Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Monica_Geller
Użytkownik
Liczba postów: 226
Reputacja: 3

06-11-2016, 14:29
(06-11-2016, 13:19)Gieferg napisał(a):  Z twojej odpowiedzi wynika, że jeśli film X wyszedł na BD tylko w USA, bez polskiej wersji językowej, a jest na DVD z lektorem u nas, to sprowadzisz go z USA, zamiast kupować u nas.

Ty wywioskowałeś to, po tym jaką odpowiedź zaznaczyłam! Przeczytaj drugą część mojego poprzedniego posta.

Ten, który wal­czy z pot­wo­rami po­winien zad­bać, by sam nie stał się pot­wo­rem. Gdy długo spogląda­my w ot­chłań, ot­chłań spogląda również w nas.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

06-11-2016, 14:35
Przeczytałem wszystko i widać jak na dłoni, że są dwie odpowiedzi lepiej oddające to, co kupujesz, niż ta którą zaznaczyłaś, a która nie ma z twoim podejściem do kupowania nic wspólnego. Niestety jaśniej już tego wyjaśnić nie potrafię, więc jeśli dalej nie rozumiesz, będę musiał z tym jakoś żyć.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Monica_Geller
Użytkownik
Liczba postów: 226
Reputacja: 3

06-11-2016, 14:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2016, 14:50 przez Monica_Geller.)
Ty także nadal nie rozumiesz, że zaznaczenie że wybiorę dvd z PL wersją, gdy nie ma filmu z PL na bluray, nie jest do końca prawdą, bo jak już pisałam, nie zawsze wybiorę bluray z PL, mając w ofercie dvd. Mam mnóstwo dvd w kolekcji, które zostały wydane z PL na bluray, a jednak mam dvd. Natomiast, gdy filmu którego chcę i tak nie ma na bluray (z zaznaczeniem, że jeżeli jest, to musi mieć polskiego lektora), to jestem ZMUSZONA kupić dvd, więc to jest bliższe prawdzie i nie wiem jak mam to prościej wyjaśnić. No, ale będę musiała z tym jakoś żyć.

Przykład: "trylogię Ojca Chrzestnego mam na dvd z lektorem, ale ta trylogia jest dostępna na bluray z PL, ale mimo to nie mam zamiaru kupić jej na blu".

Ten, który wal­czy z pot­wo­rami po­winien zad­bać, by sam nie stał się pot­wo­rem. Gdy długo spogląda­my w ot­chłań, ot­chłań spogląda również w nas.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

06-11-2016, 14:44
Proste: kupuję na dvd to, czego nie ma na blu. Względnie zdarza mi się kupić jakiś tytuł na dvd za grosze zamiast importować za jakieś chore pieniądze niewiele zmieniający w kwestii odbioru filmu niebieski krążek - zwłaszcza kiedy nie mam mega parcia na dany tytuł (casus Twilight Zone, gdzie polską edycję przytuliłem za parę złotych, podczas gdy za taki sobie transfer i zero nowych dodatków na blu musiałbym zapłacić spokojnie 70-80 zł i liczyć, że przyjdzie w całości zza oceanu).

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

06-11-2016, 15:04
Patrząc na wyniki ankiety to jest to śmiechu warte. Dyskusje są , ale nikomu się nie chce głosować. O ile w Polsce jestem w stanie zrozumieć kupowanie dvd bo kosztuje 3x mniej niż blu ray (i jest wypasiony lektor) . To za granicą jestem pełen podziwu dla iq ludzi kupujących dvd zwykłych wydań. Ceny praktycznie prawie takie same, film dvd 6 euro , a blu ray 7-8. Nowości dvd 15, a blu ray 18. O jakośći pisał nie będę, a odtwarzacz blu jest tani jak barszcz. Po prostu niektórym sentyment przesłania pole widzenia, lub ktoś im musi czytać te filmy. Nie wspomnę już o nauce języka. Na Amazon Uk kupowałem blu ray w takich samych cenach jak dvd. Tu chyba wchodzi kwestia , że ludzie oglądają byle jak, aby obejrzeć. Mieć zaliczony film na laptopie , telefonie. Wtedy ten nośnik tańszy jest dla nich strzałem w 10.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

06-11-2016, 15:12
(06-11-2016, 15:04)wolfman napisał(a):  Patrząc na wyniki ankiety to jest to śmiechu warte. Dyskusje są , ale nikomu się nie chce głosować.

