Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Daro
Nowy użytkownik
Liczba postów: 11
Reputacja: 1

02-01-2015, 15:50
(02-01-2015, 14:51)accept2 napisał(a):  Daro! Twoja dedukcja jest kojąca, wyczerpująca i zgodna chyba dla nas wszystkich. Ja oglądam filmy na projektorze (nie fullHD) i jakość dvd jest na ścianie wystarczająca jeśli chodzi o stare filmy. Obecnie wydania np kina katastroficznego oczywiście jak najbardziej blu króluje!

Dzięki Wink. Jeśli chodzi o projektor to jest osobna sprawa zupełnie. Kolejny poziom Smile. Co ciekawe jak dla mnie DVD na projektorze wyglądają lepiej niż na moim TV LCD 32 cale Samsunga , fakt, że model nie za wysoki. Na nim DVD mi się średnio podobają, tutaj na Blu jest mega różnica. Oglądam na odtwarzaczu Bluray Samsunga ze skalowaniem do 1080p (ten sam do TV i projektora teraz).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-01-2015, 16:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2015, 16:17 przez Gieferg.)
Kwestia się rozbija o takie rzeczy jak odległość od TV czy nawet ustawienia TV, który możesz mieć ustawiony tak, że róznica będzie mniejsza (mam znajomych, którym już parę razy wyłączałem różnego rodzaju DNRy, które sprawiały, że Blu wyglądały na ich telewizorze prawie jak DVD), albo np za bardzo sobie wyostrzysz ziarno i film wygląda dziwnie (ostrości w TV NIGDY nie należy zwiększać). No i ci co oglądają 37 cali z 4 metrów też mogą sobie z powodzeniem DVD oglądać.

Cytat:Oglądałem ostatnio MI: Ghost Protocol i tam niektóre ujęcia/sceny wyglądały mniej więcej jak na DVD może nawet miejscami gorzej. Zadziwiająco kiepsko.

Nie wiem jak DVD, ale na blu-ray to jakaś tragedia. Film wypala oczy koszmarna pikselozą.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daro
Nowy użytkownik
Liczba postów: 11
Reputacja: 1

02-01-2015, 16:48
(02-01-2015, 16:16)Gieferg napisał(a):  Kwestia się rozbija o takie rzeczy jak odległość od TV czy nawet ustawienia TV, który możesz mieć ustawiony tak, że róznica będzie mniejsza (mam znajomych, którym już parę razy wyłączałem różnego rodzaju DNRy, które sprawiały, że Blu wyglądały na ich telewizorze prawie jak DVD), albo np za bardzo sobie wyostrzysz ziarno i film wygląda dziwnie (ostrości w TV NIGDY nie należy zwiększać). No i ci co oglądają 37 cali z 4 metrów też mogą sobie z powodzeniem DVD oglądać.

Jasne ustawienia też mogą sporo zdziałać. Wyłączam wszystkie niepotrzebne upiększacze. Przy pierwszym TV jaki miałem 26 cali też Samsunga to zadowolony z obrazu byłem dopiero po mniej więcej 1-2 miesiącach korygowania ustawień. Przy drugim aktualnym aż tyle nie musiałem ustawiać bo szybciej mi podpasował. Odległość też robi różnicę, prawda. Mi przede wszystkim w tym TV nie widzą się kolory na DVD. Wsytępują miejsami dziwne podbarwienia, nie mogłem tego w żaden sposób skorygować.
Tak, jeśli chodzi o MI 4 to pikseloza i zwiększone ziarno też niekiedy występuje, głównie w ciemnych scenach zauważyłem, myślę, że mogli nie doświetlić tych scen przy nagrywaniu do tego może kamera słabej jakości i gubiła się w ciemniejszych scenach? Trudno mi powiedzieć. Jednak film całkiem spoko na tle dzisiejszych produkcji, więc nie żałuję że mam go w kolekcji. Żeby nie było, zaznaczę, że te kiepskiej jakości sceny nie występują bardzo często, więc nie jest tak źle.

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

02-01-2015, 16:54
Cytat:Nie wiem jak DVD, ale na blu-ray to jakaś tragedia. Film wypala oczy koszmarna pikselozą.
Niestety chyba żadne Mission Impossible nie wygląda tak dobrze jak powinno na Blu. Ghost Protocol jeszcze ujdzie, ale pierwsza część to kompletna porażka Big Grin

btw. Przycisk cytuj coś mi nie działa Angry

Odpowiedz
Offline accept2
Stały bywalec
Liczba postów: 347

02-01-2015, 18:31
(02-01-2015, 16:54)Haqu napisał(a):  
Cytat:Nie wiem jak DVD, ale na blu-ray to jakaś tragedia. Film wypala oczy koszmarna pikselozą.
Niestety chyba żadne Mission Impossible nie wygląda tak dobrze jak powinno na Blu. Ghost Protocol jeszcze ujdzie, ale pierwsza część to kompletna porażka Big Grin

No to wniosek jest jeden, że nie zawsze blu jest lepsze. I o to mi chodziło wspominając o MI.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-01-2015, 18:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2015, 18:43 przez Gieferg.)
(02-01-2015, 18:31)accept2 napisał(a):  No to wniosek jest jeden, że nie zawsze blu jest lepsze. I o to mi chodziło wspominając o MI.

Udowodnij to, pokazując odpowiedni przykład na screenshotach (bo na razie udowodniono coś zupełnie przeciwnego), albo skończ pitolić.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372

03-01-2015, 00:56
(02-01-2015, 18:31)accept2 napisał(a):  No to wniosek jest jeden, że nie zawsze blu jest lepsze. I o to mi chodziło wspominając o MI.
Nie no nie przesadzałbym z tym stwierdzeniem. I tak jest lepiej, niż na DVD. Chociaż można znaleźć wiele marnych releasów na blu, to myślę, że nie mamy co tutaj mówić o poziomie DVD. Jedyną przewagą starego nośnika moim zdaniem to ilość dostępnych tytułów, zwłaszcza starszych filmów.

Odpowiedz
Offline kryst007
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 42

16-01-2015, 21:54
Przyznam, że ja akurat nie kupuję Blu-ray'ow. Zgodzę się oczywiście, że mają lepszy obraz itd, ale już sama jakość DVD mi wystarczy. Poza tym wolę kupować zwykłe krążki ze względu na niższą cenę oraz większy wybór filmów ;-)

Odpowiedz
Offline robsonm1978
Stały bywalec
Liczba postów: 382
Reputacja: 6

24-01-2015, 12:04
Zastanawiam się nad wymianą paru filmów z dvd na blu ray np. Szakal, Twierdza, Lot skazańców, może 3 części Bournea (czwarta juz mam na blue).czy różnica w jakości tych filmów z DVD na blu ray jest znacząca , ktoś widział , miał porownanie? CY może odpuścić i kupić sobie cos innego z nowych tytulów.?

Odpowiedz
Offline meaner
Valar Morghulis
Liczba postów: 1,690
Reputacja: 77

24-01-2015, 12:25
Szakal Blu-ray - DVD
link
Twierdza Blu-ray - DVD
link
Lot skazańców Blu-ray - DVD
link
Tożsamość Bourne'a Blu-ray - DVD
link
Krucjata Bourne'a Blu-ray - DVD
link
Ultimatum Bourne'a Blu-ray - DVD
link

"You can breathe. You can blink. You can cry. Hell, they're all gonna be doing that" - Negan
Moja Kolekcja:☛ Klik
Mój Blog:☛ Klik
Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 14 15 16 17 18 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku