(31-08-2018, 22:05)Kris napisał(a): Oczywiście, interesują mnie filmy z polską wersją, nie chce mi się już przerabiać filmów, dodawać napisy.....
Są osoby na tym forum którym się chce - prawie jedna trzecia "aktywnych" ma OPPO
) który umożliwia wczytanie napisów srt z USB w trakcie odtwarzania filmu z płyty, jeszcze inni bawią się w HTPC i dzięki temu te osoby mają nieporównywalnie większy dostęp do tytułów w stosunku do osób ograniczających się do polskiej dystrybucji (w tym do Ciebie).Jeśli spojrzysz na moje ostatnie zakupy w temacie kolekcji to też znajdziesz co nieco tytułów, które nie wyszły na żadnym nośniku w polskiej dystrybucji. O remasterach czy serialach nawet nie będę wspominał.
Cytat:Co do skalowania, mój pierwszy player BD LG nie miał żadnych opcji fnr/mnr „poprawiania” obrazu i tam dvd wyglądały kiepsko. Na playerze BD Sony, dvd wyglądają zupełnie inaczej.
Skalowanie, a "poprawiacze" obrazu to są dwie zupełnie odrębne sprawy. Nie wiem czemu je łączysz ze sobą. Odszumianie obrazu czy uwydatnianie jego krawędzi to dla mnie jest zło w najczystszej postaci, również na SD, ale co kto lubi. Niestety często na DVD (i czasami też na BD czy UHD BD) dostajemy je "w prezencie" i nie da się tego ot tak pozbyć.
Cytat:Jeśli TV się nie zepsuje, to zostanę następne parę lat przy plazmie Panasonica, a jak już zmienię to pewnie na 8k ;-)
Kiedyś na pewno to się stanie, a LCD LED czy OLED już taki łagodny w stosunku do źródła słabszej jakości nie będzie, tym bardziej na matrycy 8K, a co za tym idzie sporej przekątnej telewizora. Nie wiem jak u Ciebie z tolerancją na ból oczu
, żeby się nie okazało, że będziesz miał wstręt do odpalenia sporej części posiadanych DVD.