25-12-2015, 16:44
(24-12-2015, 21:58)wolfman napisał(a): Przeglądałem zagraniczne sklepy z nośnikiem dvd i blu ray. Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć po co tam w ogóle wydają filmy na dvd? Ceny takie same, bądź o dolar czy funt mniej.
10 lat na rynku, a ten nośnik nie potrafi się wybić ponad dvd? Mamy ultra hd 4k telewizory. Po co, zwłaszcza w Polsce?
Jakim cudem ten przestarzały nośnik nie padł na zachodzie i blokuje rozwój nośnika blu ray.
W Polsce zapewne nie padnie, przecież nasz dystrybucja ma polewkę z kupujących , blu ray najczęściej 3x drożej niż dvd, a cena dvd taka sama jak blu ray na zachodzie.
O co tu chodzi?
W Polsce problem cały czas pozostaje ten sam, a w zasadzie dwa problemy. Po pierwsze nasza narodowa mentalność wciąż nam podpowiada, że lepiej ściągnąć film z interenetu lub oglądnąć go online niż kupować oryginał za 70-100 zł. Drugą sprawą jest fakt, że wiele filmów, nawet tych nowych na blu ray w ogole nie jest wydawana. Przykładem jest choćby Wolny strzelec, którego brak na blu, mnie osobiście dotyka najbardziej, bo choćby takie ścierwo jak Ciacho, choć można je kupić na niebieskim krążku już za 5 zł, to jednak na nim jest. Przykre....