Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Ula87
Niezarejestrowany

26-12-2015, 22:46
(26-12-2015, 21:46)wolfman napisał(a):  Poza tym w Polsce nie chodzi już o złotówkę, tylko naszą mentalność i "nadstawianie pośladków" kiedy się tylko da. Jedni nie ugną się i ściągną z netu, sprzedawcy cen nie zmienią, a grupa kupujących będących po środku jest po prostu za mała by nośnik stał się popularny.

Bo to właśnie ludzka mentalność, jest tu największym problemem. Już pisałam o tym wcześniej.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,549
Reputacja: 713

27-12-2015, 11:22
(26-12-2015, 16:54)Szczepan600 napisał(a):  Po pierwsze - Kampania "uświadamiająca" mało da i jest średnio realna. 1. Nikt w to nie zainwestuje w kraju z takim nagromadzeniem pirackiej hołoty. Zresztą nawet średnio walczą z piractwem więc co dopiero mówić o jakości medium. A by kampania dała skutek trzeba by puszczać ją od Jedynki do TVN w primetime  2. Takie kampanie były przed seansami filmów na DVD, a nawet w kinach widziałem reklamy BD... dużo dały.

Jeśli chodzi o Polskę to ogólnie racja, z tym, że wolfman nie odnosi się li tylko i wyłącznie w odniesieniu do naszego podwórka. Jego myśl przewodnia to pytanie dlaczego zagranicą ludziska przy swoich zarobkach mając do wyboru DVD lub kilka $ droższe BD częściej wybierają to pierwsze ?
Nie mam żadnych wątpliwości, że popełniono spore uchybienia jeśli chodzi o kampanię uświadamiającą i nie chodzi mi pod tym pojęciem o puszczanie reklam w TV.
Inna sprawa to product placement w filmach czy serialach, który poniekąd wpływa na nasze decyzje zakupowe. Obecnie co prawda można się natknąć, od święta bo od święta, gdy oglądany przez nas bohater ma w ręku czy na półeczce krążek Blu-ray, a nie DVD, ale tak w 2010r. czyli 5 lat po starcie nowego formatu to był przysłowiowy jednorożec.
Nawet w takich geekowskich produkcjach jak The Big Bang Theory pamiętam jak w użyciu były płyty DVD, a odtwarzacz swoją drogą był podłączany kablem composite Smile

Cytat:Po drugie... Przyszłość. VOD i wirtualne półki to niewątpliwie skok wprzód... czy jednak wyprą fizyczny nośnik? TO ciekawe zagadnienie, które świetnie obserwuje się w świecie gier gdzie "cyfra" to norma. Jednakże nadal są pudła. Bo taka jest mentalność ludzi... KOCHAJĄ fizyczność.

Nośnik fizyczny jako taki nie zniknie z rynku, ale kwestią czasu jest zanim ilość oferowanych tytułów zostanie ograniczona - piszę o zagranicy, bo w Polsce nie ma właściwie czego ograniczać, kino mniej lub bardziej ambitne czy seriale na BD u nas nie są wydawane poza jednostkowymi przypadkami.
To zresztą już teraz się dzieje zagranicą np. nigdzie na świecie nie znajdziemy na BD większości seriali, które są w rękach FOX'a. Chcesz HD to jedyna opcja VOD, streaming... lub zatoka pirata. Takich przypadków z czasem niestety będzie coraz więcej.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

27-12-2015, 12:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2015, 12:09 przez Wolfman.)
@up
No właśnie, przecież trudno się odnosić do naszego rynku, na którym już na dvd są złodziejskie ceny. Robią reedycje filmu i sprzedają to samo drożej bądź ta sama cena. Ostatnio Star wars, drożej niż poprzednik wciąż z dts hd ma niemieckim dubbingiem. Moich pieniędzy nie chcą więc zatoka piratów pomogła + napisy z GH. Nawet pisałem do nich kiedyś, decyzja ponoć nie do nich należała.
U nas się skupuje bądź walczy o ochłapy - bo nawet tego co wyszło ciężko jest kupić, dystrybutorzy znikają, a wraz z nimi filmy np Sin city, Underworld i itd. Nie wiedziałem nawet , że wydali Pandorum, który trafił do mnie przypadkiem, a na starych hitach typu Szeregowiec Ryan i itp pewniaki, które by się sprzedały , to nawet wydawać nie chcą. Co tu więc pisać o naszym rynku, który po 10 latach praktycznie się nie rozwinął. Nowość kosztuje 89 - 109 zł czyli ja tu dużej różnicy od 2006 nie widzę, poza dostępnością tytułów większą.
Dokładnie więc chodziło mi o rynki zachodnie, gdyby tam analogicznie jak tu blu ray kosztował 2-3x tyle to bym rozumiał sytuację. Nie byłoby pytania. Przeglądając amazon, zavvi widziałem ceny blu i dvd takie same bądź dolar, dwa więcej. Nie są więc to różnice zawrotne. Starsze filmy czy pakiety filmowe jak kupiony przeze mnie pakiet Stallone z jego pięcioma filmami z napisami polskimi do tego za 10 funta z wysyłką to nawet dla Polaka tanio. Logiczna by była sytuacja filmów dvd, których wcale nie ma na blu, bądź miałby zostać zremasterowane. Tutaj na bieżąco są wydawane blu i dvd. Stąd była moja teoria spiskowa. Jesteśmy nabijani w bambuko sztucznie ożywianym zombie - dvd, który podbija cenę blu ray. Nie istnieje dla mnie logiczne wyjaśnienie po co innego miałoby to istnieć.
Wejdźcie tutaj
http://www.amazon.com/Lone-Survivor-Blu-ray-Digital-UltraViolet/dp/B00HEPEBWC/ref=tmm_blu_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=1451214311&sr=1-1

Widać dvd dwa dolce taniej, a co oferuje blu ray? Dvd, blue + kod na film !! W Polsce to byłoby 50 za Lone dvd i 120 na blu za takie wydanie. Są przykłady , że ceny są takie same Smile, wystarczy pokopać. Sytuacje są takie same i na europejskich sklepach. Po prostu kupowałem na amazonie Halo 5 za 100 dolarów Smile

Z serialami u nas jest żenująco. Spartakus to pewniak w sprzedaży, ale po co. Na świecie mamy piękne wydania blu ray Battlestar , a u nas chyba na dvd nie wyszło nawet.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

27-12-2015, 12:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2015, 12:42 przez Gieferg.)
Cytat:Nowość kosztuje 89 - 109 zł czyli ja tu dużej różnicy od 2006 nie widzę, poza dostępnością tytułów większą.
Powtórzę po raz trzeci, tym razem, specjalnie dla ciebie, boldem - nowości chodzą już od 69 zeta (standardowa cena z wydanie 2DVD w 2009 roku), 79 to bardzo często spotykana cena i nie, nie mówię o Monolithach, tylko normalnie wydanych filmach od Galapagos/Imperiala/Filmostrady.

Cytat:jak kupiony przeze mnie pakiet Stallone z jego pięcioma filmami z napisami polskimi
Uściślijmy: te napisy są w 2 na 5 filmów.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

27-12-2015, 14:01
(27-12-2015, 12:42)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Nowość kosztuje 89 - 109 zł czyli ja tu dużej różnicy od 2006 nie widzę, poza dostępnością tytułów większą.
Powtórzę po raz trzeci, tym razem, specjalnie dla ciebie, boldem - nowości chodzą już od 69 zeta (standardowa cena z wydanie 2DVD w 2009 roku),  79 to bardzo często spotykana cena  i nie, nie mówię o Monolithach, tylko normalnie wydanych filmach od Galapagos/Imperiala/Filmostrady.

Powtórzę to specjalnie dla ciebie - Jurrassic park 3d, Ex machina, Snajper, Mad max 3d, Transformers 3D, Władca pierścieni, GW i kilka innych, te które ja kupowałem kosztowały tyle na premierę. Jakieś niszówki typu centurion, dziewiąty legion mogą być i po 20 zł w przecenach, nie zbieram tego. Nowsze kina wojenne co widziałem to owszem były też po 80 jak Furia czy Ocalony, ale to skrojone wydania względem zagranicznych. Więc mogły kosztować mniej niż zwykle. Pokazałem jak wygląda wydanie zagraniczne powyżej.

Nie obchodzą mnie wydania książkowe czy filmy sporo po premierze bo nie będę pisał , że zwykłe wydania tego typu kupisz na amazon w cenie naszych dvd.
Masz nowość dvd
http://allegro.pl/mad-max-4-na-drodze-gniewu-dvd-nowosc-2015-i5579101524.html
Więc nie pisz, że takowych nie ma i nie wychodzą.

Cytat:jak kupiony przeze mnie pakiet Stallone z jego pięcioma filmami z napisami polskimi
Uściślijmy: te napisy są w 2 na 5 filmów.

60zł to wciąż mało jak na 5 filmów. Chodziło mi o Cobra , więc jak inny jest po polsku to też fajnie

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

27-12-2015, 14:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2015, 15:04 przez Gieferg.)
Ceny za zwykłe wydania Blu 2D nowości od pierwszoligowych dystrybutorów, zgodne z wydaniami zachodnimi, zaczynają się premierowo od 69 zeta (ostatnio Ant Man, Avengers: AoU), ale większość da się spokojnie kupić od 79.

która część tego zdania jest dla ciebie niejasna?
Mam wysrane na DVD, grunt, że blu są teraz znacznie tańsze niż 5 lat i temu i w większości stosunkowo szybko spadają do ceny na poziomie 50 zeta (zeszłoroczne filmy od dawna można za tyle kupić), ergo: sytuacja poprawiła się ZNACZNIE.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

27-12-2015, 19:05
po 10 latach to dvd kupowałeś limitowane edycje kilku płytowe za 50zł, a ty mi piszesz o okrojonych wydaniach blu ray za 80. Istotnie okazja. Dobrze , że w w końcu dodałeś 2D, bo te wydania chodzą po 79zł

Odpowiedz
Offline Verrax
Stały bywalec
Liczba postów: 466
Reputacja: 43

27-12-2015, 19:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2015, 19:22 przez Verrax.)
(27-12-2015, 19:05)wolfman napisał(a):  po 10 latach to dvd kupowałeś limitowane edycje kilku płytowe za 50zł, a ty mi piszesz o okrojonych wydaniach blu ray za 80. Istotnie okazja. Dobrze , że w w końcu dodałeś 2D, bo te wydania chodzą po 79zł

Sęk w tym, że te wydania w większości nie są w żaden sposób okrojone. Galapagos (Disney, Warner Bros, HBO), Imperial (20th Century Fox, Sony Pictures, Paramount) i Filmostrada (Universal), a swojego czasu CDP.pl i TiM - wszyscy ci dystrybutorzy przekazywali na nasz polski rynek wydania pełnowartościowe, będące odpowiednikiem tego co jest dostępne na zachodzie (czasami dostępne nawet w Steelbookach/wydaniach specjalnych). To że mamy też takie zakały jak Monolith i Kino Świat, nie oznacza że wyznaczają one cały polski rynek wydań na Blu-Ray, ba - są jego małą częścią, a to właśnie znaczna WIĘKSZOŚĆ wydań jest w porządku. I to właśnie o to chodziło Giefergowi, kiedy podawał Ant Mana i Avengersów jako przykład spadającej ceny BD w Polsce. Te filmy kosztowały 69 zł na premierze (wersja 2D) i w niczym nie odbiegały od wydań zachodnich, kosztując tyle samo (albo nawet trochę mniej).

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

27-12-2015, 20:01
Nie ma co porównywać do zachodnich wydań, gdzie dodatkowo masz płytę dvd, kod do pobrania filmu i obowiązkowo przy nowych wydaniach steelbook czy kolekcjonerkę. Sam kupuję steelbooki na wyprzedażach po 5-6 funta. Często wydania mają więcej dodatków niż nasze.
Staram się kupować te bardziej dopasione nasze wydania jak np steelbook z obrazem 3D i dodtkami

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

27-12-2015, 21:26
I jak rozumiem masz tam też polską wersję językową, która produkuje się za darmo? Nie ma co porównywać rynku nasyconego, wspieranego przez społeczeństwo i na dodatek prostszego z naszym. To dwie inne sprawy. Ja kupuję obecnie nowe filmy po 50zl zazwyczaj... Dla mnie to już spoko cena. Niedawno steele star wars były po 4 dyszki... Tragedii cenowej nie ma.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku