Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

17-12-2014, 00:49
Wystarczy kilka amatorskich montaży wideo i też człowiek sam się "ukarze" do końca swoich dni :-D. Lub np. raz pozna zasady osi akcji i gradacji planów i już go wkurzają brzydkie sklejki :-D. Chyba ze wszystkim tak jest.

Aureole mnie wkurzają :-D.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

17-12-2014, 02:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2014, 02:03 przez Gieferg.)
Ano jest.

Po zsynchronizowaniu kilkuset ścieżek lektorskich mam nawyk patrzenia na usta mówiących. Jak się zdarzy przesunięcie dźwięku rzędu 0,1 sek, już ku*wicy dostaję (a było takie w kinie na Dumb & Dumber To - przez cały seans unikałem patrzenia na usta bohaterów, gdy coś mówili). Również dlatego nie jestem w stanie znieść dubbingu nawet przez minutę bo tam ruch ust cały czas "nie pasuje".

To samo z pisaniem książek i później czytaniem innych Wink

Cytat:Amerykańce z kolei są przeczuleni na nasze ścieżki dźwiękowe potraktowane PAL Speed-up - my jesteśmy do tego przyzwyczajeni bo od malca oglądaliśmy te filmy z USA w TV z dźwiękiem przyspieszonym o 4%

Zacząłem to zauważać na piosenkach, gdy oglądałem filmy z których soundtrackami się osłuchałem, np. napisy końcowe "Cobry" gdzie leci piosenka, której się nasłuchałem swego czasu dziesiątki razy i wyraźnie słyszę, że jest za szybko. Na blu-ray jest już oczywiście ok.

Zauważam też natychmiast gdy ścieżki lektorskie na blu-ray są czasami przerobiane z PAL w taki sposób, że słychać wyraźnie obniżenie głosu lektora . Sam to potrafię bez problemu zrobić tak, żeby nie było tego słychać, więc **** mnie strzela jak na coś takiego trafiam na oryginałach.

Co do DVD - wszelkiego rodzaju pikselozy, bandingi, nadmierne zmiękczenie czy wyostrzenie, obwódki wokół sylwetek, szumy, które nie są ziarnem - wszystko to mi potrafi dokumentnie skopać seans. Zresztą nawet na blu-ray może się to zdarzyć (Ghost Protocol - dokumentnie spieprzony seans i sam nie jestem pewien czy to film był tak gówniany, czy też makabryczna pikseloza w wielu scenach nie pozwoliła mi się na nim skupić).

Z drugiej strony oglądając np takiego Terminatora 2 po raz 50-ty, gdy świadomie sięgam po wersję VHS żeby sobie dla odmiany obejrzeć w kadrowaniu 4:3/open matte to jakość mi w niczym nie przeszkadza.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Regis
Użytkownik
Liczba postów: 147
Reputacja: 3

17-12-2014, 07:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2014, 08:02 przez Regis.)
Ja natomiast myślę że to bardziej zalezy od tego ile chcemy wydać na dany film.
Są filmy które nawet teraz zadowolą mnie na DVD - to takie na które szkoda wydać więcej niż 10 PLN. Chciałbym je obejrzeć jeszcze raz, ale wiem że raczej do nich nie wrócę - więc cena poniżej 10 PLN jest dobra za jeden domowy seans.

Na filmy do których się wraca to już warto zainwestować więcej i cena jaką jesteśmy w stanie zapłacić pozwala na zakup Blu-ray bo chcemy film w najlepszej jakości i na przyszłościowym nośniku.

Ulubione filmy jesteśmy co do zasady w stanie kupić o wiele drożej niż zwykle w ładniejszym wydaniu.

Co do 4K to osobiście nie widziałem go w domowym zaciszu, te w sklepach są jak wiadomo mało wiarygodne, bo materiał jest podkręcony specjalnie a TV wykalibrowany tak że po 30 min oczy to mycia solą fizjologiczną się nadają Tongue

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

17-12-2014, 09:59
Nie kupuję filmów "na jeden raz" do których nie mam zamiaru wracać. Szkoda miejsca na półce.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline faccalto
Stały bywalec
Liczba postów: 289
Reputacja: 7

17-12-2014, 11:00
(17-12-2014, 09:59)Gieferg napisał(a):  Nie kupuję filmów "na jeden raz" do których nie mam zamiaru wracać. Szkoda miejsca na półce.

