Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Szczepan600
Misiaczek
Liczba postów: 923
Reputacja: 48

18-12-2014, 15:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2014, 15:57 przez Szczepan600.)
Czułem, że miałeś na myśli najgorszą z patologii kulturowych... :-). oficjalne stanowisko... Nawet i dać 15zł za "śmieć" jest tu lepszym wyjściem :-).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

18-12-2014, 16:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2014, 16:17 przez Gieferg.)
Oficjalne stanowisko - nie zapłacę za SD jeśli film wydano lub jest dostępny w HD np w TV (dlatego argument że DVD jest taniej jest dla mnie o kant tyłka potłuc) i tak samo jak przymierzam ubrania przed zakupem, tak i filmy (wyłączając te które chcę zobaczyć w kinie) kupuję PO obejrzeniu, chyba że się trafi jakaś naprawdę dobra okazja, jak np 20 zeta za Taken 2 na blu-ray.

I tyle.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

18-12-2014, 16:29
Jedno z gorszych porównań (ubrania) i tłumaczeń/wymówek jakie czytałem :-D. Chyba, że faktycznie czekasz na seans tego filmu w HD w TV :-). To ok (ale chyba nie o tym dokładnie gadaliśmy).

z tym SD... Jedni faktycznie chcą jakości i już wykluczają wszelkie "nieHD" inni po prostu chcą zobaczyć film w przyzwoitej formie (bo DVD to nie jakaś abominacja) i wybiorą to z różnych powodów (w naszym kraju często innych opcji brak). To jest oczywiste.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

18-12-2014, 16:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2014, 16:37 przez Gieferg.)
Cytat:hyba, że faktycznie czekasz na seans tego filmu w HD w TV :-).

Przykładowo - The Abyss nie ma innej zdatnej do oglądania wersji niż HDTV. Inny przykład - Potop i Pan Wołodyjowski - Blu-ray nie ma, a na DVD była do niedawna tragedia, wydali ostatnio wznowienie (niestety tylko DVD), ale mam już wersję HDTV więc nie kupię czegoś co jest od niej gorsze.

The Abyss mam wydania DVD chińskie, australijskie i amerykańskie, ale kupione zanim się pojawiła wersja HDTV, jedno jeszcze w czasach gdy oglądałem na 21 calach i nawet non-anamorphic DVD czasami dawało radę Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

18-12-2014, 16:45
Nie być dzieciakiem :-). Wytrzymaj, poczekaj... nie wiem. W sumie jeśli masz Dekoder np. NC+ to możesz czekać na jakieś seanse i sobie nagrać (ten drugi i trzeci zwłaszcza). Nie sprawdzałem ale Abyss może jest gdzieś na jakimś VOD w HD?

W innym przypadku... zadowalaj się DVD. W końcu się doczekasz swojego upragnionego formatu. Wyjścia poza obrębem dozwolonych działań... patolstwo pierwszej wody :-).

(chociaż, w dużym skrócie - Ja sam chętnie dałbym ci prawo do pozyskiwania filmu z dowolnego źródła gdybyś miał coś na wzór "licencji na oglądanie" danego tytułu... jednak to nie ja ustanawiam takie rzeczy ;-) )

To jednak jest offtop... Możemy skończyć kolego.

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

18-12-2014, 17:09
Oj Szczepan, wiadomo w tych sprawach jesteś czystszy od samego Jezusa Wink
Ale piractwo to kwestia śliska i niejednoznaczna, zarównoo prawnie jak i moralnie. Kiedyś rozmawialiśmy: leci film w TV i chce nagrać żeby potem obejrzeć ale nie udaje mi się (wyszedłem, zapomniałem, sprzęt zaszwankował), za to kolega/brat nagrał, czy mogę od niego obejrzeć? Wink Jeżeli tak to wszystko co było zgrywane z TV mogę sobie obejrzeć bo po prostu nie zdążyłem sobie nagrać tego z TV ;P

ale to na inny dział...

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

18-12-2014, 17:15
(18-12-2014, 16:45)Szczepan600 napisał(a):  Wyjścia poza obrębem dozwolonych działań... patolstwo pierwszej wody :-).

(chociaż, w dużym skrócie - Ja sam chętnie dałbym ci prawo do pozyskiwania filmu z dowolnego źródła gdybyś miał coś na wzór "licencji na oglądanie" danego tytułu... jednak to nie ja ustanawiam takie rzeczy ;-) )

Ależ on, jak i my wszyscy, posiadamy prawo do pozyskiwania praktycznie z dowolnego źródła. Mowa oczywiście o Internecie. I są to działania jak najbardziej dozwolone. Koniec i kropka.

To wyjaśni wasze wszelkie wątpliwości

Odpowiedz
Offline Szczepan600
Misiaczek

18-12-2014, 17:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2014, 17:34 przez Szczepan600.)
Prawo? Posiadamy płaszczyk, pod którym chowamy swoją kradzież. Dozwolone wspierające piratów, nie oddające absolutnie niczego wydawcy, twórcy czy kogo tam jeszcze wymienisz... Dziura prawna rozwalonego systemu... jeśli zgodna z kogoś moralnością... Może się przeprowadzać do kulturowego Patol-ville. Zwłaszcza, że serio w dobie tylu sposobów pozyskiwania treści... wstyd.

Prawo jest niejednoznaczne, "śliskie" itp. Ważne byśmy byli zwyczajnie fair. Więc oglądanie filmu u kuzyna czy znajomego (zamknięty krąg znajomych jak w przypadku praw oglądania kopi dvd/bd. Poza tym wymaga od nas wizyty u ów osobnika) jest ok. Idąc dalej dochodzimy do momentu gdzie WSZYSTKO co kiedykolwiek, gdziekolwiek leciało w TV już jest za free w internecie i nic, tylko brać. No piękna wizja... ale u podstaw skrzywiona i nie pomaga w rozwoju rynku..

Ja sam bym po prostu zmieniał system... myślę, że po dogłębnym przeanalizowaniu wielu czynników sporo moglibyśmy zmienić na lepsze (gdybyśmy mieli też moc sprawczą naturalnie). Obecnie mamy niezłą kupę (chociaż tutaj ludzie na forum to i tak złoto i diament w porównaniu z masami innych... W tym Gief ;-) ).

ps. Czysty nie jestem... mam swoje za skórą. Jednak od kilku lat wszystko postanawiam zmieniać :-) (stąd też kolekcja)

Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 812
Reputacja: 68

18-12-2014, 17:42
No a szukanie promocji i kupowanie filmów za 5zł nie jest oszustwem twórców? Przecież oni nic z tego już nie dostaną. Niby mamy legalny produkt ale pod płaszczykiem okazji tak naprawdę okradamy twórców bo wyprodukowali coś a nie zarobią na tym.

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

18-12-2014, 17:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2014, 17:50 przez Mierzwiak.)
Nie mówcie mi, że do paru solidnych bredni które się tu wcześniej pojawiły dochodzi jeszcze nieznajomość polskiego prawa i wiedzy o czymś takim jak dozwolony użytek osobisty... trzymajcie mnie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku