Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 66 67 68 69 70 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

28-04-2020, 14:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2020, 14:55 przez Glaeken.)
(28-04-2020, 12:33)Nfsfan83 napisał(a):  streaming to jest WYPOŻYCZALNIA na jakiś czas, kto to lubi niech tak sobie ogląda. Zresztą ja mam inny mental i nie pasuję do 99% forumowiczów ale lubię filmy i to nas łączy.
To nie to samo. W streamingu nie zwracasz filmu i nie ma on postaci fizycznej a dostęp do contentu masz 24/7 na różnych przenośnych urządzeniach.

p.s.: bez obrazy ale zajrzałem do wątku z Twoją kolekcją i z mojego punktu widzenia jesteś reprezentantem tych 99% Wink

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

28-04-2020, 15:41
(28-04-2020, 11:25)Glaeken napisał(a):  Nie zrzucałbym wszystkiego na słabość rynku wydawniczego

Wszystkiego nie, ale większość. Ludzie kupują to, co tańsze i gorsze, bo nie mają alternatyw. Nie mają alternatyw, bo nikt ich nie wprowadza. Nikt ich nie wprowadza, bo ludzie kupują to, co tańsze i gorsze. I tak wygląda polski krąg życia. A idę o zakład, że gdyby wydawcy wraz ze sklepami odpowiednio pocisnęły, to i klient by się znalazł.

Cytat:Pierwszy z brzegu ranking vod sugeruje, że jesteśmy narodem który lubi własną papkę - nie dość, że jesteśmy codziennie katowani tanimi niekończącymi się serialami dla gospodyń domowych to jeszcze chętnie za nie płacimy oraz za dostęp do miernych produkcji tvnu czy tvp w vod. Mamy ch...y gust!

Raczej jesteśmy ciemnym narodem. Połowę tego kraju pewnie TVP edukuje, więc nic dziwnego, że w statystykach przoduje wciąż Klan i polisz wiołdi. Rząd mówi, żeby założyć maseczki i wszyscy potulnie zakładają. To w sumie jakby rząd nakazał kupować filmy na blu, ludzie zaczęliby kupować? Eureka!

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

28-04-2020, 16:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2020, 16:50 przez Nfsfan83.)
(28-04-2020, 13:27)Ethan napisał(a):  to teraz poproszę definicję lewackiego gówna. Że Kieślowski? że współczesne kino koreańskie na czele z Parasite czy Lamentem? Że Lynch? Że całe kino autorskie? bo tak ciężko się odnieść.

jak jesteś bystry to się domyślisz o co mi chodziło, dla pomocy parę linków:

https://www.pch24.pl/netflix-traci--bo-ma-slabsze-produkcje--a-moze-to-efekt-lewackiej-propagandy,69835,i.html

https://www.pch24.pl/lewacki-przechyl-netflixa--ideologizacja-gigantow-streamingu,61342,i.html

https://www.wykop.pl/link/5089933/netflix-w-awangardzie-lewackiego-postepu/

#Glaeken VOD - https://pl.wikipedia.org/wiki/Wideo_na_%C5%BCyczenie jak to nie jest wypożyczalnia to jeszcze lepiej to jak to nazwać...

to nie jest VOO - Video On Own - nie wiem czy takie coś jest, że pobierasz zapisujesz na dysku czy wypalasz i masz na własność.

Mi chodziło, że zbieram przeważnie hity z 80-tych na DVD, dodaje lektora a 99% tutaj woli filmy ambitne z oryg ścieżką i napisami najlepiej w UHD czyli ja nie jestem "ą i ę" pod tym względem Smile

#Mefisto nie musisz nakładać maseczki ale jak to złapiesz nie obciążaj swoją osobą służby zdrowia ok?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

28-04-2020, 17:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2020, 17:11 przez Mierzwiak.)
(28-04-2020, 16:50)Nfsfan83 napisał(a):  https://www.pch24.pl/netflix-traci--bo-ma-slabsze-produkcje--a-moze-to-efekt-lewackiej-propagandy,69835,i.html

https://www.pch24.pl/lewacki-przechyl-netflixa--ideologizacja-gigantow-streamingu,61342,i.html
Dla przeciwwagi news obiektywny, który nie zawiera w sobie nacechowanej ideologicznie tezy i nie pochodzi ze strony Polonia Christiana (LOL):

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1587520865

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

28-04-2020, 18:19
#Mierzwiak wybór portalu ok może nie trafiony wpisałem na szybko Netflix lewacki i to wyszło ale przeważają tam produkcję powiedzmy to "poprawne politycznie", ja bym go nie wybierał i tyle.

https://www.filmweb.pl/serial/Sex+Education-2019-809758/discussion/Netflix+przechodzi+sam+siebie+w+propagowaniu+politycznej+poprawno%C5%9Bci..,3061​798

Chętnie bym zobaczył białego bohatera jak walczy z islamem Wink

#Mefisto nie zakładaj maseczki skoro rząd każe, bądź buntownikiem i pokonaj koronawirusa siła woli!!! Big Grin

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

29-04-2020, 05:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2020, 05:49 przez Glaeken.)
(28-04-2020, 16:50)Nfsfan83 napisał(a):  #Glaeken VOD - https://pl.wikipedia.org/wiki/Wideo_na_%C5%BCyczenie jak to nie jest wypożyczalnia to jeszcze lepiej to jak to nazwać...

to nie jest VOO - Video On Own - nie wiem czy takie coś jest, że pobierasz zapisujesz na dysku czy wypalasz i masz na własność.
Pogubiłem się. Nie bardzo rozumiem co próbujesz powiedzieć.

(28-04-2020, 16:50)Nfsfan83 napisał(a):  Mi chodziło, że zbieram przeważnie hity z 80-tych na DVD, dodaje lektora a 99% tutaj woli filmy ambitne z oryg ścieżką i napisami najlepiej w UHD czyli ja nie jestem "ą i ę" pod tym względem Smile
Byłbym ostrożny z takimi deklaracjami. Na pierwszy rzut oka widać, że ludzie mają bardzo różne gusta i zbiory. Nie wiem nawet czy jakakolwiek ankieta dałaby radę objąć taki rozrzut.

(28-04-2020, 15:41)Mefisto napisał(a):  Ludzie kupują to, co tańsze i gorsze, bo nie mają alternatyw. Nie mają alternatyw, bo nikt ich nie wprowadza. Nikt ich nie wprowadza, bo ludzie kupują to, co tańsze i gorsze. I tak wygląda polski krąg życia.
Też tak kiedyś myślałem do momentu gdy z anten zostały zdjęte wszystkie programy o filmach typu Filmidło czy Kinomaniak (Torbicką też gdzieś schowali) a kino ambitne zaczęli pokazywać w okolicach północy. Z tego wynika, że alternatywa w naszym kraju nie jest w cenie i wolimy polskiego ziemniaka od francuskiej trufli Wink

(28-04-2020, 15:41)Mefisto napisał(a):  A idę o zakład, że gdyby wydawcy wraz ze sklepami odpowiednio pocisnęły, to i klient by się znalazł.
Zgoda ale promocja, reklama i marketing to gigantyczny wydatek a rezultat mógłby być i tak słabiutki. I dlatego u nas jest jak jest bo ryzykować nikt nie chce.

Wysłane z planety LV-426 przy użyciu Tapatalka

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

29-04-2020, 10:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2020, 10:07 przez Gieferg.)
Cytat: a 99% tutaj woli filmy ambitne

99%? Słabe jaja. Powiedziałbym, że może że max 20, a wielu kupuje wszystko jak leci, tyle, że częściej nowe filmy, więc nie takie jak ty.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

29-04-2020, 10:11
(28-04-2020, 15:41)Mefisto napisał(a):  A idę o zakład, że gdyby wydawcy wraz ze sklepami odpowiednio pocisnęły, to i klient by się znalazł.
Kusząca by się z nią zgodzić teza, ale wydaje mi się, że to jednak nie jest (tylko/głównie) kwestia odpowiednio niskiej ceny i dostępności a głeboko zakorzenionych przyzwyczajeń i wewnętrznej zgody na "bylejakość".

Taka scenka z życia.

Pracuję w dużym korpo IT z seniorami, którzy siedzą w tej branży ~20 lat (ale też z 20-30letnimi "młodymi gniewnymi" korposzczuramiWink ), także rozumieją od strony technicznej szeroko pojęte tematy związane ze specyfiką mediów cyfrowych. Innymi słowy rozumieją pojęcia takie jak bitrate, kodeki, kompresja danych itd. i wiedzą jako to wszystko działa od podszewki, ale...

Gadaliśmy kiedyś o filmach, coś zeszło na SF, ktoś napomknął o Odysei kosmicznej i ja jakoś rzuciłem, że kupiłem sobie wydanie 4K na co usłyszałem dwa pytania: po co kupujesz filmy? I po co ci 4K? Na moje tłumaczenie, że dzięki temu mam najlepszą dostępną jakość obrazu i dźwięku usłyszałem: e, daj spokój, to samo mam przecież na cda.p. Podłączam lapka do tv i puszczam fullHD i mam zajebisty obraz.

Kurtyna.

Także mentalnie po prostu większość społeczeństwa nie jest nauczona by dążyć do perfekcji i zadowala się produktem przeciętnym (nawet jeśli stać ich na odpowiedni sprzęt/zakup gadżetów typu film na BD). Tyczy się to też pokolenia 20-30 latków, bo i tutaj spotykam się z podobną argumentacją (cda.pl mi styknie, oglądam filmy na laptopie/telefonie). I tutaj też często-gęsto mówią to ludzie, którzy nie liczą każdego grosza pod koniec miesiąca.

Druga sprawa, która imho wpływa na taką a nie inną sytuację runku filmowego w Polsce, to brak wykształcenia w ludziach posiadania jakiejś pasji. Jakiejkolwiek. Do czegokolwiek. Znakomita większość moich bliższych i dalszych znajomych nie ma pasji rozumianej jako hobby, które pielęgnują w wolnych chwilach, doglądają, pucują, emocjonują się, przeżywają, pogłębiają na jej temat wiedzę, uczą się etc. (wiecie o co chodziSmile ). Jak można wymagać jakiegokolwiek dążenia do wysokich standardów w czymś, co nie jest jego konikiem od kogoś, kto tych standardów nie osiąga nawet w dziedzinie, o której mówi, że ją lubi - bo wielu mam znajomych, którzy to opowiadają czego to oni nie robią/czym to się nie zajmują - rowery, góry, podróże, muzyka, gry wideo - ale jak zaczniesz drążyć, to się okazuje, że to wszystko to jest takie ślizganie się po powierzchni. IMHO w naszym społeczeństwie pojęcia "pasji" i "rozrywki" są nieświadomie mylone i/lub brane za synonimy. Jedyne co może zmienić ten stan rzeczy, to nowe pokolenia wychowywane przez pasjonatów. Tyle, że to jest kwestia dekad Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

29-04-2020, 10:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2020, 10:35 przez Gieferg.)
Cytat:cda.pl mi styknie, oglądam filmy na laptopie/telefonie

Standardowe podejście. Słyszę to samo od 90% osób, z którymi rozmawiam o filmach, z pozostałych 10 % większość ogląda Netflixa lub telewizję.
Osobiście znam JEDNĄ osobę, które okazjonalnie (raz na rok) kupi jakiś film na Blu-ray jak jest w promocji (no, raz niedawno kupił nowość). Reszta albo ściąga albo CDA, albo Netflix itp. Żeby ktoś miał na półce więcej niż kilka/kilkanaście filmów na DVD to zresztą też coś, z czym się daaaawno nie zetknąłem.

Nie wydaje mi się, żeby były jakiekolwiek szanse, żeby coś z tym zrobić.

Cytat:Znakomita większość moich bliższych i dalszych znajomych nie ma pasji rozumianej jako hobby, które pielęgnują w wolnych chwilach, doglądają, pucują, emocjonują się, przeżywają, pogłębiają na jej temat wiedzę, uczą się etc.

jeden znajomy ma rybki, inny praktycznie żyje rowerem i piłką nożną (w sensie - kibic), do tego stopnia, że od półtora roku nie udało się z nim spoktać bo każdy weekend albo na rowerze albo na meczu, no i jeden (ten wyżej wspomniany) interesuje się filmem w stopniu, który można nazwać pasją, ale kupować woli książki.

Cytat:góry,
Z ciekawości - w przypadku gór co jest ślizganiem się po powierzchni, a co pasją?
Jakby co ten temat - http://forum.filmozercy.com/watek-gory - będzie lepszym miejscem na odpowiedź.

PS. córka postrzega to, że mamy na półkach kilkaset filmów jako coś totalnie wyjątkowego, czego nie widziała nigdzie indziej.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

29-04-2020, 13:38
pearlzfan - pełna zgoda z tym co piszesz, ale to jest właśnie kwestia braku pocisku na nowe formaty, kiedy był na to czas. Z DVD się jakoś udało, wtedy było ciśnienie i ludzie dali się przekonać, mimo iż początkowe ceny tego nośnika do najtańszych nie należały. Potem jednak to zaniedbano i w świadomości odbiorców zapisały się inne drogi pozyskiwania filmów - zwłaszcza, gdy katalog na co dzień zostaje ograniczony. Jedno nakręca drugie.

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 66 67 68 69 70 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku