(07-01-2022, 19:51)Juby napisał(a): obraz Blu-ray: 3/5 (4-4,5 dla scen IMAX i 2,5 dla reszty) | obraz Ultra HD: za cholerę nie wiem jak go ocenić :/
O ile do Początku będę wracał już wyłącznie do płyty 4K, tak przy TDK będę musiał poszukać odpowiednich ustawień tv przed kolejną powtórką. Jeśli nie uda mi się znaleźć satysfakcjonujących, to chyba będę wolał wracać do skopanej wersji z 2008, do której już jestem przyzwyczajony, a płyta 4K będzie używana tylko, gdy będę chciał wrócić do wybranych scen.
(12-01-2022, 12:03)Juby napisał(a): obraz Blu-ray: 3/5 (4-4,5 dla scen IMAX i 2,5 dla reszty) | obraz Ultra HD: 4,5/5 (po moich poprawkach, bez nich może 3,5)
Teraz film wygląda tak dobrze, że gdyby nie narzeczona (która już ma dość codziennego puszczania Batmanów Nolana) włączyłbym całość jeszcze raz choćby dziś.
Wczoraj była 15-rocznica polskiej premiery (a zatem mojego dziewiczego seansu) TDK, więc zrobiłem sobie powtórkę na moich ustawieniach. Tak jak pisałem 1,5 roku temu, w niektórych scenach mogłem przesadzić ze zmniejszeniem poziomu czerni (np. pierwsza rozmowa Ramirez z Gordonem, finał z Two-Face'm), a kolorystyka miejscami mogła pójść w zbyt żółte rejony (najwyżej minimalnie zmienię te suwaczki przy kolejnej powtórce), ale koniec końców jakieś 90% filmu nareszcie wyglądało tak, jak tego oczekiwałem, czasami byłem wręcz zachwycony (scena przesłuchania Jokera! wszystko w formacie IMAX). Podtrzymuję swoją ocenę obrazu 4K (4,5/5) i daję kciuka w górę, to zdecydowanie najlepsze UHD z trylogii Nolana (jednak większa poprawa od Beginsa).
A sam film? Obejrzałem co najmniej dwunasty raz (nie licząc wielokrotnego powtarzania ulubionych fragmentów, czyli jakieś 3/4 filmu) i nadal miałem ciary na niektórych scenach. Mogę mu zarzucić sporo, ale w porównaniu z powtarzanymi w tym roku Batmanami 1989-1997 to niebo a ziemia. O wiele bardziej wciągająca historia i o wiele ciekawsi bohaterowie (genialny casting), którzy sprawiają, że nawet w scenach rozmów dwóch osób ogląda się to z zapartym tchem, a nie tylko czeka na kolejne sceny z Batmanem. Niesamowite kino.