Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

01-01-2015, 14:31
(01-01-2015, 12:24)radef napisał(a):  Tylko, że np. w USA obrót przy sprzedaży pierwszej części Hobbita wyniósł 43 miliony dolarów na DVD i 70 milionów na Blu-Ray.

Przy czym warto jeszcze wspomnieć o tym, że w USA standardową praktyką jest od jakiegoś czasu dodawanie kopi dvd (względnie kopi cyfrowej, ale te już mają termin ważności) do wydania blu - i to mi się bardzo podoba. Dostajesz dwa formaty w jednej cenie i możesz oglądać film bez problemu praktycznie wszędzie (bo o ile blu nie każdy ma, to dvd nawet na lapku się znajdzie).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Teabing
Użytkownik
Liczba postów: 125
Reputacja: 0

01-01-2015, 15:56
Tylko że jak w USA dostajemy DVD + Blu-ray to zazwyczaj DVD jest dodatkiem i nie wpływa to na cenę wydania, gdyby u nas tak było to dystrybutorzy do ceny filmu na blu-ray dodaliby cenę dvd i tak zamiast normalnego wydania za 79 zł to samo wydanie z DVD kosztowałoby 139 zł "bo łaskawie i ekskluzywnie zawiera również DVD"
Ja osobiście uważam że DVD powinno umrzeć jak VHS, od 2010 roku (pierwszy mój odtwarzacz BD) kupiłem świadomie tylko jeden film na DVD i tylko i wyłącznie dlatego że nie został on wydany na BD. Teraz na półce kurzy mi się około 300-400 tytułów na dvd, nikt tego nie chce kupować, a za 20 groszy od płyty szkoda sprzedawać. Trochę szkoda bo wracać do tego raczej nie będę a miejsce zajmuje... :/

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

01-01-2015, 18:39
Bez przesady, wszystko zależy od filmu - jest cała wuchta tytułów, które ledwo idzie kupić na dvd i chodzą za bajońskie ceny, a blu jak nie widać na horyzoncie, tak nie widać

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

01-01-2015, 23:48
(01-01-2015, 11:45)mk1976 napisał(a):  W pelni sie zgadzam. Bo wiadomo przeciez ze rezyser to jakas nieziemska istota ktore odzywia sie promieniami slonecznymi, ktorej nie zalezy na tym aby produkty ktore wspoltworzy sprzedawaly sie w jak najwiekszym nakladzie.
Tak, bo gdyby Fox zrezygnował z Avatara, a Warner z Hobbitów na DVD, to wszyscy by zbankrutowali i musieli żyć pod mostem. Sarcasm fail.

Brak tych filmów na DVD spokojnie wpłynąłby na sprzedaż odtwarzaczy BD, a co za tym idzie tych filmów na a) nowszym b) lepszym c) DROŻSZYM nośniku.

Natomiast powód tego, że Hobbit na BD miał tak dużą przewagę nad wersją DVD leży również po stronie 3D - tej wersji na DVD nie było.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline accept2
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 9

02-01-2015, 01:14
Przekonałem się przy okazji filmu pt Mission Impossible, że nie zawsze blu jest lepsze od dvd i dlatego wciąż kupuję starsze tytuły na dvd.
Właśnie zdecydowałem się kilka kupić i czekam na przesyłkę a jakie zobaczycie w dziale moje kolekcja. Za 100zł można kupić 6-7 filmów nowych np na Allegro a blu max 2 szt.
I jeszcze jedno. Wiele filmów nie jest dostępnych bądź nigdy nie będzie wydane na bluray. Także u mnie dvd jest wciąż popularne i żyje!

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

02-01-2015, 01:23
(02-01-2015, 01:14)accept2 napisał(a):  Przekonałem się przy okazji filmu pt Mission Impossible, że nie zawsze blu jest lepsze od dvd i dlatego wciąż kupuję starsze tytuły na dvd.
Studio, które zamiast odrestaurować film wydaje na Blu-ray stary, kiepski transfer to osobna kwestia która nie ma nic wspólnego z niniejszym tematem.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-01-2015, 02:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2015, 02:24 przez Gieferg.)
Cytat:Przekonałem się przy okazji filmu pt Mission Impossible, że nie zawsze blu jest lepsze od dvd

Jakbyś powiedział o "Ogniem i mieczem" mozna by się zgodzić, ale w przypadku M:I to jakieś brednie...

Cytat:I jeszcze jedno. Wiele filmów nie jest dostępnych bądź nigdy nie będzie wydane na bluray.

Mam na półce takie, które na DVD pojawiły się dopiero przy okazji premiery blu-ray, czy też jako druga płyta wydania BD.
I co z tego?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Online Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

02-01-2015, 08:20
(02-01-2015, 02:24)Gieferg napisał(a):  
Cytat:I jeszcze jedno. Wiele filmów nie jest dostępnych bądź nigdy nie będzie wydane na bluray.

Mam na półce takie, które na DVD pojawiły się dopiero przy okazji premiery blu-ray, czy też jako druga płyta wydania BD.
I co z tego?

I co z czego? :
- z tego, że masz DVD, które zalegają i nie masz co z nimi zrobić? - zrób sobie zawieszkę na lusterko wsteczne w aucie Cool
- z tego, że wiele filmów nie jest dostępnych bądź nigdy nie będzie wydane na blu? - czyli co, jeśli jakiegoś filmu nie ma na blu, to mam się z tym pogodzić i sobie nie kupić na DVD? Czy może czekać X lat, choć wiem, że i tak tego nie wydadzą?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-01-2015, 10:44
Jakbyś czytał co wcześniej pisałem, to byś nie pisał od rzeczy.
A obok filmów, których nie wydano na blu-ray, są i takie, które porządnie wydano dopiero z myślą o Blu-ray i nigdy wcześniej nie dało się ich dostać w formie lepszej od VHSa.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline accept2
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 9

02-01-2015, 11:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2015, 11:49 przez accept2.)
(02-01-2015, 01:23)Mierzwiak napisał(a):  
(02-01-2015, 01:14)accept2 napisał(a):  Przekonałem się przy okazji filmu pt Mission Impossible, że nie zawsze blu jest lepsze od dvd i dlatego wciąż kupuję starsze tytuły na dvd.
Studio, które zamiast odrestaurować film wydaje na Blu-ray stary, kiepski transfer to osobna kwestia która nie ma nic wspólnego z niniejszym tematem.

śmieszne. piszę wyraźnie, że wydanie filmu MI na blu jest słabsze od dvd podane jako przykład to nie w temacie Blu-ray vs DVD ? Nie zaśmiecaj tematu zbędnymi uwagami.

Marioo, Gieferg  - tak czytam posty i dochodzę do wniosku, że nie jesteście ani fanami kina, ani prawdziwymi kolekcjonerami filmów tylko snobami co muszą mieć steelbooka z 10 blu bo te z 9 to dno.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 12 13 14 15 16 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku