Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 56 57 58 59 60 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

10-12-2019, 11:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 11:09 przez sebas.)
(10-12-2019, 10:06)djgromo napisał(a):  Nikt tam nie będzie się rozdrabniał w tabelkach nad kilkudziesięcioma krajami przy tysiącach filmów.
A dlaczego nie? W końcu chodzi o zainwestowane pieniądze. Dodanie napisów konkretnym języku to zwsze jakiś tam nakład czasu. Jak film wiekowy, to już od dawna tłumaczenia są. Jak film nowy, to mogły być przygotowywane na potrzeby dystrybucji kinowej - czyli trzeba dogadać się z lokalnym dystrybutroem. Jak by nie patrzeć, to poświęcić należy jakiś czas, czyli pieniądze.
To "rozdrabnianie się", to zawsze jakaś robota do zrobienia, a "biurokracja" lubi ją sobie wymyślać. Taka analiza to trochę pracy dla jakiegoś analityka, więc ktoś to może zrobić, żeby wykazać, że jest potrzebny.

W przypadku BD była przecież możliwość zrobienia jednej płyty tak, aby przynajmniej w kwestii napisów, objąć większa część Europy. Z jakichś względów tego nie robiono i tak mamy całą mase wydań z Europy zachodniej na których  nie ma polskich napisów. Te są dostępne na wydaniach dla, nazwijmy to umownie, Europy wschodniej, czyli Polski, Czech, Litwy, Łotwy itd.. Przecież w wielu przypadkach to było do uniknięcia. Ktoś jednak chciał, żeby płyta wydana na rynku niemieckim nie była identyczna, z tą kupowaną w Polsce, czyli, minimalizowano możliwość, tego, że Polacy, Czesi itd, kupią wydania we Francji, w Niemczech, czy Włoszech. Można więc założyć, że ktoś sprawdzał, kto gdzie kupuje i w jakimś tam stopniu starał się to kontrolować. Myślę, że dalej jest to kontrolowane. Tak jak napisali wcześniej Koledzy Misfit i Mierzwiak, jest bardzo pokaźna liczba wydań UHD z polskimi napisami, niedostępna w polskiej dystrybucji. Sam przykładowo nabyłem ostatnio takie wydanie - "Most na rzece Kwai". To film mający już swoje lata, więc tłumaczenie było. Sony zainwestowało czas i pieniadze żeby dodać te napisy i nie sądzę, żeby nie zweryfikowało tej inwestycji. Sam fomrat UHD został pozbawiony kodów/blokad regionalnych, więc tym bardzie wspiera kupowanie na całym świecie, a nie lokalnie.
Ja mam nadzieję, że może doczekamy się oficjalnego wykorzystania możliwości technicznych BD, gdzie aplikacje dodane na płycie miały pobierać napisy z netu i zapisawać na wewnętrzej pamięci masowej. Customowy firmaware do odtwarzaczy takich jak Oppo czy Pioneer, daje nawet większe możliwości. Technologia więc jest.

@MasterThief
Plusik za dobrą robotę. Tak trzymać.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

10-12-2019, 11:02
(10-12-2019, 10:32)Gieferg napisał(a):  Może tak jest z UHD, nie wiem, nie śledzę cen, nie zanosi się, żebym się na to przerzucał.
BD też kupuję u nas, no chyba że chodzi o rzeczy u nas niedostępne albo takie które mają u nas spieprzony obraz jak Drive które niedawno kupiłem. W przypadku tradycyjnych wydań z PL nie chce mi się nawet sprawdzać czy mogę coś kupić tanie za granicą bo ceny u nas akurat są dla mnie satysfakcjonujące.

Z UHD to co innego. Za cenę jednego filmu u nas mogę mieć 2 albo 3 kupione za granicą.

Spider-Man: Far From Home UHD na empiku kosztuje 134,99. W promocji na Black Friday kupiłem go w USA, z polskimi napisami, za 59 zł. (razem z przesyłką) Wybór był prosty.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

10-12-2019, 11:03
(10-12-2019, 11:01)sebas napisał(a):  . Sam przykładowo czekam na takie wydanie - "Most na rzece Kwai"
Czekasz na polską okładkę? Bo za granicą jest z PL

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

10-12-2019, 11:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 11:12 przez sebas.)
@wolfman
Źle się chyba wyraziłem. Już to kupiłem na zavvi. Czekam na przesyłkę. Podałem jako przkład filmu znanego, który nie doczekał się dystrybucji w Polsce na UHD, a jest dostępny z napisami PL zagranicą bez problemu. Zapłaciłem 10 funtów + koszt przesyłki. Cena nieosiagalna w Polsce, nawet jakby to wydali...

(10-12-2019, 09:11)Mr.Hankey napisał(a):  Po co wtedy mają dodawać wersję językową dla kraju, w którym wiedzą, że nie będą dystrybuowani?
Po to, że ludzie coraz częściej kupują wysyłkowo na amazonach, zavvi i tym podobnych. Nie patrzą na to czy film jest dystrybuowany lokalnie. Chcą mieć dane wydanie, to kupują. Dodanie polskich napisów poszerza grupę potencjalnych klientów.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline lukee
Stały bywalec
Liczba postów: 492
Reputacja: 30

10-12-2019, 11:08
Wg mnie ten artykuł nie wniósł nic nowego poza jasnymi faktami. Zadziwia mnie też zadawanie oczywistych pytań przez osobę która jako kolekcjoner - zna rynek na wylot i zapewne zna też warunki dystrybucji, koszta itp. Nie rozumiem wiec po co pisać o czymś czego się nie zmieni ani nie ma się na to wpływu. Sprowadzanie wszystkiego do braku chęci, wyzysku, oszukiwania i cwaniakowania dystrybutora jest dla mnie niepojęte. To tak jak bym zaczął wmawiać że np. Mercedes olał naszych kierowców i nie promuje swoich extra super aut wystarczająco i przez to Polacy jeżdżą słabymi autami bo jest lipna promocja tych zajebistych. Takie argumenty padają w artykule gdzie autor zarzuca słabą popularyzacje BD względem DVD. Kolejne pretensje do chyba nikogo o brak limitowanych ( najdroższych wydań ) dla kolekcjonerów. A ilu tych kolekcjonerów w naszym pięknym kraju mamy, którzy to polecą do MM, Empiku itp i wykupią te najdroższe wydania w steelach z dodatkami, figurkam iitp. Mają to wykupić ci kolekcjonerzy co to płaczą po forach na zwykłe wydania jakie to u nas są drogie i ściągają to samo z UK,US,DE,FR? Przecież to jest samo zaprzeczanie sobie. W jednym zdaniu jechać na droższe ceny i pisanie, że się tego nie kupi a potem pytanie czemu nie trafia do nas najdroższe wydanie Jokera w steelu z 4K? Odpowiedź jest prosta, kto ma to kupić i w jakich ilościach i w jakiej cenie? Przecież jak by się przejść po polskich domach to pewnie najpopularniejsze telewizory to 32-40 cali więc co Ci ludzie mają na tym oglądać ? Jokera w 4k Big Grin Big Grin Big Grin Tak samo jak argumenty, że w konsoli jest napęd ... no jest i służy on temu by włożyć do niego GRĘ na na płycie BD. Jaki procent ludzi kupujących konsole zrobiło to w celu zbierania filmów na BD? 5% ? 10%? Sorry ale w większy procent nie uwierzę. Tak samo jak można wałkować w nieskończoność porównywanie rodzimego rynku wydawniczego do UK czy USA i dziwienie się, że ta jest taniej Big Grin Big Grin Big Grin Jest taniej bo jest więcej nakładu, jest więcej nakładu bo jest na to klientela, jest na to klientela bo mieszka tam duuuuuużo więcej ludzi niż u nas i każdy z nich ma zarobi po kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie i może sobie takich filmów nabrać cały koszyk jak ja kajzerek w Tesco. No ale wiadomo można udawać, że się tego nie rozumie i pisać do dystrybutorów, że się jest oszukanym. Tylko tak najzwyczajniej, czasu wam na to nie szkoda?

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

10-12-2019, 11:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 11:36 przez Wolfman.)
Wiesz swego czasu padł prawie rynek komiksowy, a obecnie przeżywa renesans. Przecież możesz pobrać za darmo z sieci skan i przeczytać. A ile te serie z Transami zajmuja miejsca i Coanami po 100 albumów to już nie wspomnę.
Jak nie będzie artykułów to nie będzie dyskusji, nie ma dyskusji nie ma zainteresowanych. Więc jasne jest wtedy dla smutnych panów w garniturach, że nie ma zainteresowania dla potencjalnego nabywcy. Poza tym te artykuły odświeżają też wiedzę o istnieniu pewnych formatów dla osób, których wiedza się zatrzymała na dvd. Takich nie brakuje.
Nawet nie wchodzę czytać ocen na Filmwebie, większość ogląda kradziony materiał na ekranie monitora czy telefonu i wystawia ocenę całościową za obraz i dźwięk 1/10.
FIlmweb przy rejestracji powinien wymagać potwierdzenia do oglądania odpowiedniego sprzętu i ocenie nośnika/platformy streaminowej, lub skanu z biletu do kina. Wyeliminowało by to 80% zbędnych użytkowników, ale mógłbym się zacząć sugerować ocenami z tego portalu Wink. Parę razy spytałem na czym oglądałeś, że tak słabo oceniasz obraz i dźwięk 1/10 to zgadnijcie czy dostałem odpowiedź.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

