Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 45 46 47 48 49 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

18-03-2019, 23:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2019, 23:44 przez Daras.)
(18-03-2019, 13:50)Gieferg napisał(a):  
Cytat: Jednak co do zasady nowe wydania wyglądają lepiej niż stare.

Około 2008-2010 DVD zaczęły wyglądać znacznie gorzej niż we wcześniejszych latach (Incepcja, Iron Man 2, X-Men geneza Wolverine i wiele innych) i był to jeden z czynników, które mnie pchnęły do przejścia na Blu-ray. Jak było w późniejszych latach to już trudno mi oceniać, bo DVD z nowymi filmami wpadały mi do kolekcji bardzo rzadko. Rekonstrukcje to osobna sprawa.

Postaram się w wolnej chwili skreślić kilka spostrzeżeń. Sięgnę pamięcią naście lat wstecz, do czasów projekcji z rzutnika SD.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

19-03-2019, 09:07
Zgadzam się z Giefergiem, jakość DVD znacząco spadła w latach 2008-2010 (nie wiem jak później, bo po pikselozie Incepcji przestałem kupować). Natomiast DVD z lat 2002-2006 wciąż wygląda dobrze (np. LOTR, T3, Batman Begins).

(16-03-2019, 15:10)Nfsfan83 napisał(a):  40 cali FHD led nie mam problemu z jakością DVD, w moim przypadku DVDRip, wszystko zależy od MATERIAłU VIDEO!!! procesora skalującego w tv i odległość od ekrany u mnie, ok 2,5 m.

[Obrazek: tumblr_mnem18ZHtq1reokfao1_500.gif]

Też oglądam z jakichś 2,5 metra na zaledwie 32" i nawet niektóre gazetowe DVD wyglądają źle (ostatnio powtarzałem Francuski pocałunek w tym wydaniu i wyglądał słabiutko). Ripy zdarza mi się jeszcze oglądać tylko w rozdzielczości 720-1080p, zwykłe DVDripy to tragedia. Na 40 calach muszą wyglądać okrutnie źle.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

19-03-2019, 13:41
#Juby zdjęcia nawet jakbym zrobił tego nie ukażą, ja mam swoje zdanie, Ty swoje. Ja mam dobry tv Wink u mnie wyglądają dobrze. Ale zgadzam się gazetowe wydanie to przeważnie to szajs, jakich mało.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

19-03-2019, 14:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2019, 14:34 przez Daras.)
Trwającą do dziś przygodę z DVD podzielę króciutko na okresy:

1. Pierwsze płyty DVD zacząłem kupować wkrótce po umocnieniu się tego formatu w Polsce. Ceny przyprawiały o zawrót głowy. Przykładowo, za kupioną w kiosku „Seksmisję” (1984) zapłaciłem „jedyne” 50 zeta. Tyle samo kosztował krążek z „Kingsajzem” (1987).
Wszystko oglądałem na niewielkim („ciętym z walca”) telewizorze Sony Trinitron. Obraz bezapelacyjnie uznawałem za brzytewny. Pamiętam jak kumpel zbliżył głowę do ekranu nie wierząc, że takie cuda są możliwe. Wink

2. Naście lat temu kupiłem projektor SD. Filmy DVD puszczałem po usunięciu przeplotu z klasycznego odtwarzacza (jakość EDTV).  Było naprawdę przyzwoicie. Shy

3. Problem pojawił się po nabyciu pierwszego rzutnika i odtwarzacza FHD. Sprzęt nie był kompatybilny ze standardem DVD, zatem skalowanie robiło swoje. Sporo tytułów na zawsze wylądowało w kartonach. Nie wszystko uznałem za akceptowalne po interpolacji obrazu do 1080p.

4. Nadal niekiedy kupuję płyty DVD. Czynię tak wyłącznie gdy interesujący mnie tytuł został zignorowany przez krajowych producentów nośników BD. Z całą pewnością w ostatnich trzech (czterech?) latach zauważyłem jakościowy postęp, choć zapewne nie dotyczy on wszystkich wypustów. Najbardziej brzytewne  krążki DVD wydzieliłem i przetrzymuję w „specjalnym miejscu”. Wiem, że gdy tam sięgnę moi goście nie przetrą oczu ze zdumienia. Cool  

Niezależnie od wszystkiego: dla Darasa standard SD stanowi  obecnie zło konieczne!

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

19-03-2019, 14:39
Pierwsze dvd kosztowały 120 zeta. Tyle dałem za Pluton na starcie.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

19-03-2019, 14:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2019, 14:51 przez pred895.)
120 zł za Alien 3 na DVD w 2000 rokuSmile To był dobry zakup, bo DVD z tym filmem był najczęściej używanym krążkiem w kolekcji.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

19-03-2019, 14:55
(19-03-2019, 14:39)Wolfman napisał(a):  Pierwsze dvd kosztowały 120 zeta. Tyle dałem za Pluton na starcie.
To załeżało od dystrybutora. Pierwsze 10 filmów od  Warnera kosztowało po 75zł. Kolejne już (zależnie od tytułu ) po 85zł. Za 75zł kupiłem Epidemię i Marsjanie atakują. Po 85 był przykładowo Matrix, Kontakt czy Teoria spisku którą mam do dzisiaj. Filmy do Columbii i Universala były po około 95zł - przykładowo Jumanji - jeden z pierwszych wydanych. Imperial zaczął wydawać najpóźniej (z tych dużych dystrybutorów) i te kosztowału około 120zł

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

19-03-2019, 15:03
Pierwsze filmy na dvd po 75 złotych w sklepach? Nie widziałem takich. Piszę o całkowicie pierwszych filmach jakie zobaczyłem w sklepach.

Odpowiedz
Online sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

19-03-2019, 15:38
(19-03-2019, 15:03)Wolfman napisał(a):  Piszę o całkowicie pierwszych filmach jakie zobaczyłem w sklepach.
Ja tak samo. Pierwszy był Warner. 10 tytułów. Potem kolejne kilkanaście. Ceny od 75zł do 85zł. Wszystkie w snapperach. Nadruk w języku angielskim. Przyklejona tylko szara naklejka z tytułem w języku polskim. Filmy można było kupić przykładowo w sklepach RTV sieci Euro RTV AGD (tam przykładowo zakpiony był mój pierwszy film na DVD - Epidemia).
W Łodzi był jeden świetny sklep z płytami DVD. Najpierw w DH Saspol, a potem przeniesiony do multipleksu silverscreen. Bardzo dobry wybór tytułow. Właścicel był miłosnikiem kina. Wystruj skelpu zankomity - licencjonowane repliki mieczy z Gwiezdnych Wojen, "czaszka" terminatora, miecz Frodo Baginsa. Zainstalowany porządny projektor (jeszcze CRT). Nawet używane Laser Dyski można było kupić...
Dla porównania, odtwarzacz DVD kosztował wtedy od 2500zł (jakiś thomson - klon Panasonica A300), do 3500zła za Panasonica A350 czy Poineera (chyba model 505)...

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

19-03-2019, 23:22
(19-03-2019, 14:39)Wolfman napisał(a):  Pierwsze dvd kosztowały 120 zeta.

Nie przeczę.
Rozmyślnie podałem cenę wydania „gazetowego” kupionego w kiosku. Chodziło o film polski  za 50 zeta co miało stanowić okazję. I w pewnym sensie tak było. Do tej pory cieszy OAR oraz poprawna jakość obrazu. Dziś „Seksmisja” dostępna jest na DVD po docenianym przez gros odbiorców zabiegu chirurgicznym. Czy słyszałeś o gonadektomii? Rolleyes

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 45 46 47 48 49 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku