(26-12-2015, 11:05)Gieferg napisał(a):Cytat:dvd nowość 50 + zł , blu ray 100-120 jak 3D.
Gdzie ty kupujesz filmy?
Spora część nowości 2D to na starcie 70-80 zeta, 5-6 lat temu 69,99 to była standardowa cena za wydania 2DVD (teraz rzadko spotykane). DVD za 50 to też nie jest większość, bo są po 30-40.
Niby ile np Mad max kosztował w 3D - 119 zł. To jest oficjalna cena. Nie kupuję za tyle. Pisze o cenach oficjalnych i na tym się skupmy jak piszemy o cenach filmowych.
Dvd po 50zł i to w steelu np Underworld 2 czy Van helsing w rozkładanym digi packu kupowałem 10 lat temu i więcej na premierę. Dziwi mnie fakt , że nowości po 20 latach prawie nie kosztują po 20zł.
Obecnie większość nowości w steelbooku to cena 99 zł ,a normalne wydanie 89 zł. Filmów po 109 i 119 nie brakuje. Tyle blu kosztował 10 lat temu. Po 119 kupowałem na premierę ps3 Hellboy i Helikopter w ogniu. Minęło 10 lat i co wciąż nośnik prawie tyle samo? Wygląda na to , że obecnośc dvd jest po to by wciąż był droższy bo istnieje sztucznie podtrzymywana konkurencja?
Dvd konkurencji nie miał i mieliśmy przepiękne wydania na dvd po 40-50zł kolekcjonerskie.
Cytat:czy idzie to nagłośnić bądź coś się dzieje by wydali to w końcu normalnie?
Nic się nie dzieje, a dystrybutorowi to wisi i powiewa, szczególnie że w Polsce większości wystarczy DVD

[/quote]
W Polsce pomijając chciwość dystrybucji, to mamy wciąż naprawdę średnio rozgarnięte społeczeństwo. Jak Lemmingi kupują coś co było wydawane taniej
http://allegro.pl/gwiezdne-wojny-star-wars-kompletna-saga-6xdvd-i5806712281.html
Przykład dobry. W srebrnym tłoczonym pudełku było to ponad 10 lat temu za 180 w najdroższych marketach. Wydania jednopłytowe 25zł , dwupłytowe 39-49zł. Z drugiej strony w obecnym stanie po co przepłacać na blu? Dźwięk ten sam, na 32 cali obraz hd robi małe wrażenie.
Wiem , że dystrybucji to wisi, stąd spytałem o nagłośnienie sprawy by liczyć się zaczęli z kupujacymi blu ray. Tych też liczba rośnie