10-12-2019, 11:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 11:40 przez Gieferg.)
Mierzwiak napisał(a):BD też kupuję u nas, no chyba że chodzi o rzeczy u nas niedostępne albo takie które mają u nas spieprzony obraz jak Drive które niedawno kupiłem. W przypadku tradycyjnych wydań z PL nie chce mi się nawet sprawdzać czy mogę coś kupić tanie za granicą bo ceny u nas akurat są dla mnie satysfakcjonujące.
No i dokładnie o tym mówię.
Ale niektórzy (wnioskując choćby po komentarzach pod artykułem) i tak kupią z zagranicy nawet gdy nie ma to większego sensu, bo polskie jest be i c***.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline MasterThief
Valar Dohaeris
Liczba postów: 590
Reputacja: 27

10-12-2019, 11:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 11:47 przez MasterThief.)
Generalnie nie udzielam się specjalnie w temacie Blu-ray vs DVD bo to jest w mojej opinii bez sensu - wiadomo, że DVD zawsze będzie popularniejsze bo jest tańsze, powszechniej dostępne, a sporo ludzi ma kompletnie wylane na jakość obrazu czy dźwięku. Cieszę się jednak, że ten artykuł zyskał dość niezłą przychylność i aprobatę, szkoda tylko że większość osób w sieci uważa, że polska dystrybucja jest czysta jak łza i w ogóle nie można jej nic zarzucić, bo przecież jedynym winnym jest rozwój VOD i wysokie ceny odtwarzaczy/płyt (a sugerowanie się wysokimi cenami odtwarzaczy BD w 2019 jest już naprawdę smutne, co najmniej jakby te urządzenia zadebiutowały raptem kilka miesięcy temu).

Osobiście mam gdzieś, że DVD jest popularniejsze, ale to że ten przedpotopowy nośnik jest popularniejszy nie jest żadnym wyjaśnieniem takiego traktowania rynku Blu-ray. W końcu za granicą DVD też się lepiej sprzedaje, też ludzie mają gdzieś jakość obrazu, ale jakoś nie powoduje to windowania cen filmów czy seriali do absurdalnych poziomów. A już bronienie dystrybucji i ich bandyckich cen, bo przecież się nie sprzedaje więc biedna firma musi sobie jakoś odbić na kliencie jest jeszcze słabsze. Skoro polska dystrybucja nie ma sobie nic do zarzucenia, to czemu nigdy nie chcą podjąć jakiejkolwiek dyskusji z ludźmi, a na każdy nieprzychylny komentarz dotyczący cen odpowiadają ich kasowaniem i permanentnym banowaniem - w ten sposób nie można prowadzić z nimi żadnej normalnej dyskusji.

Jest tutaj na forum też jeden bardzo oddany fan polskiej dystrybucji - Poral - z którym nie można na Facebooku wejść w żadną polemikę i dyskusję, bo jakikolwiek atak na polskie firmy kończy się banowaniem, a w dodatku Sławek niejednokrotnie odnosi się wręcz pogardliwie do osób kupujących za granicą (i traktujący ich jak anty-patriotów). Z takim podejściem trudno oczekiwać jakichkolwiek zmian na polskim rynku. Także jak ktoś woli DVD to niech sobie zbiera DVD i niech sobie ogląda nawet na 75 calach jak ma ochotę. Ale niech dystrybutorzy nie ograniczają sztucznie dostępności BD i niech nie żądają za filmy/seriale jak za zboże Smile Szkoda też, że duże portale branżowe nie chcą się w te tematy w ogóle mieszać, prawdopodobnie ze względu na to jak zareagują firmy pokroju Galapagos na taką antyreklamę. Tak się akurat jednak składa, że ja nie jestem HDTV Polska, iMagazine, Fakes Forge, Antywebem czy Spider's Webem i nie będę siedział dłużej cicho, podczas gdy wszyscy inni milczą. Na tym felietonie też nie skończę swojej krucjaty (o ile tak można to określić) przeciwko pewnym działaniom tych firm Smile

Kino domowe:

Telewizor: LG OLED 55C7V
Odtwarzacz Ultra HD Blu-ray: Panasonic DP-UB820
Przystawka box: Apple TV 4K
Soundbar: Sony HT-ST5000 (Dolby Atmos | DTS:X | Dolby Vision)

Angel
Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak

10-12-2019, 12:07
(10-12-2019, 11:46)MasterThief napisał(a):  dodatku Sławek niejednokrotnie odnosi się wręcz pogardliwie do osób kupujących za granicą
A co ja miałbym kupować w Polsce obecnie? Dekadę temu jeszcze była nadzieja, że się rozwinie rynek wydań steelbook, to bardzo popularny rodzaj opakowań na całym świecie. Nawet prosiło się by powstał jakiś sklep typu FA, Fnac, Zavvi z własnymi exami. Praktycznie każdy kraj taki sklep ma. Tutaj nic, wydadzą film na bd w steelbook, a 4k nie ruszą, bo i po co.
Skupowanie wszystkiego jak leci na rynku polskim nie ma nic wspólnego z patriotyzmem, a to wręcz ślepa rzecz i głupia. Zwłaszcza w czasach gdy przy aprobacie rządu jesteśmy dymani z każdej strony i w każdym produkcie płacimy wysokie podatki. Gloryfikacja dvd w Polsce to kolejny absurd, mogą tanio tłoczyć i mają tańsze licencje, więc zaniżają jego ceny w stosunku do dvd ile się da. Liczą, że na bd sobie odbiją.

Odpowiedz
Offline lukee
Stały bywalec
Liczba postów: 492
Reputacja: 30

10-12-2019, 12:10
(10-12-2019, 11:46)MasterThief napisał(a):  Także jak ktoś woli DVD to niech sobie zbiera DVD i niech sobie ogląda nawet na 75 calach jak ma ochotę. Ale niech dystrybutorzy nie ograniczają sztucznie dostępności BD i niech nie żądają za filmy/seriale jak za zboże Szkoda też, że duże portale branżowe nie chcą się w te tematy w ogóle mieszać, prawdopodobnie ze względu na to jak zareagują firmy pokroju Galapagos na taką antyreklamę.
Ludzie którzy mają DVD i kupują filmy na tym nośniku nie oglądają tego na 75 calach. Po co takie przekłamywanie? Dystrybutorzy ograniczają SZTUCZNIE dostępność BD? Jakieś dowody, przykłady? Oczekujesz, że dystrybutor będzie u nas sprzedawał taniej niż w UK czy US? Dlaczego? Bo jakiś kolekcjoner tak chce? Przedstawiłeś chociaż jakiś powód dlaczego to u nas te wydania miały być tańsze niż w potęgach gospodarczych gdzie ludzie zarabiają kokosy? Czy masz tyle pretensje? Spoko. Ciebie stać na OLED, na Oppo i wydanka w 4K w steelbookach ale tu jest Polska i nie każdy ma taki zestaw jak ty. Rynek wydań w Polsce i dystrubucje oceniasz przez pryzmat własnej osoby i własnych wymagań. Ja absolutnie nie widzę problemu który ty opisujesz a już na na pewno nie widzę podstaw to dramatyzowanie czy wymagania by ktoś o ty miał pisać że u nas jakiś steelbook nie został wydany w 4k czy wydanie limitowane. Czy jest też gdzieś jasno podane że dystrybutor musi Ci opisywać na Twoje komentarze na fejsie?

Nie wiem czy znacie firme Upper Deck. Najwiekszy wydawca kart kolekcjonerskich na świecie posiadajacy chyba licencje na kazda najlepszą lige sportową swiata + wiele wiecej marek. Od dlugiego czasu lezy ich strona gdzie można odhaczać sobie posiadane karty. Posprawdzalem na paru kompach, przegladarkach, napisalem do kumpla z IT zeby zerknal czy problemy na stronie sa po ich stronie czy moze cos mi z kompem sie porobilo. Potwierdzil mi ze problem po ich stronie z serwerami. Napisalem wiec grzecznego emaila ze jest taki problem i chcialem zgloscic. Co dostalem w odpowiedzi? Ze u nich w IT wszystko dziala i nie ma zadnego problemu wiec cos pewnie u mnie i oni mi nie pomogą. To tak w kwestii tego co padło powyzej ze to u nas sie z ludzi robi debili ze na zachodzie to wszystko cacy i zajebiscie. Oczywiscie strona dalej nie działa i mozna ze kazda przegladarke i komp odpalic ale przeciez u nich działa .... Sorry za off topic ale mysle ze przyklad porównywalny.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 56 57 58 59 60 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku