Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 47 48 49 50 51 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

08-02-2018, 18:30
Liczę na to że wydanie Social Network i Dziewczyny z tatuażem (natywne 4K!) będzie już tylko formalnością Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline CivilWar
Stały bywalec
Liczba postów: 412
Reputacja: 27

14-02-2018, 13:50
[quote="Mierzwiak" pid="35992" dateline="1518104188"]Plotki ploteczki:

- Die Hard UHD: maj https://www.amazon.fr/Piège-cristal-hard-ultra-Blu-ray/dp/B079MSPVLH?s=dvd&ie=UTF8&qid=1518103396&sr=1-2C&tag=bluraycom05-21

Coś pojawiło się na horyzoncie z okazji 30-leciaWink

Die Hard 4K Ultra HD Steelbook:

http://www.filmarena-eng.com/blu-ray-die-hard-4k-ultra-hd-steelbook-limited-collectors-edition-gift-steelbooks-foil (w specyfikacji podają polskie napisy i lektor)

Die Hard 4K Ultra HD:

http://www.filmarena-eng.com/blu-ray-die-hard-4k-ultra-hd

oraz zwykłe 2D steelbook:

http://www.filmarena-eng.com/blu-ray-die-hard-steelbook-limited-collectors-edition-gift-steelbooks-foil

Odpowiedz
Offline Cisek
Użytkownik
Liczba postów: 102
Reputacja: 10

18-02-2018, 05:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2018, 05:24 przez Cisek.)
Hej. Korzystam z telewizora Sony (XD93), do odtwarzania dysków UHD wykorzystuję Xboxa, a część filmów w technologii 4K oglądam dzięki Apple TV i bibliotece iTunes. Pewna techniczna powtarzalność budzi moje wątpliwości, pomóżcie proszę mi je rozwiać Smile.

Przeważająca część posiadanych filmów wygląda kontrastowo, HDR i jasność jest na odpowiednim poziomie i cieszy oko. Mam jednak w kolekcji kilka dysków (np. Suicide Squad) oraz cyfrowych kopii (Ghost in the Shell, Heat, Edge of Tomorrow), które odpalają się w bardzo podobnej, zauważalnie „przytłumionej” wersji, obraz jest sporo ciemniejszy, a jednocześnie lekko… wypłowiały (?), a HDR niemal niezauważalny. Kwestia artystycznej wizji twórców, czy może niestety jakiś problem techniczny z plikami/sprzętem?

Doszło do tego, że wolałbym, żeby do sklepu Apple’a wróciła Gorączka w 1080p. Co z tego, że teraz mam wyższą rozdzielczość, skoro finalnie na ekranie szczegółów widzę mniej.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

18-02-2018, 14:49
Nie wiem jak reszta, ale GitS oraz Suicide Squad to ogólnie dość ciemne filmy z często ciemnoszarymi czerniami - również na BD.

Gorączka jest w HDR na iTunes ?

Odpowiedz
Offline Cisek
Użytkownik
Liczba postów: 102
Reputacja: 10

18-02-2018, 16:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2018, 16:29 przez Cisek.)
(18-02-2018, 14:49)misfit napisał(a):  Gorączka jest w HDR na iTunes ?

Tak, dwa miesiące temu był update do 4K HDR. To jest ten reżyserski master od Foxa, polskie napisy, komplet nowych dodatków, całość za 29zł.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

19-02-2018, 13:18
W wątku „Blade Runner” z uwagą przeczytałem dyskusję dotyczącą HDR. Dla porządku przypomnę, że nie korzystam z technologii UHD, choć dość uważnie śledzę jej rozwój. Kapitalnym posunięciem w tym wszystkim jest nawiązanie do koncepcji telewizorów plazmowych, które miały być „naturalnymi” następcami odbiorników CRT. Z określonych powodów nie przepadam za ekranami LCD, a UHD zaoferowało wyraźny skok do przodu. Ale do rzeczy. Choć poniżej zacytuję tylko jedną wypowiedź, to swoje pytania kieruję do wszystkich obeznanych z tematem.

(11-02-2018, 22:15)Mierzwiak napisał(a):  Ależ to genialnie wygląda na UHD! Deakins nie przesadza jednak z HDRem i stawia na naturalny, realistyczny wygląd, rozszerzający i tak już mistrzowskie wizualia jakich można było doświadczyć w kinie.
(...)

Zdaję sobie sprawę z faktu, że filmiki puszczane w marketach są celowo podkręcane. Robią one wrażenie, jednak na mój gust nie odzwierciedlają barw rzeczywistych. No dobra. A jak sprawa wygląda z filmami fabularnymi wydawanymi na płytach? Z założenia HDR ma zbliżyć widza do natury…

Inna kwestia, która mnie bardzo ciekawi. O ile jestem jako tako obcykany w zagadnieniach rekonstrukcji cyfrowych (dystrybuowanych na krążkach Full HD BD), to w zasadzie nie mam większej wiedzy o płytach UHD. Jak w starych filmach wygląda kwestia HDR (lata 1950/1960/1970)?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

20-02-2018, 11:54
Ponieważ nad tematem nie ma się zbytnio co rozwodzić, napiszę krótko. Każdy film w wersji UHD wygląda lepiej niż jego odpowiednik na BD. Oczywiście znajdą się wydania, które mają jakieś tam mankamenty, np. Batmany Nolana, które w wersji UHD mają problemy z czernią, ale jest to problem wydania, a nie technologii jako takiej. Poza tym nawet w tym przypadku, wydanie UHD bije na głowę, to co jest na BD.
HDR zdecydowanie przybliża film do tego, co widzimy za oknem. Sceny z dużą ilością słońca, nieba, czy punków światła, np. w nocy wyglądają zdecydowanie bardziej naturalnie. Ogromną robotę robi też szeroka paleta. Po przeskoczeniu z filmu UHD na ten sam kadr w wersji BD, ma cię wrażenie, że wersja SDR jest po prostu wyprana z kolorów...
Oczywiście płyty BD nadal wyglądają fantastycznie, nie ulega jednak wątpliwości, że nowy format jest lepszy w każdej kategorii i gwarantuje nieporównywalnie lepsze doznania.
Jak wygląda kwestia HDR w starych filmach? Może Blade Runner nie jest aż tak stary, ale jego wersja UHD, to jedno z najlepszych dostępnych wydań UHD. To jest zupełnie nowa jakość, deklasacja wersji BD. Doskonały przykład, że przeszło trzydziestoletni film może zabijać jakością obrazu.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

20-02-2018, 12:28
Brak regionu i wersje polskie w wielu filmach za granicą, gdzie w blu można było pomarzyć.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

20-02-2018, 13:39
Doprecyzuję, że we wcześniejszym poście chodziło mi oczywiście o dyskusję z wątku „Blade Runner 2049”. Dzięki za odpowiedź, Mr. Hankey. Przez wiele godzin miałem obawy, że nikt się nie odważy... Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

20-02-2018, 13:46
(20-02-2018, 13:39)Daras napisał(a):  Przez wiele godzin miałem obawy, że nikt się nie odważy...
Odważy na co?

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 47 48 49 50 51 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku