Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 62 63 64 65 66 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline Kris
Użytkownik
Liczba postów: 236
Reputacja: 11

06-04-2019, 12:43
A jeśli ktoś ogląda o zgrozo dvd, to co polecacie? Bo plazm juz nie produkują;-)

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

07-04-2019, 12:30
Kris jaka odległość od ekranu?

Ja mam Sony 40W705C ale nie produkowany już, ale używki są, świetne skalowanie SD i DVD z 2,5 m super.

Odpowiedz
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219
Reputacja: 2

07-04-2019, 17:12
Mam ten sam model w 48 calach i rzeczywiście do 1080p może być ale nie przesadzaj że to jest nie wiadomo co . Ot dobry tivik za 2500 złocisza .
Na dziś brałbym Sony 55xf9005 ale mi niepotrzebny bo 4k do niczego nie potrzebuję . Wyjdzie Playstation 5 to wezmę komplet konsolę plus telewizor .

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

07-04-2019, 17:55
No ja piszę jak ja to oceniam. Dobry i solidny tv w tych pieniądzach wtedy. Matryca VA Smile. Teraz nie znajdziesz w Sony matrycy VA w niższych modelach.

Odpowiedz
Offline Kris
Użytkownik
Liczba postów: 236
Reputacja: 11

07-04-2019, 22:20
@Nfsfan83 na razie mojej plazmy 50” nie zamierzam zmieniać, no ale prędzej czy później czas na nią przyjdzie... A wtedy to juz by sie chciało minimum 65 cali;-)

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak

08-04-2019, 12:58
A u mnie odwrotnie, jak widzę jaki szrot teraz robią, to bym wolał mniejszą używkę (mniejszy rozmiar + duża odległość = dobry obraz z DVD. bo starsze modele mają mniej zaawansowane procesy skalujące). A jak myślisz o 65 to już pora myśleć o BD i UHD Wink

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

08-04-2019, 13:51
(07-04-2019, 12:30)Nfsfan83 napisał(a):  Ja mam Sony 40W705C ale nie produkowany już, ale używki są, świetne skalowanie SD i DVD z 2,5 m super.
Ale to jest kompletna bzdura by kupować jakiś podobny (obecnie już szrot) w dodatku mały, bo się ogląda dvd. Obejrzałem kilka filmów dvd i nie zamieniłbym 65 na 40 , tylko dlagego to dvd i ma obecnie gównianą jakość, czy hbo go i zadowalać się byle czym. Obejrzałbym i dvd na 77 jakbym posiadał. Duży ekran to duży ekran, wracać do wielkości monitora i wielkości tv z poprzedniego wieku to już nie ma sensu. Zawsze się kupi jakiś dobry rodzynek w nowym formacie i obejrzy z przyjemnością

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

08-04-2019, 15:00
@Nfsfan83
Próbujesz zniwelować ograniczenia nośnika i wady skalowania przez odległość z jakiej to ogladasz. Idąc dalej tą drogą możnaby oglądać VHS na klasycznym kineskopie CRT 21" z odległości 5m. Będzie git.

Skalowanie jest złe albo dobre (chociaż tak na prawdę, to zawsze pozostawi jakiś ślad). To tak jakbyś poiwedział przykładowo o samochodzie, że ma świetny, zadbany lakier, ale jak się go ogląda z kilku metrów, bo z bliska, to już niestety nie jest tak dobrze.

Szrot produkują od dawna, nie od klilku lat. Dzisiaj kupisz dobry ekran, ale to kosztuje. Dawniej wybór był mniejszy i inne ceny. Te starsze modele (nawet te "najtańsze"), które tak chwalisz, w relacji do średnich cen i zarobków, były zwyczajnie droższe od ich aktualnych najtańszych odpowiedników, które są słabej jakości. To nie tak, że kiedyś się bardzo starali, a teraz to już tylko szrot produkuja. Mam jeszcze rezerwowego Samsunga LE40A656. To już blisko 10 letni wynalazek. Działa do dziś, ma na koncie tylko dwie drobne naprawy, w tym podmiana kondensatorów w zasilaczu. To był wtedy jeden z bardziej przystępnych cenowo LCD na rynku - około 3500PLN. Tylko, że te 10 lat temu to 3500 złotych miało inna wartość nabywczą. Dzisiaj należałoby "porównywać" ten model z wyraźnie droższymi erkanami i dopiero wnioskować, czy ogólnie rozumiana jakość jest lepsza.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

08-04-2019, 16:28
Nie bardzo chce mi się wdawać w jakąkolwiek dyskusję na temat skalowania, bo pewnych osobników nic nie przekona, ale jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości, to polecam poświęcić chwilkę na przeczytanie tego materiału. Tyle w kwestii różnic w skalowaniu...

https://hdtvpolska.com/skalowanie-obrazu-czy-widac-roznice-w-nowych/

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

08-04-2019, 16:52
Toć to samo tu pisałem lata temu. Ot po prostu ogląda dvd i tylko dvd to obraz w oczy nie gryzie. Poszedłby do kumpla na seans na oledzie i rozpaliłby ognisko dla starego formatu. Ale kolega potrafi robić nawet downgrade dvd Wink więc o czym tu pisać. Jak wspomniałeś dyskusja nie ma sensu

Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 62 63 64 65 66 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku