Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

26-12-2015, 11:56
(26-12-2015, 09:17)wolfman napisał(a):  Jakoś reklam i zachwalania blu ray nie widuję. To mnie ciekawi, dlaczego po tylu latach nie chcą by to zdechło? Bo by spadały koszty produkcji samych blu jak i ich cena? Kosztowały by tyle co dvd? W końcu tu jeden funt czy dwa na zachodzie więcej kosztują. Doprawdy patrząc na ceny blu ray, to na dvd bym nie spojrzał mieszkając tam. Na blu ray na zachodzie wychodzi naprawdę zdecydowana większość filmów, że o wznawianiu starych nie wspomnę. Stąd mnie interesuje poprate czymś kto dłużej w tym siedzi, co w tym jest?

Pierwszy błąd jaki popełniono to wydawanie większości wznowień filmów na BD przez kilka pierwszych lat istnienia formatu na podstawie starych, tych samych, co najwyżej przeciętnych masterów z których były robione DVD. Efektem tego różnica w jakości obrazu była niewielka, a dla Januszy i Joe Sixpacków oglądających filmy na 30-40 calach z odległości 3m i większej - była ona wręcz żadna więc część osób początkowo zainteresowanych zniechęciła się do nowego nośnika.
Skutkiem tego do dziś pokutuje błędne przekonanie, nawet wśród osób regularnie kupujących płyty BD, że nie warto kupować starszych filmów na tym nośniku, podczas gdy to właśnie one w dzisiejszych czasach oferują często kosmiczny skok jakościowy względem dvd nieporównywalnie większy niż np. nowość BD vs DVD (mowa o tych przypadkach, które na BD doczekały się nowego skanu - obecnie jest to na szczęście standard).

Po drugie wprowadzano i wciąż się wprowadza nowe zabezpieczenia, które nic nie zmieniają w kwestii piractwa bo filmy jak były tak są cały czas dostępne w sieci na kilka tygodni przed premierą, a które to od czasu do czasu uniemożliwiają odtworzenie zakupionej płyty BD bez aktualizacji firmware odtwarzacza. Dla części osób, szczególnie starszych, jest to przeszkoda nie do przeskoczenia.

Po trzecie pojawił się arcytrudny konkurent w postaci VOD oraz streamingu, który co prawda nie oferuje takiej jakości obrazu i dźwięku jak Blu-ray, ale daje dużo większą wygodę zdaniem wielu młodszych odbiorców. Znaczna część rynku BD została uszczuplona w wielu krajach przez takiego Netfliksa, o stacjonarnych wypożyczalniach nie wspominając, które przestały mieć rację bytu w obecnych czasach.

To tyle co mi teraz przychodzi do głowy z tych najważniejszych kwestii.

Cytat:Nie wspomnę o nie wydawaniu w całości seriali do dziś sprzedają ostro Lost1-3, zakazane imperium 1-2, a reszta? Po co.

Seriale generalnie bardzo słabo się sprzedają, nie tylko w Polsce i nie tylko na BD. Postaw się na miejscu dystrybutora, wydawałbyś płyty przy dużym ryzyku, że Twoje koszty się nie zwrócą, o jakimkolwiek zysku w ogóle nie wspominając ?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

26-12-2015, 11:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2015, 12:12 przez Wolfman.)
Wiem , że nie miało dubbingu, ani lektora. Tragedia dla połowy kupujących bo nie nadążają za literkami. Znam temat od dawna, to jeden z wielu powodów. Dla dystrybucji ważne by miało lektora lub dubbing, a nie dts hd ma.

To co poniżej napisałeś to kombinacje , kombinacje, a normalnie powinno to już kosztować 50 zł w steelbooku. Ale nie o to mi chodziło w moim pytaniu, które zadałem na początku

@misfit

Brak reklam jest tego najważniejszym chyba błędem , lub działaniem specjalnym? Podejrzewam , że licencje dvd są tanie do tego stopnia, że nie chcą przewagi blu ray.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

26-12-2015, 12:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2015, 12:23 przez Gieferg.)
69 za nowość Blu-2D to cena jaką pięć lat temu się płaciło za nowość na DVD więc nie mów, że nie ma żadnej poprawy.

Cytat:tragedia dla połowy kupujących bo nie nadążają za literkami.

Star Wars to praktycznie kino familijne. Sześciolatek ma prawo nie nadążyć. Sam lubię sobie film odpalić z lektorem bo raz - klimat dzieciństwa, dwa - czytając napisy nie mam czasu się przyglądać np scenografii i pewne szczegóły drugiego planu zwyczajnie umykają. Przez kilka ładnych lat oglądałem wszystko wyłącznie z napisami, po czym, przeskoczywszy na lektora, zauważyłem różnicę pod tym względem. Zazwyczaj więc pierwszy raz oglądam film z napisami, a przy powtórce włączam lektora (ale nie dubbing).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

26-12-2015, 12:42
(26-12-2015, 11:56)wolfman napisał(a):  Brak reklam jest tego najważniejszym chyba błędem , lub działaniem specjalnym? Podejrzewam , że licencje dvd są tanie do tego stopnia, że nie chcą przewagi blu ray.

Brak szerokiej kampanii uświadamiającej na pewno swoje dołożyło, nie tylko jeśli chodzi o brak reklam, ale stanowisk gdzie każdy zainteresowany mógłby naocznie zobaczyć i usłyszeć przewagę BD na kilku konkretnych przykładach omówionych przez wykwalifikowanego człeka. Zobaczymy na przykładzie UHD BD czy wyciągnęli błędy z przeszłości, chociaż teraz to tak czy siak już jest raczej musztarda po obiedzie, bo wiadomo że przyszłość należy do VOD i streamingu czy to się nam podoba czy też nie.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

26-12-2015, 12:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2015, 13:27 przez Gieferg.)
Nie będę częścią tej przyszłości Tongue
Za filmy pozbawionej fizycznej formy do postawienia na półce nie zamierzam płacić.

Cytat:Zobaczymy na przykładzie UHD BD czy wyciągnęli błędy z przeszłości

Jeśli będą próbować wydawać filmy UHD na fizycznym nosniku, to w EMPiKach pewnie będziemy mieli po dwa filmy na krzyż, biorąc pod uwagę proporcje Blu/DVD na ich półkach jak również zapotrzebowanie.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

26-12-2015, 15:44
(26-12-2015, 12:42)misfit napisał(a):  
(26-12-2015, 11:56)wolfman napisał(a):  Brak reklam jest tego najważniejszym chyba błędem , lub działaniem specjalnym? Podejrzewam , że licencje dvd są tanie do tego stopnia, że nie chcą przewagi blu ray.

Brak szerokiej kampanii uświadamiającej na pewno swoje dołożyło, nie tylko jeśli chodzi o brak reklam, ale stanowisk gdzie każdy zainteresowany mógłby naocznie zobaczyć i usłyszeć przewagę BD na kilku konkretnych przykładach omówionych przez wykwalifikowanego człeka. Zobaczymy na przykładzie UHD BD czy wyciągnęli błędy z przeszłości, chociaż teraz to tak czy siak już jest raczej musztarda po obiedzie, bo wiadomo że przyszłość należy do VOD i streamingu czy to się nam podoba czy też nie.

No , ale myślę , że oni to wiedzą i wcale nie chcą tego tak promować. Ja tu wietrzę, choć wiadomo dowodów nie mam, że im bardzo dobrze jest z tym dvd na rynku. Bo jest mega tanie i podbija cenę blu ray w górę.
Między dvd , a vhs była różnica w wyglądzie , że nawet joe sześciopak po szychcie 8h przy łopacie chętniej wolał kupić dvd nawet nie wiedząc o jego przewadze. Mniej miejsca na półce to podstawa i nie psuła się jakość przy kopiowaniu.
Pomiędzy blu , a dvd róźnicy prawie nie ma w wyglądzie. To wymagało wymagało reklamy, a jej nie było. Czy patrząc wstecz jak dvd wyparło szybko vhs i szybko staniało, nie chcieli tego w przypadku blu ray?

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

26-12-2015, 16:54
(26-12-2015, 12:55)Gieferg napisał(a):  Za filmy pozbawionej fizycznej formy do postawienia na półce nie zamierzam płacić.

Czyli co? Kradzieże? Czy czekasz na oferty free (ewentualnie kolekcja i TV)? A może rezygnujesz z oglądania filmów w ogóle w przyszłości?

Po pierwsze - Kampania "uświadamiająca" mało da i jest średnio realna. 1. Nikt w to nie zainwestuje w kraju z takim nagromadzeniem pirackiej hołoty. Zresztą nawet średnio walczą z piractwem więc co dopiero mówić o jakości medium. A by kampania dała skutek trzeba by puszczać ją od Jedynki do TVN w primetime 2. Takie kampanie były przed seansami filmów na DVD, a nawet w kinach widziałem reklamy BD... dużo dały. 3. Większość ludzi chce po prostu "obejrzeć film" i mają gdzieś kilka linii więcej. Nie dziwi mnie to. Sam oglądam sporo rzeczy na DVD za 1-10zł i nie czuję ujmy w seansie. 4. Cieszmy się, że DVD nie umarło... oczywiście można snuć jak to by wtedy wydawanie BD było tańsze, ale pewności nigdy nikt nie ma.Prawda jest taka, że wielu małych dystrybutorów (i dużych też) średnio może sobie pozwolić finansowo na wydanie BD z niszowym filmem w naszym kraju. Więc cieszmy się, że jest bo dzięki temu mamy faktycznie "jakąś" ofertę. 5. Wolfman ze swoją teorią spiskową ma sporo racji... co za biznes i budowanie "poczucia prestiżu" gdy na rynku jest tylko jeden format wyższej jakości? No żaden :-).

Po drugie... Przyszłość. VOD i wirtualne półki to niewątpliwie skok wprzód... czy jednak wyprą fizyczny nośnik? TO ciekawe zagadnienie, które świetnie obserwuje się w świecie gier gdzie "cyfra" to norma. Jednakże nadal są pudła. Bo taka jest mentalność ludzi... KOCHAJĄ fizyczność. Więc nawet jeśli przejdziemy w chmurę/cyfrę to nadal możemy sie spodziewać wydań na półkach.Jednakże w środku może odnajdziemy tylko stylową płytkę z kodem do wpisania w platformę VOD. I wiecie co... mnie by to w miarę satysfakcjonowało. I będzie co położyć pod choinką. Oczywiście cyfrowe edycje to też sporo ryzyka jednakże chyba nie ma co teraz o tym gadać.

Trzecie... Lektor jest NIEZBĘDNY. Mamy zaszczyt być jednym z ostatnich krajów na świecie, w którym króluje ten niewątpliwie najlepszy sposób audio-tłumaczenia. Sam uważam go za jeden z lepszych sposobów oglądania filmów. Lepsze jest tylko oglądanie bez żadnego tłumaczenia. Dubbing to abominacja i sranie na aktorów. Napisy chociaż wspaniałe to jednak odciągają uwagę i chociaż wszystko chwytamy to trudniej o szczegółowość. Natomiast dobrze nagrany Lektor daje wybrzmieć aktorowi i nadal pozwala gapić się na wszystko na ekranie. Świetna rzecz i pozostawia miejsce na "kult głosu". Nie sprzyja natomiast nauce języków :-). Chociaż ja tam się sporo uczyłem przy lektorach. Lektor w dobrej głośności + Dobre tłumaczenie = Najlepsza opcja ;-).

Chyba tyle wątków wyłapałem w tej dyskusji jak na razie (na szybko).

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

26-12-2015, 20:41
(26-12-2015, 09:17)wolfman napisał(a):  Winyle mają to do siebie , że oferują wciąż dobry dźwięk.

Przy tym, co oferuje FLAC lub niektóre nagrania CD lub nawet Blu wymięka i tak. A poza tym jest mocno nieporęczny, do jego odtwarzania potrzeba archaicznego sprzętu i tak dalej. A mimo to rynek kwitnie.

Cytat:Sa kolekcjonerzy tego formatu.

DVD również.

Cytat:Interesuje mnie w tym wypadku ludzka głupota, lub kretynizm wydawców, którzy nie reklamują blu ray , oraz jego przewagi. Albo cwaniactwo.

Niektórzy zwyczajnie nie potrzebują jakości HD, taka prawda. Innych nie stać na blu, w momencie gdy mogą kupić tańszy odpowiednik. To nie są czasy, kiedy różnica między VHS, a DVD była znaczna nie tylko w postaci poprawy jakości nagrania, co samego nośnika i jego obsługi.

Cytat:To mnie ciekawi, dlaczego po tylu latach nie chcą by to zdechło? Bo by spadały koszty produkcji samych blu jak i ich cena?

Koszty produkcji spadają z roku na rok i tak, zwłaszcza, że technologia idzie do przodu.

Cytat:W końcu tu jeden funt czy dwa na zachodzie więcej kosztują.

Akurat argument "na zachodzie" można odnieść do wszystkiego, nie tylko do filmów. To, że Polska jest 60 lat za murzynami względem stosunku zarobków do wydatków (abstrahując już od tego, że od dawna powinniśmy mieć euro, a nie walutę, której sama nazwa jest abstrakcją) nie jest winą wydawców.

Cytat:Doprawdy patrząc na ceny blu ray, to na dvd bym nie spojrzał mieszkając tam.

Jak już pisałem: jest bardzo dużo tytułów, które dotychczas wydano jedynie na dvd i nic nie wskazuje na to, by miały się ukazać na blu anytime soon. Sam mam bardzo dużą kolejeczkę takowych, z których ceny często są zaporowe. W dodatku nie wszystkie filmy warte są blu-rayowej jakości. Jedyną zagwozdką jest dla mnie w tym całym kramie właśnie to, co czasem ukazuje się na błękitnym krążku, a na co trzeba czekać, mimo zdecydowanie większego parcia i popularności.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

26-12-2015, 21:46
Kolekcjonerzy winyli to jedno, duży format + sentyment. Ładnie się prezentują jako kolekcja, duża kolorowa obwoluta. Przyznam , że fajnie wygląda na półce.
Dvd tak , ale raczej ze względu na niedostępność tytułow na blu ray. Gdyby była taka sama biblioteczka , to sensu kupowania nośnika tego typu by była zerowa. Tu i tu krążek w podobnym do siebie pudełku.
To co poniżej pisałeś to wiem od dawna, Amerykę trudno tu odkryć, jak się śledzi rynek. Bardziej mnie interesowała hipoteza - teoria spiskowa jak to określił kolega powyżej. Nie skupiałem się tu na Polsce tylko wręcz odwrotnie. Gdyby na zachodzie zniknęło dvd, to wątpię, aby ktoś u nas ożywiał trupa.
Poza tym w Polsce nie chodzi już o złotówkę, tylko naszą mentalność i "nadstawianie pośladków" kiedy się tylko da. Jedni nie ugną się i ściągną z netu, sprzedawcy cen nie zmienią, a grupa kupujących będących po środku jest po prostu za mała by nośnik stał się popularny.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

26-12-2015, 22:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-12-2015, 22:45 przez Gieferg.)
Cytat:Czyli co? Kradzieże? Czy czekasz na oferty free (ewentualnie kolekcja i TV)? A może rezygnujesz z oglądania filmów w ogóle w przyszłości?

Jeśli kiedykolwiek dojdzie do sytuacji, że filmy będą dostępne tylko do ściągnięcia, to (nie licząc kina) pieprzę to i zostaję piratem w pełnym wymiarze. Za pliki/streaming płacić NIE BĘDĘ. End of fuckin' story.

Cytat:Napisy chociaż wspaniałe to jednak odciągają uwagę i chociaż wszystko chwytamy to trudniej o szczegółowość. Natomiast dobrze nagrany Lektor daje wybrzmieć aktorowi i nadal pozwala gapić się na wszystko na ekranie. Świetna rzecz i pozostawia miejsce na "kult głosu".
Amen.
Cytat: Nie sprzyja natomiast nauce języków :-). Chociaż ja tam się sporo uczyłem przy lektorach. Lektor w dobrej głośności + Dobre tłumaczenie = Najlepsza opcja ;-).
Z filmów z lektorem i gier komputerowych pochodziły moje podstawy w angielskim - jedynym języku obcym jakiego lubiłem się uczyć.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 18 19 20 21 22 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku