12-01-2022, 12:03
(11-01-2022, 19:09)misfit napisał(a): Tak w ogóle to wszycho to są screeny z BD
Duh!
Osobie, która widziała TDKR na Blu-ray 4 razy (+ kilkukrotnie powtarzała ulubione sceny) nie musisz tego tłumaczyć. Poznaję kolorystykę na pierwszy rzut oka. W końcu na UHD jest inna.(11-01-2022, 19:09)misfit napisał(a): W TDKR w pierwszych 35 minutach na BD jest tyle pomarańczowych twarzy, co przez całe TDK na UHD, jeśli nie więcej. Wiem, zdecydowana większość to wynikowa tego jak są te sceny oświetlone, ale to samo w sumie można napisać o TDK na UHD
Pomarańczowe twarze =/= różowe twarze. I pierwsze o wiele bardziej mi odpowiadają.
(11-01-2022, 19:09)misfit napisał(a): Kolorki to jest IMO w dużej mierze kwestia gustu
Jak wszystko.

Wczoraj przysiadłem na trzy kwadranse do TDK i udało mi się - zmieniając zaledwie dwa ustawienia w tv - uzyskać satysfakcjonujący efekt. Poziom czerni obniżyłem z 50 do 41%, a odcień kolorów przesunąłem w skali Red/Green z 0 do G6 (nie bawiłem się już w bardziej szczegółowe suwaki). Efekt:
![[Obrazek: 5NYvURn.jpg]](https://i.imgur.com/5NYvURn.jpg)
Oczywiście nie jest idealnie, bo nie zastąpi to profesjonalnej przeróbki kolorów ujęcie po ujęciu i, jak już pisałem, w części scen mogłem troszeczkę przesadzić z czerniami (choć na pewno nie dopuściłem do takiego black-crush'u, jak na BD), a w innych wciąż może być trochę za "jasno". To samo z kolorami, w tych najcieplejszych scenach może być już delikatnie "za żółto", a w innych wciąż zbyt zielono/różowo (np. w ostatniej rozmowie Batmana z Jokerem), ale po wielu kombinacjach myślę, że trafiłem na zadowalający kompromis, który sprawia, że zdecydowana większość filmu wygląda tak, jak chciałem żeby wyglądała od wielu lat (bardzo blisko temu, jak prezentowały się oficjalne trailery), i nie muszę zmieniać już temperatury barw z ekspert1. W końcu mogę wystawić ocenę:
obraz Blu-ray: 3/5 (4-4,5 dla scen IMAX i 2,5 dla reszty) | obraz Ultra HD: 4,5/5 (po moich poprawkach, bez nich może 3,5)
Teraz film wygląda tak dobrze, że gdyby nie narzeczona (która już ma dość codziennego puszczania Batmanów Nolana) włączyłbym całość jeszcze raz choćby dziś.