptaszek na uwięzi, Bliźniacy).
Obecnie prawa do True Lies ma wyłącznie Fox - to on wznowił na świecie film Camerona na DVD, a u nas oczywiście Imperial (takie wydanie znajdziecie w MM czy Saturnie).
Kolorystyka w tej scenie, jak i chyba we wszystkich toczących się za dnia, chyba zbytnio poszła w kierunku dzisiejszych filmów. Kolory są bardzo mało nasycone, wygląda to jakoś blado w porównaniu z kolorystyką z TV/DVD. Jest bardziej "chłodno".
(16-08-2017, 12:32)Juby napisał(a): Kolorystyka w tej scenie, jak i chyba we wszystkich toczących się za dnia, chyba zbytnio poszła w kierunku dzisiejszych filmów. Kolory są bardzo mało nasycone, wygląda to jakoś blado w porównaniu z kolorystyką z TV/DVD. Jest bardziej "chłodno".
Może i jest bardziej "chłodno" ale ludzie i tak kupią wliczając w to mnie.