... i pieniędzy, zapomniałeś dodać Tongue

: SuperDry : Tommy Hilfiger : Levis : Converse : [SKLEP]

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

17-12-2014, 13:40
(16-12-2014, 22:12)matwiko napisał(a):  Mefisto, jak to co ma udowodnić. Odpowiadam przecież tylko na Twój post Wink

Tja. Ale wiesz, że ja mogę Ci podać trzy razy dłuższą listę DVD, o cenach zdecydowanie wyższych od tych tutaj blu. I co to oznacza niby - że dvd to ferrari wśród nośników? Big Grin Weź się opanuj.

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

17-12-2014, 16:06
Nie zrozumiałeś, nie chodziło o Mercedesa że to ekskluzywna rzecz ale o proporcje cenowe. Blu jest coraz tańsze i dostępne i nie jest to ekskluzywna rzecz bo to inna skala cenowa niż samochody.

Ale jak sugerujesz że dvd jest w cenie BD i że to bajki że jest droższe to Ci udowodniam ze ŚREDNIO jest cały czas ok 3 razy tańsze. Jeżeli ktoś się dziwi ze dvd jest wciąż popularniejsze i to na zachodzie to odpowiedz jest jedna: cena.

I nie insynuuj że forsuje nośnik DVD, przecież wciąż piszę że super jest oglądać BD i napisałem że najchętniej tylko bym na nim kupował jakby tytuły były dostępne po polsku. Ale też wciąż trzymam się mojego zdania że w większości jakość dvd (przynajmniej w moim przypadku na 32 calach) jest wystarczająca żeby docenić film i mieć satysfakcje z seansu. Tak jak tanim autem dojedziesz do celu.

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

17-12-2014, 19:01
Sledze ta dyskusje juz od pewnego czasu i ze wzgledu na to jaki ton ona przybrala, stwierdzilam, ze nie bede sie udzielac, ale nie wytrzymalam.

Matwiko ma racje, DVD JEST TANSZE OD BLURAY ( to nie sa bajki Mefisto). I nie trzeba siegac az na Amazon. Na naszym podworku nie trzeba dlugo szukac, aby sie o tym przekonac. Prosty przyklad (zrodlo http://www.empik.com):
1. Gwiazd naszych wina - bluray 82,99/ dvd 29,99
2. Hobbit: pustkowie Smauga - bluray 89,99/ dvd 36,99
3. Lucy - bluray 82,99/ dvd 28,49

Golym okiem widac, ze cena bluray jest prawie 3, a na pewno 2 razy wyzsza niz dvd.
Czy to drogo czy nie, to sprawa indywidualna, ale te liczby mowia same za siebie. Chyba, ze ja tez mam problem ze wzrokiem i czytam jakies bajki.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

17-12-2014, 19:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2014, 19:31 przez Mierzwiak.)
(17-12-2014, 19:01)Ula87 napisał(a):  1. Gwiazd naszych wina - bluray 82,99/ dvd 29,99
2. Hobbit: pustkowie Smauga - bluray 89,99/ dvd 36,99
3. Lucy - bluray 82,99/ dvd 28,49
To są nowości, czyli przykład śmieszny, bo oczywisty.

Mam lepszy: Dziewczyna z tatuażem Finchera. Blu-ray kupiłem w Media Markt za 33 zł (obecnie niecałe 50 zł), DVD jest - przykładowo - na merlinie za 32,49, a na swiatksiazki.pl za 53 zł.

Zagadka: Blu-ray jest drogim, luksusowym towarem, czy nie?

Inny przykład: gdy na merlinie Transformers 3 było za trochę ponad 30 zł, na empiku ten sam film kosztował 109 zł. No to jak, drogo czy nie?

Oczywiście osobną kwestią jest, czy polujemy na świetne na promocje i radzimy sobie np. sprzedając płyty 3D z wydań 2D+3D, czy może biegniemy do sklepu w dniu premiery i narzekamy, jakie te filmy drogie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Ula87
Niezarejestrowany

17-12-2014, 19:53
Oto "nie-nowosci", a wciaz bluray drozszy 2-krotnie:

Ktos calkiem obcy - bluray 70,99/ dvd 31,49
Rambo.Pierwsza krew - bluray 62,99/ dvd 28,99

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku