Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 57 58 59 60 61 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

10-12-2019, 12:33
tylko tutaj pojawia się kolejny problem. mówimy w głównej mierze o przedstawicielstwach zachodnich koncernów w Polsce. Nie mówimy o Romanie Gutku, który skupił się na kinach i działa prężnie od wielu lat, tylko o jakimś, z miesiąca na miesiąc skromniejszym, polskim pionie zachodnich korporacji, które jakimś dziwnym trafem swoim partnerom w "cywilizowanych" krajach potrafią robić ceny, aby mogli oni vide Amazon robić jakies promocje z cyklu 4 za 10. tutaj pojawia się pytanie dlaczego wydawcy pokroju imperiala czy warnera (galapagos) dają lepsze ceny tam, a gorsze tu. za cenę nie odpowiadają ani sklepy, ani pionki z Polski. prawda jest taka, że jeżeli bojkotuje się nasz rynek, analogicznie powinno bojkotować się tamtych wydawców tam, nawet jeżeli proponują niższą cenę. Bo to jest tak trochę kupowanie od oszusta, tylko w innym punkcie i za mniejsze pieniądze.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

10-12-2019, 12:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 12:38 przez Gieferg.)
Cytat:Jest tutaj na forum też jeden bardzo oddany fan polskiej dystrybucji - Poral - z którym nie można na Facebooku wejść w żadną polemikę i dyskusję,

Nawet na tym forum niejednokrotnie się przekonałem, że "Dyskusja" i "Poral" to słowa, które w żadnym wypadku nie powinny być wypowiadane w tym samym zdaniu Smile

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

10-12-2019, 12:37
To jest takie błędne koło - polscy dystrybutorzy nie obniżą cen na filmy/seriale wydawane na UHD BD przy takiej ilości sprzedawanych sztuk, a spora część z nas ani myśli wydawać po 120 zł czy nawet więcej za zwykłe wydanie w plastiku więc kupujemy za granicą.

To samo przez wiele lat miało miejsce z BD w Polsce - o ile mnie pamięć nie myli to taki Braveheart czy Gladiator w momencie premiery i jakiś czas po niej był w cenie 130-140zł, a Antologia Obcego 600-650 zł - to samo wydanie z polskimi napisami było dostępne w Grecji za ~250 zł, a w UK bez pl wersji poniżej 200zł, a kilka miesięcy później w promocji za ~100 zł.
Dopiero większa ilość sensownych promocji, które pojawiły się jakoś tak po 5 latach od startu Blu-ray'a rozruszała ten skostniały rynek, a przy okazji wyższej sprzedaży ceny nowości filmowych spadły do wartości dwucyfrowych.
Czas pokaże czy ta sama droga czeka nas w przypadku UHD BD - mam co do tego spore wątpliwości.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

10-12-2019, 12:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 12:42 przez Gieferg.)
Bravehearta sprowadzałem w 2010 roku z Włoch, od razu dwa egzemplarze, drugi opchnąłem drożej, ale wciąż taniej niż u nas chodził, odzyskując tym samym połowę ceny pierwszego Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

10-12-2019, 12:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 12:50 przez Ethan.)
I jeszcze takie przemyślenie (i nie chodzi o bronienie polskich przedstawicielstw warnera czy imperiala) ale założę się, że ceny też wynikają z prostej przyczyny. Koncerny wtłaczają tam setki filmów w Amazona. Amazon negocjuje dzięki temu lepsze ceny, a nasz dystrybutor dostaje mniej, po wyższej cenie od swojej "Matki", potem ma to rozdysponować, do zamawiających z roku na rok mniej, albo i wcale oddziałów empikowo-mediamarktowych i tak to się kończy. Do tego jak są niskie nakłady sprytnie to wykorzystuje dvd max dogadując się z wydawcami zabierając całe ilości i windując ceny, bo wiedzą, że ten nakład jakoś im się sprzeda, nawet 50zł drożej niż miałyby empiki i mediamarkty. dlatego dvd-max to zło najgorsze i nic bym od nich nie kupił, za tego rodzaju praktyki.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

10-12-2019, 13:09
Ale tu nie chodzi tylko o Amazon. Nawet FA w takich Czechach ma dobre promocje. Kupiłem sporo filmów po 20 złocisza, ostatnio też trochę filmów kupiłem. Nie wspomnę o dystrybucji tam, Mniejszy kraj, a wszystko ma większy zasięg.

Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak

10-12-2019, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 13:32 przez Ethan.)
Nie wiem na jakich zasadach działa FA. Oni chyba nie dostają całości materiału od wydawcy już gotowego, tylko robi swoje ekskluziwy i nie są powiązani z żadnym wydawcom? Tutaj nie mamy żadnego odpowiednika u nas. ceny filmów w Polsce nie zmienią się na lepsze, bo mało osób kupuje. I nie gadajcie, że wynika to z ceny. Przyczyną jest olanie nośnika przez Kowalskiego. On robił 90% rynku, a nie kolekcjonerzy z filmożercowego forum. I dvd też niczego nie blokowało, ani nieświadomość. Kowalscy kupowali dvd, kupowali odtwarzacze, bo była moda na to żeby w salonie stał odtwarzacz. Potem pojawiły się inne zajwki, a poziom sprzedaży odtwarzaczy do blu był niewielki. jeszcze klienci zostali nabici przez wydawców i sklepy z elektroniką w 3d, a potem temat olano i nie było wsparcia. Konsole? A czy konsole stoją w pokojach Kowalskich? Nie. W pokojach ich dzieci. Jakie podejście do nośników fizycznych mają młodzi? Streaming...

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

10-12-2019, 13:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 13:41 przez sebas.)
(10-12-2019, 11:08)lukee napisał(a):  To tak jak bym zaczął wmawiać że np. Mercedes olał naszych kierowców i nie promuje swoich extra super aut wystarczająco i przez to Polacy jeżdżą słabymi autami bo jest lipna promocja tych zajebistych.
Porównanie bez sensu. Mercedes to marka premium w Polsce, ale i na całym świecie. BD nie jest towarem premium. Tym bardziej, że dalej piszesz.
(10-12-2019, 11:08)lukee napisał(a):  każdy z nich ma zarobi po kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie i może sobie takich filmów nabrać cały koszyk jak ja kajzerek w Tesco

(10-12-2019, 11:08)lukee napisał(a):  Takie argumenty padają w artykule gdzie autor zarzuca słabą popularyzacje BD względem DVD.
Jakoś z DVD kosztującego dawniej po 120zł za płytke udało się zrobić produkt kosztujacy 10-20zł. Dlaczego nie udało się tego z BD? O tym pisze Autor.

(10-12-2019, 11:08)lukee napisał(a):  A ilu tych kolekcjonerów w naszym pięknym kraju mamy, którzy to polecą do MM, Empiku itp i wykupią te najdroższe wydania w steelach z dodatkami, figurkam iitp.
Myśle, że tyle samo co kiedyś. Za czasów DVD takie wydania szybko znikały z półek, a kosztowały niemało.

(10-12-2019, 11:08)lukee napisał(a):  Mają to wykupić ci kolekcjonerzy co to płaczą po forach na zwykłe wydania jakie to u nas są drogie i ściągają to samo z UK,US,DE,FR? Przecież to jest samo zaprzeczanie sobie.
Nikt tu nie płacze. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale większość  ludzi znalazło rozwiązanie na to kupując właśnie w zagranicą. Taniej.

(10-12-2019, 11:08)lukee napisał(a):  Tak samo jak można wałkować w nieskończoność porównywanie rodzimego rynku wydawniczego do UK czy USA i dziwienie się, że ta jest taniej Big Grin Big Grin Big Grin Jest taniej bo jest więcej nakładu, jest więcej nakładu bo jest na to klientela, jest na to klientela bo mieszka tam duuuuuużo więcej ludzi niż u nas i każdy z nich ma zarobi po kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy złotych miesięcznie
A porównywałeś liczbę mieszkańców Polski z liczbą mieszkańców w UK, Niemczech, Francji czy Włoszech. Czy sprzedaż jest tam proporcjonalnie do liczby mieszkańców większa?

(10-12-2019, 12:10)lukee napisał(a):  a już na na pewno nie widzę podstaw to dramatyzowanie czy wymagania by ktoś o ty miał pisać że u nas jakiś steelbook nie został wydany w 4k czy wydanie limitowane.
Ponownie, nikt nie dramatyzuje, bo kupi to bez problemu gdzie indziej, nawet z napisami PL. MasterThief zadaje pytanie dlaczego nikt z polskich dystrybutorów nie stara się zagospodarować Klientów którzy chcą takie wydania kupić? Zastanawiałeś się dlaczego, taka przykładowo czeska filmarena, wydaje całą masę kolekcjonerek i steelbooków (czasem po kilka rodzajów dla tego samego filmu) i to wszystko szybko się wyprzedaje? Wedługo Twojego rozumowania to pewnie dlatego, że Czechów jest więcej niż Polaków i są od nas znacznie bogatsi. Sprawdzałeś może ile ciekawych filmów (zwłasza z lat 90-tych i 80-tych ) pojawiło się w czeskiej dystrybucji, a u nas nie? Przykłady? Proszę bardzo - Cliffhanger, Total Recall, Rambo 1-3, Red Heat. Mają tylko czeskie (i ewentualnie węgierskie) napisy. Opłacało im się?

(10-12-2019, 12:10)lukee napisał(a):  Czy jest też gdzieś jasno podane że dystrybutor musi Ci opisywać na Twoje komentarze na fejsie?
Nie, ale dobre wychowanie tego wymaga. Brak odpowiedzi to przyczyna narastania plotek i utwierdzania czytelników, że nie ma się argumentów na odparcie postawionych zarzutów.

(10-12-2019, 12:10)lukee napisał(a):  Oczekujesz, że dystrybutor będzie u nas sprzedawał taniej niż w UK czy US?
Nie odniosłem takiego wrażenia. MasterThief zadaje pytanie dlaczego jest dużo drożej. Ja nie muszę miec taniej. Niech ceny będą chociaż zbliżone. Przesyłka z zagranicy też przecież kosztuje. W tym roku kupiłem niestety niewiele od lokalnych dystrybutorów. Gdy jednak cena była uczciwa (nawet drożej niz zagranicą, ale w granicach rozsądku) wybierałem polskiego dystrybutora, nawet Filmostradę, w przypadku której wydań wielokrotnie miałem brudny lub wręcz uszkodzony nośnik. Nie moge jednak kupić o polskiego dystrybutora, czegoś czego On nie oferuje. Ty natomiast usilnie pomijasz ten fakt.

(10-12-2019, 11:46)MasterThief napisał(a):  a w dodatku Sławek niejednokrotnie odnosi się wręcz pogardliwie do osób kupujących za granicą (i traktujący ich jak anty-patriotów).
Acha, czyli jak jakiegoś filmu nie wydano w Polsce na BD, ani nigdzie w wersji PL, to mam go patriotycznie nie oglądać? Mieszkam w Polsce, pracuję w Polsce, tutaj płacę podatki. Kupuje polską żywność i te produkty, które lokalna gospodarka jest mi w stanie dostarczać. Co hobbystyczne kupowanie filmów ma mieć wspólnego z patriotyzmem? Tak na marginesie, większość filmów na stronie Porala to produkcje amerykańskie. Czy to patriotyczne oglądać filmy, które nie są polskiej produkcji?

(10-12-2019, 13:30)Ethan napisał(a):  A czy konsole stoją w pokojach Kowalskich?
Zdziwiłbyś się.

(10-12-2019, 13:30)Ethan napisał(a):  Jakie podejście do nośników fizycznych mają młodzi? Streaming...
To w takim razie niech nasi dystrybutorzy napisza to wprost. Wydałem na DVD w życiu na prawdę dużo. Już na mnie swoje zarobili. Nie chcą więcej - ich sprawa. W takim przypadku, to już moga zwijać zupełnie cały ten "płytowy" interes. Całe szczęscie są jednak inni, ktrórzy nie patrzą na to czy streaming popularny, czy nie i dalej robią swoje - sprzedają nośniki fizyczne i jakoś z tego żyją.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline lukee
Stały bywalec
Liczba postów: 492
Reputacja: 30

10-12-2019, 13:50
(10-12-2019, 13:34)sebas napisał(a):  Jakoś z DVD kosztującego dawniej po 120zł za płytke udało się zrobić produkt kosztujacy 10-20zł. Dlaczego nie udało się tego z BD?
Jak to się nie udało? Za 10 zł czy 20 zł to niby jaki film na DVD kupisz? Może nowość? Wolne żarty. Masz taką samą sytuacje bo stare BD możesz kupić właśnie za 10-20 zł a nowe wychodzą po 60-70 zł czy max 80zł. Nowe DVD wychodzą u nas po 30-40 zł a nie za 10-20 zł.

(10-12-2019, 13:34)sebas napisał(a):  A porównywałeś liczbę mieszkańców Polski z liczbą mieszkańców w UK, Niemczech, Francji czy Włoszech. Czy sprzedaż jest tam proporcjonalnie do liczby mieszkańców większa?
Sugerujesz, że nie jest? Mieszkałem w UK przez pare lat i wiem jak ludzie tam kupują i jakie ilośći. Prosze podaj mi zatem gdzie jest gorzej ze sprzedażą niż u nas i gdzie to niby ludzie mniej kupują

(10-12-2019, 13:34)sebas napisał(a):  Nie moge jednak kupić o polskiego dystrybutora, czegoś czego On nie oferuje. Ty natomiast usilnie pomijasz ten fakt.
Wcale nie, wiele razy tu pisałem o filmach które nie zostały wydane u nas na BD. Są to jednak pozycje które pewnie nie znalazły by mega wielu odbiorców a to po raz kolejny przekłada się na ... sprzedaż.

Skoro w Czechach wydają to chyba logiczne, że im się to opłaca. A pytanie o to czy w Czechach lepiej zarabiają pozostawię bez odpowiedzi. Przecież możecie otworzyć sobie swoją firmę i zająć się dystrybucją skoro to jest taki dochodowy biznes i tylu klientów czeka na zakupy. Zrobicie lepsze ceny niż za granicą albo takie same skoro to wszystko jest tak banalne i oczywiste?

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

10-12-2019, 14:19
(10-12-2019, 13:50)lukee napisał(a):  Masz taką samą sytuacje bo stare BD możesz kupić właśnie za 10-20 zł a nowe wychodzą po 60-70 zł czy max 80zł. Nowe DVD wychodzą u nas po 30-40 zł a nie za 10-20 zł.
Właśnie 30-40zł to duża róznica w porównaniu 60-80. Jak szybko tanieje DVD do poziomu 10-20zł, a jak szybko BD?

(10-12-2019, 13:50)lukee napisał(a):     sebas napisał(a):  
   A porównywałeś liczbę mieszkańców Polski z liczbą mieszkańców w UK, Niemczech, Francji czy Włoszech. Czy sprzedaż jest tam proporcjonalnie do liczby mieszkańców większa?

Sugerujesz, że nie jest? Mieszkałem w UK przez pare lat i wiem jak ludzie tam kupują i jakie ilośći. Prosze podaj mi zatem gdzie jest gorzej ze sprzedażą niż u nas i gdzie to niby ludzie mniej kupują

Proporcjonalnie do liczby mieszkańców. UK - 66 milionów, Polska - 38 milionów. Czyli w UK 1,78 razy więcej mieszkańców niz w Polsce. Czy sprzedaż BD jest tam 1,78 razy większa?

(10-12-2019, 13:50)lukee napisał(a):  Prosze podaj mi zatem gdzie jest gorzej ze sprzedażą niż u nas i gdzie to niby ludzie mniej kupują
A co to ma wspólnego z tym co napisałem? Nic takiego z mojej wypowiedzi nie wynika. Ty napisałeś "duuuuuużo więcej" i w tym upatrujesz przyczynę większej sprzedaży. Czy blisko dwa razy więcej mieszkańców przekałda się na dwa razy większa sprzedaż?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 57 58 59 60 61 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku