(10-08-2026, 19:25)Juby napisał(a): Dyskusja z @misfitem w kwestii kolorów jest jak dyskusja z @Nfsfan83. Tamten zawsze będzie wolał wersje VHS/DVD za samo to, że są to wersje VHS/DVD, a temu pierwszemu zawsze "bardziej podchodzi" to, co kupił w 4K, bo jest w 4K
ROTFL, ze świecą szukać osób, które częściej narzekały ode mnie na poszczególne wydania 4K, także te, które wcześniej kupowałem. Może niekoniecznie na kolorystykę, więc z góry sorry, że nie mam szajby na tym punkcie jak co poniektórzy i że nie uważam starych transferów z dvd/bd jako jakąkolwiek referencję.
(10-08-2026, 19:25)Juby napisał(a): Nie trzeba pamiętać wersji VHS i DVD, aby wiedzieć w jakich latach w kinie zaczęła się moda na teal+yellow i nie trzeba ich pamiętać, aby widzieć, że coś z tymi remasterami jest nie tak. Że nawet patrząc na movie stills, na plakaty do tych filmów i na stare reklamy w tv, że to, co zrobiono tutaj z kolorami (i w przypadku B'89 z dźwiękiem) wypacza oryginalny nastrój i klimat Burtonowskich produkcji.
Plakaty, stare reklamy, zdjęcia z planu jako wzorzec kolorów danego filmu. Co jeszcze?