Huh przecież ankieta jest od 3 godzin dostępna - weź się ogarnij zanim coś napiszesz

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

06-11-2016, 15:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2016, 15:47 przez Gieferg.)
Cytat: Natomiast, gdy filmu którego chcę i tak nie ma na bluray (z zaznaczeniem, że jeżeli jest, to musi mieć polskiego lektora), to jestem ZMUSZONA kupić dvd,

Jeśli filmu który chcesz kupić nie ma na blu-ray z lektorem, kupujesz DVD - Opcja TRZECIA.

Cytat:że zaznaczenie że wybiorę dvd z PL wersją, gdy nie ma filmu z PL na bluray, nie jest do końca prawdą, bo jak już pisałam, nie zawsze wybiorę bluray z PL, mając w ofercie dvd. Mam mnóstwo dvd w kolekcji, które zostały wydane z PL na bluray, a jednak mam dvd.

Ja też. Bo kupowałem DVD od 2005 roku, BD od 2010, nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby większość z tego wymieniać. Ale gdybym obecnie wciąż kupował DVD nawet gdy jest dostępne BD PL to zaznaczyłbym w ankiecie OPCJĘ DRUGĄ, a nie tę, która jednoznacznie wskazuje na to, że DVD kupuję tylko i wyłącznie wtedy, gdy Blu-ray nie istnieje Smile

Możesz sobie zaznaczyć w ankiecie co chcesz, nie musi to być zgodne z prawdą, byłem po prostu ciekaw czemu tak, a nie inaczej, po twoich wyjaśnieniach nadal nie rozumiem, dlaczego mając dwie opcje które pasują i nie budzą wątpliwości, wybierasz taką, która nie pasuje, ale to już nie moja sprawa.

PS> Mefisto zaznaczył opcję 4, a z komentarza wychodzi, że robi tak jak ja (różne powody - czyli ewidentnie opcja 5) Smile ale mniejsza z tym.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

06-11-2016, 15:48
(06-11-2016, 15:12)Mefisto napisał(a):  przecież ankieta jest od 3 godzin dostępna - weź się ogarnij zanim coś napiszesz

Wydawało mi się , że od dawna, tylko , że jest zlewana jak większość ankiet.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

06-11-2016, 15:56
(06-11-2016, 15:46)Gieferg napisał(a):  Mefisto zaznaczył opcję 4, a z komentarza wychodzi, że robi tak jak ja (różne powody - czyli ewidentnie opcja 5) Smile ale mniejsza z tym.

Bo 5 wynika niejako z 4, która jest moją główną opcją mimo wszystko. Daj wielokrotny wybór i po sprawie Tongue

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

06-11-2016, 16:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2016, 18:00 przez Gieferg.)
Skoro nawet z jedną opcją do wyboru niektórzy zaznaczają bez sensu, to przy wielokrotnym byłby taki burdel, że z ankiety nic by już nie wynikało Tongue

5 to rozszerzona wersja 4 - dopuszcza też inne opcje, a pojawiła się dlatego, że potrzebowałem jej dla siebie Smile, bo jednak te DVD córce czasami kupuję (np wziąłem kiedyś po 10 zeta w biedronce kilka animacji Disneya), a zdarzyło się też w zeszłym roku kupić koncert na DVD, choć był dostępny na BD ale ponoć był jakiś "sync issue". Przedstawiciele Opcji 4 w tej sytuacji wzięliby pewnie blu.

A w tym roku DVD kupiłem nawet sporo, szczególnie seriali - jeden sezon Baywatch oraz dla żony całość Sex and The City i dwa ostatnie, niewydane przez Imperial, sezony Ally McBeal do których jeszcze muszę lektora dorobić.

---------

Jakby ktoś się jeszcze dziwił, dlaczego nie wspomina się w tematach o nowościach że "Na DVD też będzie!" to wyniki ankiety powinny rozwiać wątpliwości: (almost) nobody gives a fuck

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 22 23 24 25 26 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku